Pavlíčko (SZ): Jak čte výsledky po volbách 2013 Jihočech?

31.10.2013 4:31

Volby 2013, Šumava, národní park, JETE, úložiště jaderného odpadu, SPOZ, ODS, ČSSD, Strana zelených, kmotři, dostavba Temelína, ČEZ, Zimola, D3.

Pavlíčko (SZ): Jak čte výsledky po volbách 2013 Jihočech?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Je po volbách a otazníky nám nezmizely, spíše přibyly.

Ukázalo se také, že před volbami 20 TOP českých témat zařazených např. Respektem korespondovalo s některými našeho sdružení Za bezpečný Temelín pro jižní Čechy. Zajímavé také bylo, že jedno z témat „Šumava“ není tématem, které vyhrává volby nebo druhé „Výstavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín“. Některým stranám a uskupením politizace ochrany přírody, potažmo vtažení státního majetku a aktivit do území související s národním parkem Šumava, jako i hraní s touto kartou spíše uškodila (např. SPOZ nebo tlačení kmotrů na pilu prostřednictvím ODS..). Na tuto kartu ale stále hraje kde – kdo, protože státem zřízená instituce, která má své mantinely, je vždy snadným a laciným cílem a je to tudíž jen a jen o morálce a zájmech politických stran a hnutí nebo spíše nemohoucnosti řešit závažnější témata, případně potřebě vytvářet kouřové clony a přenášet pozornost mimo svá vlastní selhání.   

Ve druhém, ale u v jižních Čechách hlavním tématu – dostavba JE Temelín jsou Jihočeši asi smíření (vyjma dlouhodobé oponentury Strany zelených). Pořádný „červ“ však začal nahlodávat někdy až dojemnou jednotu „nezpochybnitelné“ dostavby u vládnoucího spektra těsně před volbami (např. TOP 09). Dostavba ano, ale pokud bude ekonomicky výhodná, asi nepodpoříme ČEZ a jeho snahu o fixní cenu elektřiny garantovanou státem (rozuměj dotovanou). Na přetřes přišel i humbuk kolem ca 40 hal na kilowatu v ceně na obnovitelné zdroje (fotovoltaika) a většinou také některé strany v této souvislosti nechtěly spojovat s cenou energie další náklady z veřejných prostředků na dostavbu (např. nová přenosová soustava, hlubinné úložiště jaderného odpadu), včetně v této věci pragmatické ČSSD (jihočeský hejtman Zimola m.j. před rokem požadoval dostavbu D3 jako kompenzaci za souhlas). Vše se děje z prostého důvodu. Elektřina z jaderných zdrojů by byla neprodejná. Cílem by však nemělo být zavržení jaderné energie, ale potlačení monopolu a zásadní dominance bez rozvíjení obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alois Pavlíčko - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…