Vystrčil (ODS): Naši poutníci ve věčném městě

08.12.2019 12:03

Stál jsem, seděl jsem, chodil jsem, jezdil jsem a nechával se přitom unášet přátelskou atmosférou plnou pokory i naší národní hrdosti. Tisíce Čechů, Moravanů a Slezanů totiž přijely většinou v pondělí 11. listopadu do Říma na třídenní oslavy 30. výročí svatořečení princezny, řeholnice Anežky České.

Vystrčil (ODS): Naši poutníci ve věčném městě
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Již od nedělního odpoledne byla mezi nimi také naše senátní delegace, která se společně s ministrem zahraničních věcí snažila naplnit dvě důležité role.

Tou první rolí byla politická jednání s představiteli Vatikánu o roli katolické církve v České republice a také o možnostech obnovení jednání o uzavření mezinárodní smlouvy mezi Českou republikou a Vatikánem.

Druhou rolí byla účast na oslavách 30. výročí svatořečení Anežky České, a tím symbolické zdůraznění významu tohoto svatořečení a osudu Anežky České pro Českou republiku.

Zpětně si uvědomuji, že jsem měl opravdu velké štěstí. Bylo pro mě obrovskou ctí a odměnou zúčastnit se za český Parlament setkání s naším kardinálem a biskupy, zúčastnit se úžasných mší nebo koncertu navštívených tisíci poutníků a nakonec mít i nečekanou možnost se osobně setkat s papežem Františkem.

Přesto si dovolím napsat, že nejsilněji na mě zapůsobila setkání s našimi poutníky. Často bylo opravdu těžké se ubránit dojetí. Přiznávám, že jsem měl při stovkách stisků rukou a přátelských pozdraveních často slzy doslova na krajíčku.

Přišlo mi totiž neuvěřitelné a nesmírně dojemné a povzbuzující, že do Vatikánu přijeli lidé snad ze všech městeček mého senátního obvodu a asi tedy i z celého Česka. Přijeli, aby trpělivě vystáli často v dešti a chladu někdy i několikahodinové fronty na vstup na mši nebo koncert nebo na audienci na náměstí sv. Petra. Tyto tisíce našich českých poutníků byly hlavním zdrojem obrovské pozitivní energie, optimismu, dobra a hlubokého lidství, kterými byly oslavy 30. výročí svatořečení Anežky v Římě a Vatikánu doslova prostoupeny. Právě naši poutníci a z nich vycházející neviditelná aura způsobili, že papež po skončení obřadu neodešel, ale vrátil se k nim a osobně se s nimi znovu zdravil. Je to tak, jsme silný a dobrý národ.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

6:23 Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

AZN ČR je spojení pěti vlasteneckých stran, které mají dlouhou a odvážnou historii. Také jsou součás…