Zůnová (SZ): Vyzývám zastupitele ve Slaném, aby zveřejnili majetková přiznání

09.11.2014 19:03

Otevřený dopis zastupitelům města Slaný.

Zůnová (SZ): Vyzývám zastupitele ve Slaném, aby zveřejnili majetková přiznání
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,

já, níže podepsaná, Jana Zůnová, předsedkyně základní organizace Strany zelených ve Slaném, se na vás obracím tímto otevřeným dopisem v několika věcech. V prvé řadě bych vám všem chtěla poblahopřát ke zvolení a zároveň se těším, že vaše spolupráce povede ke zvyšování kvality života ve Slaném. Jsem přesvědčena, že každá ze zastoupených stran i osobností bude mít ostatním mnoho co nabídnout a přinést řadu inspirací a podnětů, jak lépe spravovat naše město.

Jedním z hlavních témat současné politické scény je transparentnost. Dovoluji si vás tímto dopisem vyzvat, abyste ke dni konání ustavující schůze nového zastupitelstva města Slaný zveřejnili svá majetková přiznání v podobě soupisu veškerého movitého i nemovitého majetku, a to včetně vlastnictví cenných papírů, podílů v obchodních společnostech a peněžních prostředků a dluhů, a to ke dni vašeho nástupu do funkce. Zároveň vás vyzývám, abyste toto přiznání zpřístupnili v elektronické podobě široké veřejnosti.

Majetková přiznání slouží k tomu, aby lidé, kteří rozhodují o veřejných penězích, nemohli ve svých funkcích nepozorovaně a nevysvětlitelně zbohatnout. V zahraničí se jedná o běžnou praxi, v České republice ovšem chybí možnost ověření a porovnání množství a výše majetku tak, aby bylo možné vyloučit neoprávněné nabytí majetku během funkce v rozporu se zákonem. Dary, vedlejší činnost nebo nakládání s majetkem mohou představovat korupční nástroj k ovlivňování politiků.

Majetková přiznání budou představovat vstřícný krok směrem k veřejnosti svědčící o podstivosti a otevřenosti slánských zastupitelek a zastupitelů, ale také nejlepší možný nástroj pro ochranu vaší dobré pověsti, kdy tímto krokem předem vyloučíte veškeré pochybnosti, které by se snad mohly neoprávněně vynořit. Proto věřím, že se k této výzvě připojíte všichni.

S přátelským pozdravem Jana Zůnová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…