Žalkovský (STAN): Vánoční trhy v Brně

09.12.2014 13:21

Nastal opět předvánoční čas. Baňky, koledy, nákupy dárků, pečení cukroví a hlavně vánoční trhy.

Žalkovský (STAN): Vánoční trhy v Brně
Foto: STAN
Popisek: Jaroslav Žalkovský

Brno má velkou tradici v pořádání vánočních trhů na "Svoboďáku" a na "Zelňáku". Letos se Zelný trh opravuje, tak se část stánků přestěhovala na Moravské náměstí.

Pokud přijede cizinec, nejlépe vlakem, do Brna, jako první vánoční překvapení ho čekají opilí bezdomovci před vlakovým nádražím. Jeden spí, druhý leží na chodníku, tři se potácí kolem eskalátorů. Asi mají virózku. Zbytek posedává kde se dá, pije krabicové víno a pokřikuje. A městská policie nikde. Možná kontrolují parkování.

Jen pro zajímavost. Když v Brně zaparkujete, zaplatíte si třeba na dvě hodiny, ale protože se někde, ne vlastní vinou zdržíte, třeba u lékaře, čeká na vás upozornění za stěračem a pokuta. Je tedy lépe zaplatit o několik hodin více, protože městská policie je bdělá! Jak mi sdělil takto postižený řidič, zjistil, že policistka kroužila několik hodin u stejného parkoviště a jakmile někomu propadla doba parkování, ihned zakročila. Proto si řidiči dávejte pozor!

Když se cizinec dostane Masaryčkou, která je pěkně nazdobená, až na náměstí Svobody, pohltí ho dav, který se přesunuje od stánku ke stánku. Svařené nápoje všeho druhu, vína, maso uzené, pečené, vařené, sladkosti. Sem tam stánek s dárky. A do toho hraje na plné koule hudební skupina šlágry, které atmosféru Vánoc neumocňují. Hluk tak otřesný, že rodiče s dětmi odcházeli z náměstí, protože nebylo slyšet vlastního slova. A tak se Vánoce slaví způsobem, který už mnoho roků kritizují ti, kteří si pořád naivně myslí, že by mělo jít hlavně o svátky klidu, míru a porozumění - alkoholem, jídlem, randálem. Ale i podle těchto znaků lze zjistit, jak moc jsme kulturním národem. A proto nemá cizinec v hlavě zmatek, jelikož si uvědomí, že se národ umí přizpůsobit, třeba v alkoholu či zabíjačkových specialitách, svému vzoru z Hradu.

A tak si nejspíš zapálím doma svíčky na adventním věnci a v klidu a míru si řeknu, že mě mohou všechny stánky světa .........doplňte si sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…