Koskuba promluvil o průzkumech a 'kulovém s přehazovačkou'. Kubera o dvojitém mučedníkovi

01.02.2014 7:40

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Měli oba politici možnost sledovat jmenování nových členů vlády? Pokud ano - co je při této ceremonii zaujalo, co jim třeba akt napověděl o budoucnosti? I o tom se dnes střetnou v názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera.

Koskuba promluvil o průzkumech a 'kulovém s přehazovačkou'. Kubera o dvojitém mučedníkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Během slavnostního jmenování nové vlády došlo i k několika „trapasům“ nebo mírněji řečeno nedopatřením. Neobávají se oba redakcí pravidelně oslovovaní muži opačného politického spektra toho, že to může být nějaké špatné znamení...? Nebo to vnímají naopak jako ve smyslu: krušný začátek - dobrý konec..?  

„Abych byl upřímný, ceremoniál jsem nesledoval. Měl jsem jako většina národa jiné všednější starosti. Ostatně u vzniku koalice, koaliční smlouvy či při sestavování vlády jsem taky nebyl. Vyjednávání šla totiž mimo náš poslanecký klub. Nicméně informace o trapasu se přes média ke mně dostala. Nikoliv tragédie, ale ostuda to tedy je. Obdobná, jako při inauguraci pana prezidenta, kdy též nějaký úředník zmastil přepis slibu. Stane se, chybička se každému tu a tam vloudí. Ale v takto vysokých ‚patrech‘ a navíc při podobně významných aktech by za to, zvláště v době počítačů, měly pomalu padat hlavy. Okopírovat v PC určitý text a jen s jistou úpravou písma či formátu jej přepsat na jiný blanket, to snad není práce až tak moc složitá. Přitom v uvedených případech nikoli špatně placená,“ reagoval ve svém komentáři na první téma poslanec Jiří Koskuba. 

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Někdy může znamenat „přepsání“ fatální chybu

Přiznal pak, že na druhé straně má ale z toho tak trošku škodolibou radost. „Martin, Marián, zemědělství, zdravotnictví, Brabec nebo Brabenec…co k tomu dodat?  Avšak lze se i ptát: když ‚oni‘ mohou, tak proč ne ‚my‘? Je totiž spousta obyčejných povolání, kde se nejen zrovinka nekopají nudou do zadku, a to za méně prašulí. Navíc podobné ‚přepsání‘ tam může znamenat naprosto fatální chybu. S následným mediálním i soudním cirkusem. Splést si na nádraží první kolej se sedmou nebo ve špitále levou ledvinu s pravou, to už může být katastrofa. Přitom se zhusta vše děje třeba ještě ve tři v noci a ve stresu. Na rozdíl od úředníků. Holt když dva dělají totéž, není to totéž,“ poznamenal dál poslanec sociální demokracie. 

Podle něj má proto o to větší důvod, oprávnění a i povinnost vyžadovat na novém panu ministrovi zdravotnictví, aby konečně něco udělal s obludně narůstající administrativou ve zdravotnictví. „Kvůli všelijakým přiblblým lejstrům na nebohého pacienta a nějaké léčení už jak doktorům, tak hlavně sestřičkám, vůbec nezbývá čas. A to smrdí velikým malérem! Měl by to pochopit. Vždyť kvůli přepsání jsme málem měli ministry zdravotnictví taky dva, jako policejní prezidenty,“ uvedl dále Koskuba, který je zároveň primářem pražské Nemocnice Bulovka.

Přece jen však to, jak probíhalo jmenování nové vlády Bohuslava Sobotky za zlé znamení nepovažuje. „Konec dobrý, všechno dobré, říká se. Kéž by. Dejme teď vládě obvyklých 100 dnů hájení. Pak uvidíme, na čem, jak a pro koho budou doopravdy ‚makať‘. I co na tom vyděláme nebo zase zaplatíme. Nezávidím jim. A myslím to upřímně. Jsem přeci socan - taky jak jinak, že?“ uzavřel s jistou nadsázkou první téma Jiří Koskuba.

Kubera: Prezident si užil to, že mohl přítomné na chvíli vyděsit

Podle senátora Jaroslava Kubery bylo to, co se odehrálo během jmenování nové vlády, jen dalším zábavným příběhem, které Čechy zajímají a baví. „To je, řekl bych, naše parketa. Ovšem je fakt, že si prezident užil to, že dostal příležitost přítomné ministry vyděsit. Já osobně bych jmenoval podle toho, jak bych to na tom papíru dostal, vím totiž z praxe u nás na magistrátu v Teplicích, že se skutečně takové věci někdy stanou. Dost často je to tím, že někdo zpracovává obsah, druhý to přepisuje a další do podepisuje. V tom řetězu prostě chyba čas od času vznikne a jelikož se nejednalo o podpis prodeje OKD, nehledal bych v tom skutečně víc než jen ten zábavný příběh,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera. Přesto podle něj již pár hodin po jmenování nové vlády je možné sledovat to, jak rychlý její rozklad asi bude následovat.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

„Některé věci pozornému pozorovateli neujdou, není třeba je rozebírat. V každém případě není dobré již dopředu spekulovat o tom, co bude, nebo nebude, byť se v médiích již nyní dá přečíst leccos, včetně různých prognóz, dokonce pospojovaných s konkrétními jmény. Řekl bych tedy jen – uvidíme, co se stane,“ uzavřel toto téma Jaroslav Kubera.

Poškodí ODS odchod Pospíšila?

Pokud by nyní byly volby, ukazují průzkumy veřejného mínění, že by je opět vyhrála ČSSD. Zato ODS je na pěti procentech, opustil ji navíc i Jiří Pospíšil. Co podle obou politiků nahrává k takto rozloženým sympatiím občanů? Může ODS ublížit i odchod Pospíšila?

„Nejsem politolog ani analytik. Navíc průzkumy jsou jenom průzkumy. Vlastně teorie. Až volby jsou pak skutečnost. Mimochodem, ještě před čtvrt rokem jsme měli mít nad 30 procent. A měli? Kulové s přehazovačkou! Díky bohu a lidem, že jsme nedopadli ještě hůře. Současné výsledky proto nehodlám komentovat, snad za důvěru jen poděkovat. Navíc ještě pan velkouzenář neřekl poslední slovo. A také asi stále platí, aniž bych chtěl kohokoliv urazit, že mezi slepými je jednooký králem. Nyní však, alespoň někteří, budeme vládnout.  Přitom ne sami. Zda je to dobře, nebo špatně, to ukáže doba,“ míní Koskuba.

Koskuba o Pospíšilovi: Může jít i o únik od zodpovědnosti…

Podle něj většinou však účty za důvěru po vládnutí bývají v této zemi dosti kruté. „Ostatně právě ODS už o tom něco ví. Tedy mohla by a měla vědět. Ona už není na kolenou, padla tvrdě přímo na zadnici. Ale když jsem slyšel po jmenování vlády tiskovku nového modrého pana předsedy, ve vší úctě, nic moc. Pan profesor mi promine, rétoricky i argumenty projevu by silně nudil zřejmě i studentíka politologie třeba právě na Masarykově univerzitě. Takže za současné situace odchod pana Pospíšila z ODS, svým způsobem vskutku jakéhosi ‚modrého‘ Jiřího Dientsbiera juniora, již není až zase takovou tragédií. Možná jenom včas opouští palubu nezadržitelně se potápějícího Titanicu. O hrozícím osudu lodi něco ví. Hloupý není a sám stál dlouho přímo vedle kapitánů na můstku. Nu a potvrdí-li se i zmatky s novým občanským zákoníkem, může to být pro něj i útěk od zodpovědnosti,“ zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba. 

Kubera: Pospíšil je dvojím mučedníkem. ODS ale skutečně asi poškodil

Senátor ODS nejprve naznačil to, že průzkum, podle kterého klesají reference jeho strany k 5 procentům, byl provedený s největší pravděpodobností ještě před kongresem ODS. Podle něj po něm přece jen zase o něco mohly sympatie voličů narůstat. „A budou růst dál, tomu věřím, poté, jak bude vláda nabíhat a budou se projevovat uvnitř její koalice různé konflikty. Na tom může ODS vydělat – pokud však nebude stát jen v pozici toho, kdo to kritizuje, ale bude-li umět nabídnout a říct též řešení. To je důležité,“ myslí si Kubera.

Ohledně Jiřího Pospíšila se příliš rozpovídávat nechtěl. „Každý svého štěstí strůjce,“ poznamenal jen. Uznal však, že Pospíšil pravděpodobně opravdu svým odchodem poté, co nebyl zvolen na kongresu do vedení, ODS poškodit mohl. „I když se proslýchá, že jsou za tím i jiné důvody. Navíc ho to už i asi táhlo opravdu někam jinam. Nicméně podařilo se mu to, že se stal před veřejností dvojitým mučedníkem – nejprve ho vyhodil z postu ministra spravedlnosti tehdy premiér Nečas a teď ještě nebyl zvolen ani místopředsedou,“ uzavřel svůj komentář týdne pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…