Babišova cesta do USA prý vytváří dojem, že Američané řídí naši zemi. Padlo i slovo Bilderberg. Schwarzenberg, Škromach, Bělobrádek i Gazdík promluvili

14.04.2015 16:32

ANKETA Předseda hnutí ANO, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš je na několikadenní zahraniční cestě v USA.

Babišova cesta do USA prý vytváří dojem, že Američané řídí naši zemi. Padlo i slovo Bilderberg. Schwarzenberg, Škromach, Bělobrádek i Gazdík promluvili
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš diskutoval se studenty VŠB-TU Ostrava

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si myslí o Babišově zahraniční cestě do USA a těchto analýzách a spekulacích a jak velkou váhu cestě přikládají. Názory se různí od toho, že jde o standardní cestu, až po verzi, že je to osobní Babišova promoakce.

Někteří Američané považují Babiše za muže budoucnosti

„Myslím si, že je to ptákovina z oblasti spikleneckých teorií. Členové vlády pracovně jezdí do USA i do Číny. A je to logické,“ reagoval na spekulace vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle ministra obrany Martina Stropnického z ANO je ta cesta určitě významná. „Srovnání s cestou expremiéra Špidly je z kategorie žurnalistického sci-fi. Potvrzení a rozvoj vazeb mezi ČR a USA považuji za velice důležité. Já sám jsem byl v USA před rokem. Byla to moje první bilaterální cesta jako ministra obrany,“ zhodnotil cestu pro ParlamentníListy.cz ministr Stropnický.

„Samozřejmě že ctižádost pana vicepremiéra není omezená, a jak je inteligentní člověk, tak zaznamenal, že mu bude prospívat, když se prokáže znalostmi a známými v Americe, to je naprosto jasné. Že ho v tom podporuje Telička, tomu se nedivím, to je zkušený diplomat, který ví, že je pro každého kandidáta důležité, jaký má vztah k Americe, respektive k americkým institucím. Ta cesta nemá žádný význam pro Českou republiku, ale má veliký význam pro pana Babiše. Jde o osobní navázání kontaktů a o prestiž. Je to promoakce. Nakonec proč ne? Jede tam sám sebe představit. Nakonec jsou někteří Američané přesvědčeni, že Babiš je mužem budoucnosti, tak se o něho budou dobře starat,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.  

„Nepřeceňuji tuto návštěvu. Vzhledem k našim ekonomickým zájmům ji považuji za správnou. Jinak nemá smysl rozvádět různé konspirační teorie. Mnozí jsme byli v USA a nejsme premiéry,“ říká místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Nepřikládám té cestě žádný jiný význam než jiným cestám našich ministrů zahraničí,“ sdělil místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Je to jen pokračování podivné hry pana Babiše na něco divného v politice. Již se vůbec nedá rozlišit, co je jeho soukromá firma a kdy zastupuje stát. Stát se pro něj stal vlastním podnikem. Neuvěřitelné, co si může ministr financí dovolit, každého jiného by média roztrhala,“ míní místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Doufám, že o tom, kdo bude premiérem, se rozhoduje v České republice, a ne v USA...

„Já osobně bych za cestou Andreje Babiše nehledal žádné zvláštní konspirace a skryté významy. Ani bych v tomto případě tuto cestu neviděl jako přímý důkaz o jasné orientaci celé ČR k USA. Premiér Sobotka je v současné době na návštěvě Slovinska a také to neznamená, že se ČR orientuje na Balkán. Návštěvy vládních představitelů mají samozřejmě v různých zemích jistý politicko-obchodní význam a měly by prezentovat ČR jako suverénní svrchovaný stát, který rozvíjí svoji zahraniční politiku všemi směry, a to především v bilaterálním duchu. Každý politik by měl hlavně dbát na přínos pro svůj stát. Kolem pana Babiše existují jiné problémy, především střet zájmů, koncentrace moci, neschopnost zvládat veřejné finance a podobně. To jsou velmi vážné věci, které jsou pro českou demokracii a pro občany této země vážným problémem. Cesta do USA podle mého názoru ale mezi nějaké problémy nepatří. Ani souvislosti s bývalým premiérem Špidlou bych nepřeceňoval. Že si pan Babiš na premiérské křeslo dělá zálusk, je všem jasné, na druhou stranu on je faktickým premiérem již dnes a jeho vliv ve vládě dalece přesahuje vliv premiéra Sobotky,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Tak já doufám, že o tom, kdo bude premiérem, se rozhoduje v České republice, a ne v USA. Nicméně je faktem, že v USA si také někteří podnikatelé pletou byznys a politiku dohromady, takže se tam bude bezpochyby cítit dobře. Narážím tím na syna viceprezidenta Bidena s jeho zájmy na Ukrajině, kde se nelze ubránit dojmu, že si tam dělají američtí politici soukromý byznys za státní peníze stejně jako pan ministr u některých zákonů a zakázek u nás,“ upozorňuje europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Nevím, jestli jde o správné přirovnání, ale tyto asociace cesta pana Babiše navozuje. Já si myslím, že to pro něho bude především politická maturita s nejasným výsledkem pro hnutí, kterému šéfuje, a zejména pro jeho voliče a sympatizanty. Mám na mysli to, že až doposud Andrej Babiš v oblasti zahraniční politiky šikovně lavíroval, respektive se moc nevyjadřoval a ‚špinavou práci‘ za něj dělal europoslanec Telička. Teď už tato taktika nebude možná a Andrej Babiš se bude muset profilovat. Tím zřejmě dojde k odlivu části jeho voličů a k vnitrostranické politické diskusi, protože ne všichni budou jeho kurz sdílet. Už se to ostatně po jeho kritice prezidentovy cesty do Moskvy (zvláštní forma odměny za prezidentovu nadstandardní podporu, zejména při sestavování vlády) objevuje na sociálních sítích. Jinak bych ale význam jeho cesty nepřeceňoval, protože mají-li být jejím důvodem naznačené spekulace, pak bych ji hodnotil jako předčasnou a příliš brzkou, protože do voleb je poměrně daleko,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Jeho cesta vytváří dojem, že Američané řídí naši zemi, a pár lidí to naštve ve vztahu k USA

„Pořád lepší, když je Andrej v USA, než kdyby leštil kliky v Kremlu. Jen se obávám, že je to zastírací manévr. Hnutí ANO není ve shodě s ideály americké demokracie. Jeho cesta vytváří dojem, že Američané řídí naši zemi, a zase to pár lidí naštve ve vztahu k USA. Přitom to tak není. Lepší, kdyby pan Andrej seděl doma a konečně začal efektivně vybírat daně. To mu ale nejde, proto dělá tato matrixová gesta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz uvedl, že za cestou nic v pozadí nevidí a nevnímá to tak, jak naznačují zmíněné spekulace. „Vidím ji spíše jako diplomatickou ze strany Babiše,“ dodal.

„Tak nějak nechápu, zda jde jen o oficiální cestu ministra financí ČR nebo pouze o cestu předsedy ANO, když už si ji platí ze svého a platí ji i svému doprovodu. Myslím, že o tom, kdo je či jestli se stane premiérem, se rozhoduje v ČR na základě výsledků demokratických voleb, alespoň by to tak mělo být,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Pány Špidlu a Babiše nelze srovnávat – Andrej Babiš je pragmatický manažer, který má tah na branku, a zcela zjevně ukazuje svému Špidlovi – Sobotkovi, jak má vypadat práce premiéra na evropské úrovni. S panem Babišem se v mnoha věcech rozcházíme – já bych určitě nepoklonkoval americkému velvyslanci a určitě nevidím svět černobíle optikou lobbistů USA. Na druhou stranu jsou USA důležitým partnerem, a pokud bude náš vztah rovnoprávný, pak má obrovský potenciál pro náš obchod a průmysl. Zatím to ale fungovalo pouze jednostranně, kdy velvyslanci USA v ČR působí jako lobbisté a podomní obchodníci pro americké korporace. Je důležité, aby někdo prosazoval i naše firmy v USA,“ míní předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Pokud je pravda, že účelem cesty pana Babiše je políbení prstenů pánů z Bilderbergu...

„Ano, myslím, že je to důležitý signál k tomu, aby se Andrej Babiš stal premiérem. Jeho názory budou hodně bedlivě poslouchány. Američanům pouze vadí konflikt zájmů Andreje Babiše. Myslím, že mu na této cestě bude nastaveno zrcadlo,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pan Babiš by rád byl premiérem a zřejmě pro to udělá cokoliv, souvislost s cestou do USA však nevidím. Podle reakcí k zahraničněpolitickým otázkám v posledních měsících se spíše chodí radit do Moskvy,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Pokud je pravda, že účelem cesty pana Babiše je políbení prstenů pánů z Bilderberg group, pak by to bylo skandální. Jestliže je to cesta standardní, pak na ni neshledávám nic extra zajímavého. Úkolem politika je i sbližování se s představiteli jiných zemí. Avšak za všech okolností jako svrchovaný partner, a nikoli jako podřízený služebníček. Obávám se, že cesty našich představitelů spadají spíše do té druhé skupiny návštěv. Ale jistě by bylo příjemné, kdyby se pan Babiš inspiroval kupříkladu daňovými zákony ve vyspělé zemi než v jeho milovaném Chorvatsku,“ říká člen poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Z té cesty lze vyvodit i to, že Babiš je člověk, který by mohl prolomit bariéru týkající geneticky modifikovaných potravin. To je věc, která se časem ukáže. Je zřejmé, že Babiš hájí americké zájmy. Když se podíváte na to, co dělá v Evropském parlamentu Telička, tak to je evidentní a mezi nimi žádný valný rozdíl není,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf

„Soudím, že je to návštěva, která má smysl, cesta je to veskrze pracovní (máme po letech ministra financí, který věci nejen rozumí, ale také se s partnery v zahraničí dokáže domluvit, což je také výborná věc a zdaleka ne tak samozřejmá, jak by být měla) a vcelku nepochybně pro Česko užitečná (pan vicepremiér kromě toho zůstává v kontaktu i s děním v ČR – na e-maily reaguje stejně rychle, jako když je v Praze nebo v jejím okolí,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Andrej Veliký chce obsadit uvolněné pozice havlistů

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi jde o běžnou zahraniční cestu s tím rozdílem, že si ji ministr platí ze svého. „V současné době tady dobře vládne koaliční vláda pod vedením ČSSD a s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Jakékoli spekulace proto považuji za zbytečné odvádění pozornosti od současných problémů naší společnosti. Pro mě je důležitější tyto problémy řešit, než podporovat mediální spekulace. Pravdou ovšem je, že hnutí ANO prozatím v zahraniční politice spíše tápe, a je možné, že touto cestou chce pan Babiš vyslat signál svým podporovatelům,“ dodal Seďa.

„Pokud snad má Babišova cesta stejný cíl jako tehdy Špidlova, doufám v zájmu celé republiky, že nebude mít i stejný výsledek. A to nejsem žádný velký fanoušek Bohuslava Sobotky. Snad už každý pochopil, jak nebezpečná je kumulace ekonomické a politické moci v jedněch rukou. Pokud ne, stačí se podívat na aktuální vývoj kolem biopaliv. Jinak jsem po účelu cesty pana vicepremiéra nepátral. Jen předpokládám, že přinese výhody pro jeho firmu. A snad i pro její dceřinou společnost, kde je Andrej Babiš zatím místopředsedou představenstva – tedy Českou republiku,“ uvedl člen poslaneckého klubu Úsvitu Martin Lank.

„O novém směru tažení Andreje Velikého, kdy chce obsadit uvolněné pozice havlistů, hovořily již komentáře jiných. Skutečných analytiků. Já mohu jen souhlasit. Je to velmi schopný taktik, stratég moci. Zvláště oproti jiným, kteří umějí jenom vykřikovat a papouškovat obecná hesla, která však voliče již očividně neosloví, neoblbnou. Rozhodné méně než koblížek zdarma. Otázkou je, komu to má vše hlavně posloužit. Zda zemi, zemi i jemu nebo pouze jemu. A) by bylo fajn. B) by ještě ušlo. C) mne však děsí. Já v tomhle jasno stále nemám, je mi líto. Připomenu zákon o spotřební dani na biopaliva. Mohu se sice mýlit. A byl bych tomu rád. Rozhodně by to byla lepší varianta, než naletí-li zase na špek, tentokrát ANO, voliči. Pak nechť je klidně pan Babiš i koblížkovým premiérem. Bude to jejich volba. Možná panu vicepremiérovi k tomu i v USA poradí. To oni umějí a nebude to grátis,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Skutečný cíl jeho cesty ale neznám. Na to jsem moc obyčejný poslaneček. Navíc toho času v nemilosti a tepaný jistými vlastními ‚profesionálními‘ funkcionáři za to, ze jsem nehlasoval pro energetický zákon. Ač jsem to dopředu hlásil a hlasoval podle ústavy. Podle svého svědomí a vědomí. Zvláště náš krajský, mediálně známý místopředseda pan Březina, jak se projevil na KVV, by mne zřejmě nejraději od oranžových vyloučil. Až mne urazil, ale to není tak důležité. Vždyť o tolik více poslanců díky volebnímu výprasku než babišovci zase ve Sněmovně nemáme. Aby u Andreje Velikého nakonec neplatilo to nejen klasicky české: ‚Kdo si počká, ten se dočká.‘ Zatím soupeře dost válcuje. Je vidět, že zkušenosti z praxe, schopnost řídit nejen lidi a prachy na schopný tým jsou prostě znát. Daří se. Otázku Cui bono? bych si však měl klást nejen já. A nejen u něj, pochopitelně. A jak by řekl na závěr jeden náš humorista: ‚A vvv...vo tom to je!‘,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Jalové konstrukce, za jejichž vymýšlení jsou někteří placeni

„Ministru Babišovi přeji šťastnou cestu do USA a pevně věřím, že se bude inspirovat americkou stranou například tím, že člen exekutivy nesmí nejenom po dobu výkonu funkce, ale i nějaký čas potom vykonávat nebo být zaměstnán v oblasti, která souvisela s jeho činností v exekutivě,“ vzkázal místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Myslím, že schopný manažer má řídit úsek, který mu byl svěřen, a nerozptylovat se zasahováním do resortů, pro které kompetence nemá. Naše finance nejsou v takovém stavu, aby se daly řídit na částečný úvazek,“ uvedl europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„Neznám přesný program místopředsedy vlády Babiše, ale z toho, co je veřejně známo, mám pocit, že cesta nic konkrétního a užitečného pro ČR nepřinese,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Každou zahraniční cestu významného politika je třeba vnímat v kontextu celkové diplomacie země a podle mého do tohoto konceptu jasně zapadá. Našimi klíčovými partnery jsou země Evropské unie, zásadním spojencem Evropské unie jsou Spojené státy. To neznamená, že se v některých věcech nemůžeme rozcházet, ale transatlantické vazby jsou hlavní světovou politickou osou. V tom je celá koalice jednotná. Spekulace o vlivu jedné cesty na vnitřní politickou situaci nechám s radostí těm, kteří mají čas na takové jalové konstrukce nebo jsou za jejich vymýšlení placeni,“ reagovala poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Spekulace z tisku nemá smysl pitvat,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

S kým se Babiš potká

Andrej Babiš se v USA setká například s exstarostou New Yorku Michaelem Bloombergem, bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou, generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, se šéfem ekonomických poradců v Bílém domě Jasonem Furmanem a také s předsedy rozpočtového a zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů.

Babiš se zúčastní výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, na setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank, kromě toho si ale naplánoval další schůzky. Například se současnými či potenciálními investory v Česku, zástupci firem Oracle, NetSuite, Cisco, Tesla, Amy’s Kitchen v Silicon Valley. Jan Švejnar pro Babiše zorganizoval oběd s držitelem Nobelovy ceny pro ekonomii Josephem Stiglitzem.

Rusko podle Babiše vyváží svůj vliv skrze šíření mafiánského a národoveckého státu

Babiš v poslední době v zahraniční politice zostřil rétoriku vůči Rusku a podporuje naopak výrazně USA. „Rusko dnes vyváží svůj vliv hlavně skrze šíření mafiánského, korupčního, národoveckého státu, skrze neprůhledné zakázky a všudypřítomný racketeering. V takovém prostředí se zvlášť někteří ruští politici, ruští mafiáni a podnikatelé cítí jako doma,“ napsal Babiš do speciálního vydání HN na téma, jestli se máme bát Ruska.

„Pan prezident určitě neměl říkat, že zavřel dveře velvyslanci Spojených států,“ prohlásil také Babiš a kritizoval Zemana za cestu do Moskvy. „Nesouhlasíme s rozdělením Ukrajiny na dvě země. Podobnou situaci si dobře pamatujeme. Týkala se Československa a stala se v roce 1938,“ napsal v březnu Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…