Přestaňme válčit se Zemanem, nebo se bude smát kníže a Kalousek, zní z ODS

15.08.2013 16:33

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil a poslanec Pavel Bém varují před tím, aby se ODS nechala topkou zatáhnout do boje proti prezidentu Miloši Zemanovi, neboť pokračování „prezidentského“ souboje Zeman vs. Schwarzenberg vyhovuje TOP 09. Předáci ODS s nimi většinou souhlasí.

Přestaňme válčit se Zemanem, nebo se bude smát kníže a Kalousek, zní z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Zahradil napsal, že TOP 09 se bude snažit tlačit voliče do kýčovitého dilematu „pohádky o 'zlém Milošovi', který nás prodá Putinovi, a 'hodném Karlovi', který zachrání naši západní orientaci“, která je „politický kýč jak bič“. Podle Zahradila chce TOP 09 udělat z předčasných voleb třetí kolo prezidentského klání.

Pokud na tuto Kalouskovu lest ODS skočí, je definitivně mrtvá

„Jestli ODS přijme toto pojetí kampaně za své, skončí definitivně jako 'béčko' TOPky. Pro ODS to není a nemůže být soutěž o to, kdo vyrobí lepšího 'antiZemana',“ napsal Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podobně to vidí i Pavel Bém. Heslo o boji proti autokracii putinovského typu je podle Béma Kalouskův trik, na který ODS nesmí naskočit: „Má za cíl jediné – proměnit předčasné volby v třetí kolo prezidentských voleb Schwarzenberga proti Zemanovi. Kalousek proti všem jako takzvaná pravicová hráz obrany liberální demokracie, tak to je směšné a falešné a nepravdivé. Bohužel účinné. A velmi levné. Nemusíte nic vymyslet. Stačí postavit kampaň na sloganu 'Zeman je ďábel'. V tomto je Miroslav Kalousek mistrem, dokonce velmistrem, politické zkratky. Bohužel také politické karikatury. Pokud na tuto Kalouskovu lest ODS skočí, je definitivně mrtvá.“

ODS musí nabídnout jiný příběh

Politici ODS se svými kolegy Bémem a Zahradilem často souhlasí. „Souhlasím,“ reagoval na dotaz, co si myslí o varování Béma a Zahradila místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

„Nechat si od TOP 09 vnutit sněmovní volby jako pokračování voleb prezidentských, tedy pokračování v souboji Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana, by bylo pro ODS smrtící. ODS musí tomuto příběhu zabránit, musí překreslit politické kolbiště a nabídnout ve volbách jiný 'příběh' a jinou emoci. To ale vyžaduje, aby se ODS co nejrychleji otřepala a byla to ona, kdo přináší témata, nastoluje pro konkurenty nepříjemné otázky, tvoří politický diskurs a není jen ve vleku událostí, které pouze následně komentuje,“ řekl redakci člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček.

„Je smutné, že takové samozřejmosti musí být nyní zdůrazňovány. Ale jinak souhlas,“ uvedl europoslanec Hynek Fajmon.

ODS musí dělat svou politiku, ne přizvukovat kampani TOP 09

„Naprosto souhlasím s tímto názorem. ODS jako suverénní strana si musí najít a voličům předložit konkrétní a splnitelná témata. Může mezi nimi být i o boj o svobodu a ochranu Parlamentu, ale v obecné rovině, ne jako další část prezidentské volby,“ míní poslanec Pavel Staněk.

„To je naprostá pravda, podepisuji!“ reagoval poslanec Pavel Drobil.

„Mají pravdu. Topce souboj s prezidentem Zemanem opravdu vyhovuje. A ve volbách bude ODS soupeřit o pravicového voliče právě s topkou. ODS musí dělat svou politiku, ne přizvukovat kampani TOP 09,“ říká senátor Milan Pešák.

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

Válka s prezidentem není pro ODS správné téma

Poslanec Walter Bartoš také souhlasí: „ODS musí teď nabídnout občanům důvod, proč by ji měli volit. Nevím, jestli válka s prezidentem je to správné téma.“

„Určitě bychom s Milošem Zemanem válčit neměli. Prezident Zeman není náš soupeř,“ reagoval senátor Jaroslav Zeman, který občas žertuje, že prezident je jeho „strejda“.

„Ano, kolegové Zahradil i Bém mají přesně shodný názor, jako mám já. Není potřebné a dokonce je nežádoucí nechat se zatáhnout do předvolební rétoriky a taktiky TOP 09,“ míní šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„Mají pravdu,“ podpořil stručně Zahradila a Béma senátor Tomáš Jirsa.

ODS jede o pár kroků pozadu... A o desetkrát méně hlasů

„Myslím si už dlouho, že ODS jede o pár kroků pozadu, než by měla. Jinými slovy by měla být na špici pelotonu pravice. Boj s TOP 09 už ODS ale dávno prohrála a teď půjde případně o druhou bitvu s jinými pravidly,“ říká senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

„Vedení ODS jakoby nebylo schopné vygenerovat nějakou smysluplnou a alespoň trochu úspěšnou strategii. Tak přišel čas různých ´iniciativ´. Jestli se moderování debaty neujme grémium, bude ještě hůř. Postrádám u vedení aspoň náznak sebekritiky,“ říká místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

„Co bude nebo nebude dělat topka kmotra Kalouska, mě fakt vůbec nezajímá. Mě zajímá, jaké lidi a jaký program nabídne občanům ODS a jaké jim dá garance, že se od tohoto programu po volbách neodchýlí,“ uvedl místopředseda středočeské ODS a člen výkonné rady Raduan Nwelati.

Kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka získal v prvním kole prezidentské volby 126 846 hlasů, zatímco kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg zhruba desetkrát více, tedy 1 204 195 hlasů. V druhém kole, v duelu s Milošem Zemanem, získal Karel Schwarzenberg na svou stranu 2 241 171 voličů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…