Kuloáry: Špína a hnus. TOP 09 je prý v rozkladu. A takto jí vypálil rybník Andrej Babiš

11.06.2014 10:31

Pražská TOP 09 je v rozkladu. Má problém, aby se sešli její radní i zastupitelský klub, který je rozdělen na příznivce primátora Tomáše Hudečka a předsedy pražské TOP 09 a prvního náměstka primátora Jiřího Vávry. Hudeček tím, že Jan Kasl nebude lídrem ANO v Praze, navíc citelně oslabil, protože již prý byla mezi Kaslem a Hudečkem domluvena povolební koalice, čímž mohl Hudeček operovat a zvyšovat svou cenu. O tom se hovoří v pražských kuloárech.

Kuloáry: Špína a hnus. TOP 09 je prý v rozkladu. A takto jí vypálil rybník Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček a Jiří Vávra

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Podle informací ParlamentníchListů.cz jsou dvě hlavní postavy pražské TOP 09, Hudeček a Vávra, naprosto nesmiřitelně rozhádané. A nikdo nemá majoritu. To se projevuje i na fungování, respektive nefungování orgánů města i strany.

„Hudeček a Vávra se perou jako malé děti ve školce, až je to trapné. Házejí na sebe špínu a jdou si po krku. Je to fakt hnus. No a Babiš tím, že odvolal Kasla, topce vypálil rybník, protože ta by si v Kaslově kandidátce vytvořila svoje béčko. To nevyšlo,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z pražské TOP 09.

Orgány nefungují

Minulý týden ve čtvrtek přišlo prý na radu hlavního města Prahy jenom jejích šest členů, protože zasedání bojkotovali Vávrovi lidé. „Hudeček se pustil do náměstka primátora a předsedy zastupitelského klubu Jiřího Nouzy, že za to může on. Přitom on se snaží spíše držet stranou a snaží se vyřešit problém tunelu Blanka,“ řekl redakci zdroj.

V pondělí se měl zase sejít zastupitelský klub TOP 09. Sice dorazilo 14 z 26 členů, tedy nadpoloviční většina, ale nebyl schválen program jednání. Hudeček dlouhodobě nemá podporu většiny zastupitelů TOP 09 a nad vodou ho drží podpora předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Hudečkovým fanouškem rozhodně není Miroslav Kalousek a další bývalí lidovci ve vedení TOP 09.

Kasl neudělá ze zastupitelů ANO béčko pražské topky

Hudeček navíc přišel o svůj trumf v rukávu Jana Kasla, který nakonec nebude lídrem ANO v Praze. Hudeček s Kaslem úzce spolupracuje a Kasl má blízko k místopředsedovi Starostů a nezávislých Stanislavu Polčákovi stejně jako k dalším bývalým členům Evropských demokratů, kteří jsou rozlezlí v TOP 09, STAN a nakonec i v ANO.

Oslabení Hudečka spočívá v tom, že podle informací redakce byla předběžně dohodnuta povolební koaliční dohoda mezi TOP 09 a ANO na pražském magistrátu. Tu měl údajně zprostředkovat bývalý evropský demokrat Marek Doležal působící v dopravním podniku, o němž zlé jazyky nepodloženě tvrdí, že měl dobré vztahy s Ivo Rittigem.

Kasl si chtěl sám vytvořit kandidátku do komunálních voleb, aby ji měl pod kontrolou a mohl takovou dohodu případně uskutečnit. O tom byl spor s pražskou předsedkyní ANO Radmilou Kleslovou, která nechtěla, aby si Kasl libovolně sestavil kandidátku.

A velká nespokojenost byla i v jednotlivých sdruženích pražského ANO, neboť by přišla o vliv na sestavení kandidátky a nedostali by se na ni jejich lidé. Kasla do ANO přivedla další bývalá evropská demokratka Věra Jourová. Mimochodem předseda hnutí Andrej Babiš není zrovna jejím velkým fanouškem.

Vávra má pod kontrolou pražské podniky

Jiří Vávra je také silný, protože má pod kontrolou podniky, které patří Praze a kde má Praha svůj podíl. Mluví se o tom, že si tam prý „dělá svůj byznys“. Navíc může svým spojencům nabízet místa v těchto podnicích.

Též se hovoří o tom, že si Hudeček a Vávra paralelně sestavují kandidátku do zastupitelstva na magistrát. Nouza prý ne. Ten je opatrný, aby ho nesmetla ani jedna strana a snaží se lavírovat. Navíc ho prý nechtějí Pavel Richter a Zdeněk Tůma.

Případným vyřešením kandidátky může být zipový systém mezi hudečkovci a vávrovci. 23. června by měl o kandidátce rozhodnout krajský výbor, což bude díky „akceschopnosti“ tohoto 42členného orgánu a při rozhádanosti pražské topky jistě zajímavá událost. Ještě před tím, 19. června, se má sejít klub a poté pražské zastupitelstvo.    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…