Toto je ohrožení demokracie. Arcibiskup Graubner účtuje s těmi, kdo tvrdí, že církev kolaborovala s Hitlerem

24.06.2014 12:29

„Politiků, kteří nemají úctu k pravdě, je třeba se opravdu bát. A stejně tak hlasatelů kolektivní viny. Netvrdíme, že žádný katolík se neprovinil kolaborací. Ale říkat kvůli několika takovým, že kolaborovala církev, je podobné jako tvrdit, že český národ za války kolaboroval a byl spojencem Německa, když se přece najde tolik Čechů, kteří zradili. Taková demagogie je vážným ohrožením demokracie,“ říká olomoucký arcibiskup Jan Graubner v reakci na debatu, kterou rozvířil výrok poslance ČSSD o kolaboraci církve s nacisty.

Toto je ohrožení demokracie. Arcibiskup Graubner účtuje s těmi, kdo tvrdí, že církev kolaborovala s Hitlerem
Foto: Filip Kotek
Popisek: Arcibiskup Graubner na Velehradě

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Poslanec Igor Jakubčík (ČSSD) trvá na svém výroku o tom, že za druhé světové války byla katolická církev jedním z největších spojenců nacistického Německa a schvalovala vraždy Židů, čímž nedávno ve sněmovně vzbudil patřičný rozruch, když se projednával návrh části poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o vydání majetku církvím a pro kontrolu rozhodnutí. Jakubčíkova slova odmítl i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Kardinál Dominik Duka je označil za šíření lži a nenávisti.

Foldyna: Klér se nepochybně kolaborace dopustil

Jakubčíkův kolega z ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna k tématu uvedl: „Ve Španělsku, v Itálii, v Německu, na Slovensku, či v Chorvatsku římskokatolická církev kolaborovala, stejně tak se dá toto najít i u nás. Vatikán se podílel na úniku nacistických pohlavárů před spravedlností. Za protektorátu je řada okamžiků, kdy církevní hodnostáři hajlují po boku nacistů. Je i pravdou, že řada farářů skončila na nacistickém popravišti, ale klér se nepochybně kolaborace dopustil.“

V rozhovoru pro Novinky.cz později Jakubčík upřesnil, že neměl na mysli řadové kněze, ale především vrchní představitele, což podle něj dokládají informace z otevřených zdrojů. Zároveň dodal, že svými slovy nechtěl církve urazit.

Graubner: Věřím Einsteinovi

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner však Jakubčíkova slova považuje dle svého vyjádření pro ParlamentníListy.cz za šokující ignorantství. „To se z veřejných zdrojů už neví, že předsedou české exilové vlády v Londýně byl prelát Šrámek z Arcidiecéze olomoucké, z níž zahynulo v koncentrácích nebo bylo popraveno 29 kněží a 79 jich koncentrák přežilo? Nebo snad poukazem na papeže Pia XII. chce dnes někdo hlásat propagandu KGB, která z něj chtěla udělat kolaboranta?“ ptá se Graubner.

A pokračuje: „Víc věřím třeba Albertu Einsteinovi, který napsal v britském deníku The Times: ‚Pouze katolická církev postavila hráz hitlerovské kampani k umlčení pravdy. Nikdy předtím jsem se jí nezabýval, ale dnes budí ve mně obdiv a sympatie, protože pouze ona měla odvahu a houževnatost bránit pravdu a morální svobodu.‘ Historik Rudolf Fischer-Wollpert odhadl počet Židů zachráněných bezprostředně Piem XII. v Římě na 5 tisíc. Židovský historik Pinchas Lapide tvrdí, že papež Pius XII. přímo nebo nepřímo zachránil cca 860 tisíc Židů,“ uvedl dále ParlamentnímListům.cz olomoucký arcibiskup.

Demagogie ohrožující demokracii

A neodpustil si ani poznámku na adresu poslance Foldyny. „Politiků, kteří nemají úctu k pravdě, je třeba se opravdu bát. A stejně tak hlasatelů kolektivní viny. Netvrdíme, že žádný katolík se neprovinil kolaborací. Ale říkat kvůli několika takovým, že kolaborovala církev, je podobné jako tvrdit, že český národ za války kolaboroval a byl spojencem Německa, když se přece najde tolik Čechů, kteří zradili. Taková demagogie je vážným ohrožením demokracie,“ prohlásil Graubner s tím, že tomu, kdo přizná chybu, je možné odpustit. „Já takovým politikům odpouštím, i když se neomluví, protože nebudu v sobě chovat zlobu kvůli zlobě druhých, ale budu ostražitější k jejich chápání pravdy,“ doplnil.

Graubner označil novelu za bezpředmětnou

Poslanecká sněmovna návrh části poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o vydání majetku a pro kontrolu rozhodnutí po rozruchu, který vyvolal svým vystoupením minulý týden v pátek Jakubčík, nakonec podpořila. Předloha předpokládá, že by byla roční lhůta místo nynější půlroční. Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi podle zástupce předkladatelů Jeronýma Tejce (ČSSD) totiž chybně předpokládá, že úřady dokážou v půlroční lhůtě rozhodnout o vydání nemovitostí a pak ve stejné lhůtě rozhodnutí zkontrolovat.

Taková novela je podle Graubnera bezpředmětná, protože i ten případný druhý půlrok už propadl. „I nám jde o dobrou kontrolu, proto jsme nikoho pro překročení lhůty nežalovali, i když většinu zdržení nezpůsobila poctivost kontroly, ale úmyslné obstrukce. Katolíci jsou součástí národa a záleží jim na společném dobru,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Graubner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …