Bývalý ocelářský magnát Vladimír Stehlík jde do voleb

19.09.2013 11:32

Vladimír Stehlík, bývalý ředitel Poldi Kladno, chce vstoupit do politiky. Aby konečně někdo prý pojmenoval věci vlastními jmény a začal je řešit tak, aby tisíce lidí v Česku nestrádaly. Proto ho budou moci volit lidé v Praze na kandidátce strany Aktiv nezávislých občanů (ANeO).

Bývalý ocelářský magnát Vladimír Stehlík jde do voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Stehlík, někdejší šéf Poldovky

„To, co se tu děje, je už naprosto nepřijatelné. Zvlášť, když slyšíme zase, že hrozí dalším tisícům rodin,  že přijdou o příjem a budou muset žít v bídě. Samozřejmě, že tím mám na mysli to, co se děje v těch Ostravsko-karvinských dolech. Za to přece někdo může a měl by nést odpovědnost, což znamená, že by i ta vláda měla pomoci. Ale ty soukromníky, kteří na tom nesou také vinu, nejenom v tomto případě, je třeba už konečně zastavit. A jelikož jedině jako člověk v politice bych měl šanci někde promluvit tak, aby to mělo nějakou váhu, je to asi jediné řešení, zkusit to. Takhle to už dál nejde a je třeba něco udělat,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý ocelářský boss Vladimír Stehlík.

Strana ANeO

Aktiv nezávislých občanů s předsedou Karolem Schneidrem je politická strana registrovaná od roku 2001. Jak o sobě sama uvádí na webových stránkách, není pravicová, levicová či středová, neboť tato hlediska jsou překonána a slouží pouze k zamaskování neschopnosti. „Schopnost lékaře, vědce, dělníka, umělce není vyšší jeho levicovství či pravicovství. Doba, která před touto zemí a jejími občany stojí, potřebuje v čele ty neschopnější pro nejlepší řešení. A protože v každém je možné se mýlit, je strana i nástrojem pro organizování petic schopných neschopné odvolat i schopných zorganizovat referenda ke zjištění společenské objednávky, tj. vůle občanů,“ přibližuje se ANeO.

Proto prý pojetí této strany umožňuje, aby jednotlivé zájmové skupiny dosud hledající svá řešení v zájmových uskupeních či nových politických stranách již netříštily vzájemní síly, ale pokud jsou ochotny a schopny tvořit celek, mohou se stát místní či krajskou organizační jednotkou ANeO s právem na odtržení a osamostatnění.

Dostat se do významné funkce a napravit zlo?

Vladimír Stehlík se proto bude snažit získat sympatie voličů, aby ho zvolili a on mohl v nějaké „vyšší politické funkci“ napravit zlo, ke kterému podle něj dochází v řadě velkých, dříve českých podniků. Sám je velmi stále rozladěn tím, jak dopadlo Poldi Kladno a jak již v minulosti ParlamentnímListům.cz mnohokrát zdůraznil, doufá v to, že se mu jednou podaří křivdy, ke kterým došlo, napravit – a to včetně finančního odškodnění.

Není to přitom poprvé, kdy se Vladimír Stehlík se svými politickými ambicemi představuje na veřejnosti. V minulosti se nechal slyšet ohledně svých ambicí ucházet se dokonce o post hlavy státu v první přímé volbě prezidenta, na jaře se jeho jméno skloňovalo společně s podporou aktivit Holešovské výzvy.

Stehlíkův boj

Vladimír Stehlík nyní žije ve velmi skromných podmínkách. Na Poldi Kladno ale vzpomíná při každém rozhovoru. „To naše Kladno byla totiž první obrovská kauza u nás. A nakonec se zjistilo, co bylo příčinou likvidace té fantastické ocelárny. Přístupové protokoly české vlády k Evropské unii. Ono už bylo dopředu rozhodnuto, které podniky budou utlumeny nebo zrušeny úplně a které pojedou… Jenomže to my jsme tenkrát nevěděli, neznali jsme ten jejich obsah, to jsme odhalili až v posledních letech. No ale když se na to podíváme, co tady teď funguje? Jen výroba automobilů, to klobouk dolů. Ale do dražby šla například i Tatra Kopřivnice… To je ostuda našeho národa. Protože kdo to dělá? Zase jen Češi. Ten Američan, který tam sedí jako ředitel nebo majitel, někde nahoře, ani neví, o co jde. Jenže když ho poslouchám, jak blafe anglicky ty svoje nesmysly, tak si říkám, to snad není pravda. A ptám se, přišli sem k nám krást nebo opravdu rozvíjet podniky? Jak to tedy je?“ ptá se i sám sebe Stehlík, bývalý generální ředitel Poldi Kladno a Bohemia Art. Ve své charakteristice přitom vždy jedním dechem dodává, že je vyučený slévač. Vedle toho je ale i vystudovaným architektem.

Dále pak Vladimír Stehlík ještě připomíná, jak je historie českého národa složitá. „Přesto ale říkám, že jsme nádherný národ. Jen nechápu, že naši lidé nejsou schopni se spojit v určitý jednotný názor. Možná je to hlavně proto, že teď ti mladí lidé žádný světový názor nemají. To se přetrhlo po `Sametu`. Co tady tedy ale za takovéto situace časem bude? Sklady a překladiště směrem na Východ? Dovolí to všichni ti hrdinové přebarvení zleva doprava, napřed všichni červení a rudí, vzápětí modří a dneska už zase fialoví či růžoví? Zapomínají na to, že je jejich povinností se přece starat o ten náš český národ,“ obává se. I proto tedy na nabídku, aby se jeho jméno objevilo na kandidátce, kývl. Zda tentokrát uspěje, rozhodnou voliči. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…