Válek (TOP 09): Bez beznaděje ukřižování by zázrak a obrovská síla zmrtvýchvstání nebyla

01.04.2018 20:20

Velikonoční zamyšlení na facebookovém profilu

Válek (TOP 09): Bez beznaděje ukřižování by zázrak a obrovská síla zmrtvýchvstání nebyla
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Jak trefně poznamenal náš senátor Tomáš Czernin: "Pro nás křesťany je to radostný svátek, který dává světu smysl.

Všem ostatním přináší děsivě lidský příběh světské slávy a bolestného pádu. Ale také naději, že prohra může být ve skutečnosti vítězstvím."

To ale není vše. Trošku delší zamyšlení k Velikonocům nabízí náš poslanec Vlastimil Válek a rozhodně stojí za to si ho přečíst, proto ho přikládáme celé:

Velikonoce jsou největší křesťanské svátky. Jsou to svátky smutku a radosti. Smutku z ukřižování a radosti ze zmrtvýchvstání. Jsou to ale krásné svátky pro všechny. Jaro je tu, probouzí se příroda, bude jen lépe. A bude opravdu jen lépe? Má naše země v současné politické situaci naději? Jakou a kdy? To uvidíme.

Bez beznaděje ukřižování by zázrak a obrovská síla zmrtvýchvstání nebyla. Bez zimy by nebylo jaro a příroda by se neměla z čeho probouzet. Člověka tento čas nutí k zamyšlení, co jsou příčiny a co následky. Co je cíl a co prostředek. A zda alespoň trochu kráčí po správné cestě.

Minulý týden jsem měl v Parlamentu výbor pro zdravotnictví. Bavili jsme se o zdravotnictví, o jeho fungování, o problémech se vzděláváním a záchrannými vrtulníky. Ale nebavili jsme se o pacientech, o péči o ně, o tom, jak je co nejlépe a nejefektivněji léčit. Cíl není fungující zdravotnictví. To je jen prostředek. Cíl je kvalita života, jehož součástí je i zdraví. Ale i nemocný člověk může žít kvalitní život a cílem zdravotnictví, ale především fungujícího státu, je neklást překážky a pokud je to možné, pomoci žít kvalitní život.

Pak jsem byl na zemědělském výboru. A bavili jsme se o venkově, malých zemědělcích a o jejich podpoře, o produkci potravin. Jenže to zase není cíl. Je to opět jenom prostředek. Prostředek, které vede ke spokojenému a kvalitnímu životu nejen na venkově. Proč? Protože podpora malých a středních zemědělců a farmářů, produkujících kvalitní potraviny, je zároveň i podporou zdraví populace. A zdraví populace je jedna z cest ke kvalitnímu životu.

Nesmíme si proto plést cíle a prostředky, které vedou k jejich dosažení. O Velikonocích, svátcích oslavy života, si to uvědomuji o to více. Doufám, že alespoň trochu pomohu realizovat tyto cíle tím, že podpořím ty správné prostředky.

Klidné a požehnané Velikonoce vám všem, přátelé!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

20:07 Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech