„Lhář Sobotka, prasárna, podraz.“ Znalec politiky má jasno, o co jde teď Babišovi. I směrem k Hradu

27.05.2016 10:21

Koaliční roztržka kolem nepřijetí nekuřáckého zákona nepovede k pádu vlády, jak by se mohlo podle novinových titulků zdát, odmítá publicista a komentátor Reflexu Bohumil Pečinka černé scénáře posledních dnů. „Spor ve vládní koalici není zdaleka tak vyhrocený, jak se prezentuje v médiích,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz, i když zejména od Babiše padala silná slova o „socansko-lidoveckém“ podrazu a „prasárně“, byť nepřijetí způsobilo jednání poslanců jeho strany.

„Lhář Sobotka, prasárna, podraz.“ Znalec politiky má jasno, o co jde teď Babišovi. I směrem k Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Absolutně nesouhlasím s dramatickými titulky, že by měl nastat nějaký koaliční rozvrat nebo že by to bylo příznakem koaličního rozvratu,“ říká komentátor Pečinka ke sporu, který vznikl mezi předsedou ANO Andrejem Babišem na jedné straně a premiérem Bohuslavem Sobotkou a lidovci na druhé straně poté, co zásluhou několika poslanců ANO se vládní koalici nepodařilo prosadit zákon o omezení kouření.

ČSSD i KDU-ČSL byly nemile překvapeny, že zákon poslanci ANO shodili pod stůl

Premiér Sobotka kritizoval, že se zákon projednával řadu měsíců a pak ho bez jakéhokoliv odůvodnění a jakékoli informace ANO shodilo pod stůl. „Hlasování poslanců ANO bylo pro nás nemilé překvapení, protože to dopředu neavizovali,“ uvedl; žádná koalice podle něj nemůže fungovat bez toho, aniž by si vzájemně podpořila vládní návrhy zákonů.

Andrej Babiš na kritiku reagoval protiútokem; řekl, že premiér Sobotka lže, když tvrdí, že to byli poslanci ANO, kdo zabránil přijetí vládního návrhu zákona. „Já už jsem z toho otrávený, a pokud to takhle půjde dál, tak já myslím, že ta koalice asi dlouho nevydrží,“ prohlásil vicepremiér. Označil to naopak za socansko-lidovecký podraz, protože poslanci ČSSD podpořili návrh opozičního poslance za ODS Marka Bendy, který podle něj zákon změnil. Jenže pro Bendův návrh hlasovalo také osm poslanců ANO včetně šéfa klubu Jaroslava Faltýnka.

A v médiích se začalo spekulovat o možném rozpadu vlády, protože vztahy mezi šéfy koaličních stran jsou už delší dobu napjaté. Nekuřácký zákon zdaleka není první ani nejvážnější roztržkou mezi ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Poslanci ANO kolem onkologa Vyzuly chtěli nejtvrdší podobu zákazu kouření

Podle publicisty Bohumila Pečinky má situace kolem nepřijetí nekuřáckého zákona a koaliční roztržky, která následovala, několik rovin. „První je věcná: z hnutí ANO se ve vztahu k protikuřáckému zákonu vytvořilo tvrdé jádro kolem poslance Vyzuly, který chtěl tu nejtvrdší variantu zákazu. Mimochodem, i na evropské úrovni to byla úplně nejzazší varianta, takovou ještě připravovala i minulá vláda, konkrétně poradce ministra zdravotnictví za TOP 09. A tuto hraniční variantu podporoval i poslanec za ANO Rostislav Vyzula,“ vysvětloval komentátor Reflexu, jak vznikl zárodek problému. „Když docela rozumně a logicky chtěli poslanci sociální demokracie zmírnit tuhle tvrdou verzi, poslanec Vyzula vyvolal na poslaneckém klubu ANO hlasování a o několik hlasů vyhrál jeho názor, že by se měl smést celý zákon. Kdyby v té době nebyl předseda klubu Jaroslav Faltýnek zaneprázdněný, tak se to nestane a k celé aféře by nedošlo,“ konstatoval.

Příčinou takového chování v klubu ANO podle něj je, že tam je celá řada nezkušených politiků, kteří nejsou schopni jednat. „Když už k takové věci dojde, mohou si říci: fajn, domluvíme se na nějakém kompromisu, necháme zákon projít Senátem, tam tohle vyhodíme a může se o tom v Poslanecké sněmovně zpětně hlasovat. A ne to takhle vyhrocovat,“ vidí Pečinka jednoznačně vinu za diletantský přístup na straně hnutí ANO.

Andrej Babiš usiluje o větší vliv ve zdravotnictví

Druhá rovina problému podle zkušeného novináře a politického analytika Pečinky tkví v tom, že Andrej Babiš dlouhodobě usiluje o větší vliv ve zdravotnictví a hledá jakoukoli záminku, jak oslabit pozici sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Stanislava Němečka a podnikatelsky i politicky proniknout do tohoto resortu. „Babiš strašně touží po nějaké nemocnici nebo síti nemocnic. A každá záminka, jak oslabit Němečkovu pozici, je dobrá. Takže když už k takové situaci došlo, tak si to užil a Němečka a sociální demokracii osolil,“ zdůvodnil Pečinka pro ParlamentníListy.cz jednání majitele Agrofertu, který rozšiřuje oblast svého podnikání ze zemědělství, lesnictví, chemického průmyslu a vydávání médií i na zdravotnictví.

Střet zájmů už není hřích, ale běžný způsob jednání. Babiš svým vstupem do politiky tento pojem devalvoval

Logicky se nabízí otázka, jestli to, že Babišovo podnikání zasahuje takovým způsobem do politiky, není dalším velmi pádným důkazem o jeho nepřijatelném střetu zájmů – o tom, že podnikatelské záležitosti jeho holdingu nepřípustně ovlivňují jeho jednání na pozici vicepremiéra, ministra financí i šéfa hnutí ANO. „Ale voličům to nevadí, naopak, dávají mu stále víc hlasů, takhle si to vybrali a asi to tak chtějí. Považují to za menší zlo, než aby byly u vlády tradiční strany, tak to mají,“ odmítl moralizovat novinář.

Andrej Babiš podle Pečinky totálně setřel diskuse o střetu zájmů. „Jeho vstupem do politiky vlastně žádné jemné diskuse o střetu zájmů být nemohou, protože vlastně on celý ten pojem znehodnotil a zdevalvoval tak, že dneska už nemůžete vyčítat nějakému poslanci, že si přivydělává v tom či onom, protože jsou to drobnosti proti Andreji Babišovi,“ konstatuje Pečinka, že nikdo nemůže dnes peskovat obyčejného poslance, když se v české politice střet zájmů etabloval jako norma. „Není to hřích ani prohřešek, je to běžný způsob jednání. Není to už nic nelegitimního, je to norma, které se všichni přizpůsobili, i voliči to akceptují,“ míní novinář.

Majitel Agrofertu je mediální génius

Pečinka připouští, že Babišovy silné výrazy, kdy označil premiéra Sobotku za „lháře“, jednání koaličních partnerů za „prasárnu“, by v normální společnosti znamenaly, že vládní koalice končí. „Ale teď to znamená úplně něco jiného. Můžeme to dešifrovat ze strany Andreje Babiše takto: chci se dostat na přední stránky novin, chci být v hlavní zprávě v televizních zprávách, chci natřít Němečka. Nic víc za tím není,“ tvrdí publicista.

Silné výrazy podle něj ztratily svůj významový obsah. I Babišova další dramatická vyjádření, že se média proti němu spikla – i když sám vlastní řadu z nich –, mu mají v jiných médiích zajistit důležité postavení. „On je mediální génius,“ je přesvědčen Bohumil Pečinka, že vicepremiér a šéf Agrofertu přesně ví, co platí na jeho voliče.

Politici se přizpůsobují rytmu médií, každá věc se musí dramatizovat, aby zaujala

Třetí rovinou problému kolem sporů v koalici je totiž podle Bohumila Pečinky, že se politici přizpůsobují rytmu médií, která celou kauzu hodně dramatizují. „Aby se zpráva dostala do zpravodajství, musí být dnes hodně vygradovaná, hodně dramatická a politici se tomu zpětně strašně přizpůsobují. Dřív rozhodovala tištěná média, pak televize, dneska rozhodují digitální média a počty kliknutí a lajků na články. Abyste byl vidět v médiích, musí vaše výroky patřičné znít. Takže z každého výstřelu ze vzduchovky na dvorku se musí udělat tragická záležitost: krize v koalici, rozpad vlády,“ popisuje novinář, že politici vědí, že se dostanou do zpráv jedině tehdy, když situaci zdramatizují.

V ANO žádný kvas kolem prezidentské volby neprobíhá

Předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi se bezpochyby daří média zaujmout, například i stále se měnícím postojem k budoucí přímé volbě prezidenta. Nejdřív označil za vhodného kandidáta ministra obrany Martina Stropnického, pak po stále se prohlubující spolupráci s Hradem naznačil, že by hnutí ANO nemuselo postavit nikoho a podpořilo by dosavadní hlavu státu Miloše Zemana, v minulých dnech mluvil Babiš jako o možné kandidátce na Hrad o eurokomisařce Věře Jourové, aniž by s ní před tím o tom vůbec mluvil.

Je to součást mediální hry a Babišovy snahy připoutat pozornost médií a veřejnosti? „Stoprocentně,“ potvrzuje Pečinka, „on vidí, že se o tomto tématu diskutuje v jiných stranách i na veřejnosti. A myslím, že poslední výrok byla reakce na ohlášení možné kandidatury textaře Michala Horáčka. Začali o tom mluvit i další a Babiš chtěl vyvolat zdání, že probíhá nějaký kvas i uvnitř ANO. Přitom tam žádný kvas není. Do prvního kola prezidentské volby půjde Stropnický, neuspěje a ANO pak podpoří Miloše Zemana,“ nastiňuje budoucí chování ANO v prezidentské volbě.

Podle komentátora se dál upevňuje mocenská linka mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. „Absolutně. A má to svoji logiku, protože tam existuje princip vzájemné výhodnosti. Babišovi v průzkumech veřejného mínění vyšlo, že dva ze tří jeho voličů spolupráci s Hradem schvalují, takže v tom bude pokračovat,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Bohumil Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…