Bitva u Moravce. Majitel novin Babiš zaútočil na Fialu z ODS: Ovládáte média!

16.10.2014 23:00

Před druhým kolem voleb se odehrála další politická bitva v režii Václava Moravce. Předsedové nejsilnějších stran na sobě často nenechali nit suchou. Sekundovali jim i místopředsedové. K tvrdým slovním potyčkám došlo především mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministrem financím Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ODS Petrem Fialou.

Bitva u Moravce. Majitel novin Babiš zaútočil na Fialu z ODS: Ovládáte média!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Předsedové nejsilnější parlamentních stran, a to včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO) diskutovali o změnách v české politice, které přinesly skončené komunální volby a také o těch, které ještě může přinést druhé kolo senátních voleb. Do debaty se zapojili také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, šéf ODS Petr Fiala a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Situace v Praze

„Komunální volby nemají vliv na naše vztahy ve vládě,“ prohlásil hned v úvodu Babiš. Já nemám vliv na to, abych přikazoval někomu, jak má vyjednávat a s někým,“ pokračoval. Zároveň ale upozornil, že ANO bude vyjednávat jen se slušnými lidmi, což vyloučilo jednání s ČSSD v Brně či Ostravě. Pavel Bělobrádek mu dal za pravdu. Vyjednávání podle jeho názoru závisí na tom, jaké osobnosti se na různých místech potkají.

Přímo v Praze to zatím vypadá tak, že vznikne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, ale v budoucnu nelze vyloučit přeskupení sil. „Nelze vyloučit ani útok marťanů,“ poznamenal Bělobrádek. Schwarzenberg v této souvislosti podotkl, že koalice v Praze s ANO mohla být dohodnuta už před volbami. To ale obratem odmítl Babiš. Zároveň nepočítá s tím, že by do koalice zapojoval i končícího primátora Tomáše Hudečka. Bude ovšem rád, když rozumné návrhy podpoří koaliční i opoziční zastupitelé. Považuje totiž za hrozné, že na vládní úrovni opozice ostřeluje prakticky všechno, s čím přichází koaliční strany.

Premiér Sobotka připomněl, že TOP 09 prohrála volby ve své baště. Následně podotkl, že politická scéna na komunální úrovni je roztříštěná. „Především bych chtěl poděkovat našim voličům, začal své vystoupení. Různé koalice ve městech neotřesou vládou, která vznikla před osmi měsíci a hodlá dál plnit sliby, které dala voličům.

Pro TOP 09 byly komunální volby v zásadě prohrou. Po rozkolu v pražské TOP 09 se Starostové odtahují od TOP 09. „Myslím, že o tom Starostové uvažovali už před tím, ale teď mají ideální výmluvu,“ poznamenal Schwarzenberg. Bylo by prý lepší, kdyby šli nadále ruku v ruce, ale pokud to nepůjde, vydají se každý svou cestou.

Boj o média a komunisty

Své ke komunálním volbám řekl i Petr Fiala. ANO na některých místech převzalo roli ČSSD a na některých místech vyjednávají koalice s komunisty,“ prohlásil Fiala. Babiš se okamžitě ohradil s tím, že koalice s komunisty dělala na řadě míst i ODS. A pan Schwarzenberg podle Babiše v Sýkořicích dokonce komunistku volil. A pak ministr financí vypálil přímo na Fialu. Vy ovládáte média, já žádná média neovládám,“ vyčetl majitel vydavatelství MAFRA, pod které spadá i MF Dnes a Lidové noviny, předsedovi ODS. Ten se jeho myšlence vysmál.

Do diskuse se zapojili i místopředsedové stran. Marian Jurečka (KDU-ČSL) poznamenal, že i lidovci si za určitých okolností umí představit spolupráci s politiky kandidujícími za KSČM. Místopředseda ČSSD Milan Chovanec k tomu poznamenal, že teprve čas ukáže, jestli vznikne koalice s komunisty i na vládní úrovni. Koalici s komunisty v obcích rázně odmítl i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Může se to stát, ale pak už tito lidé nebudou členy TOP 09,“ podotkl Ženíšek. Ve stejném duchu se vyjádřil i místopředseda ODS Petr Kupka.

Vládní politika očima ODS a další útok Babiše

Fiala před kamerami poznamenal, že současná koaliční vláda plní programové body, jako je zvyšování minimální mzdy, rušení druhého penzijního pilíře, nebo ztížení života živnostníkům. Konkrétně u druhého pilíře vláda navíc neříká, jak budou vypadat důchody za pár let. Sobotka ale Fialova slova rázně odmítl. Projekt druhého pilíře byl od počátku chybný a nikdo mu nevěřil. „Zhruba osmdesát tisíc klientů, kteří v tom druhém pilíři jsou, tak ti lidé nepřijdou o finanční prostředky,“ přislíbil premiér. „Vaše koncepce byla taková, že tu lidé budou chodit do důchodu v 75 letech,“ rozkřikl se na Fialu následně premiér.

K tématu si přisadil i ministr financí Babiš, který podotkl, že ODS nedokázala vyřešit problémy důchodového systému za celých dvacet let. „Dvacet jedna let politici řečí otázku, co s důchody. Ale to řešení je jednoduché, buď peníze mít budeme, nebo nebudeme,“ pronesl s úsměvem ministr financí. Fiala mu vyčetl, že vede jen obecné řeči, ale ve skutečnosti jen zadlužuje zemi. A na to se proti Fialovi znovu postavil premiér Sobotka. „ODS tady pětadvacet let bránila zavedení zákona o původu příjmů a majetku a já doufám, že ho tato koalice skutečně prosadí.

Stranou nezůstal ani Schwarzenberg. „Pan premiér tady tvrdí, že do druhého pilíře nikdo nevstoupil, ale už neříká, že ČSSD říkala všem, že po volbách druhý pilíř zruší. Tady nešlo o věcné argumenty, ale o to ukázat, že oni měli pravdu. Od začátku bylo jasné, že my vám toto pokazíme,“ uvedl k tématu předseda TOP 09. Sobotka mu obratem připomněl, že byl druhý pilíř zrušen i v jiných zemích, např. v Polsku nebo Maďarsku.

Zavedení referenda a revize ústavy

Jednotliví lídři se následně vyjadřovali k zákonu o obecném referendu. „Já jsem zásadní odpůrce referenda,“ prohlásil rázně Schwarzenberg. A proč? Protože se v minulosti více než jednou opakovaně prokázalo, že je silně zneužívali diktátoři. „Obecné referendum tu nemá žádný význam a my ho rozhodně podporovat nebudeme,“ zdůraznil Fiala. Bělobrádek poznamenal, že si prostuduje konkrétní parametry u zákona, který bude prosazovat vláda. Sobotka znovu poukázal na to, že jeho vláda prosazuje něco, čemu tady ODS bránila. „Referendum, tak jak je navrženo, bude závazné jak pro parlament, tak pro vládu. O zákoně bude vláda diskutovat i s opozicí. „Doufám, že pan premiér svá slova myslí vážně a bude jednat s tou skutečnou opozicí, která jednou bude vládnout, a to jsme my,“ přisadil si Fiala.

Z úst místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky zaznělo, že vláda připravuje smysluplný obecný zákon o referendu, čímž se liší od výkřiků Tomia Okamury.

Babiš to vzal poněkud obšírněji. Líbí se mu většinový volební systém užívaný pro Senát, protože ten jasně ukazuje na toho, kdo nese odpovědnost. "Pak lze stát řídit jako firmu,“ zopakoval ministr financí své již notoricky známé volební heslo. Opozice prý pak může jasně kritizovat toho, kdo má moc. Babiš v této souvislosti vzpomněl i Spojené státy, jejichž politický systém se mu líbí. I Fiala má za to, že by se v našem volebním systému měly posílit prvky většinového systému.

Schwarzenberg k tomu podotkl, že by rád do sněmovny volil většinovým systémem a do Senátu poměrným. Bělobrádek poznamenal, že by si naše ústava jako celek zasloužila po více než dvaceti letech revizi a předseda TOP 09 s jeho pohledem následně souhlasil.

Senátní volby

A jak se politická scéna promění po druhém kole senátních voleb. Místopředseda TOP 09 Ženíšek si přeje spolupráci pravice, a proto jeho strana podporuje kandidáty ODS všude tam, kde sama nekandiduje. Podle jeho názoru by obě strany měly do budoucna spolupracovat. Místopředseda ODS Kupka se takové myšlence nebrání, ale užší spolupráce bude záviset na jejích konkrétních obrysech.

Závěrečné slovo voličům

A jako už tradičně v závěru takových politických debat zazněly od lídrů vzkazy a poděkování i prosby voličům. „Senát má především plnit kontrolní funkci vůči sněmovně. Ale pokud vládní většina drží většinu i v Senátu, tak tento svou kontrolní roli ztrácí. Proto vyzývám všechny voliče, aby volili kandidáty opravdové opozice,“ pronesl Schwarzenberg. Totožně se vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala. Volte kandidáty pravice,“ apeloval mimo jiné na občany.

Bělobrádek a Babiš poděkovali lidem za hlasy z prvního kola a prosili o hlasy i v kole druhém. Jak Bělobrádek, tak Babiš prohlásili, že mají kandidáty kvalitní. Šéf ANO k tomu shrnul i jejich program „Nebudou lhát, nebudou krást a budou pracovat pro lidi."

Sobotka se vrátil k zákonu o prokazování původu příjmů a majetku. To je jen jeden ze zákonů, který prosazuje ČSSD na vládní úrovni a pokud tato strana udrží nejsilnější klub v horní komoře, pomůže to prosazování i dalších záměrů sociální demokracie a koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…