Nezaplacené poplatky vymáhají pro radnici v Bystřici exekutoři

03.10.2009 12:30

Frýdecko-Místeckým radním došla trpělivost a najali na neplatiče exekutorskou firmu. Dlužníci, kteří neodvádí poplatky za svoz komunálního odpadu, si tak nejspíše výrazně připlatí.

Nezaplacené poplatky vymáhají pro radnici v Bystřici exekutoři

Radnice v Bystřici na Frýdecko-Místecku poslala na notorické a dlouhodobé neplatiče poplatků exekutory. Lidé, kteří dluží nejčastěji za svoz a likvidaci komunálního odpadu 500 či 1000 korun, nyní musejí platit i náklady spojené s exekucí. Nakonec tak mohou přijít až o 8000 korun. ČTK to dnes řekl starosta Bystřice Ladislav Olšar. 

"Nemáme jinou možnost. Ze zákona o obcích jsme povinni pohledávky vymáhat," řekl starosta. Dodal, že v obci žije přibližně 100 notorických neplatičů. Celková dlužná částka se pohybuje okolo 150.000 korun. Poslední dva roky úředníci dlužníky několikrát obeslali a vyzvali k zaplacení. "Vše ale ignorovali. Asi čekali, jak dlouho nás to bude bavit. Možná počítali i s tím, že jim nakonec dluh třeba odpustíme," domnívá se starosta. 

Před časem ale radním došla trpělivost. Podklady dostal právník obce a o osudu prvních pěti desítek neplatičů rozhodl Okresní soud ve Frýdku-Místku. Ten vydal exekuční příkaz. Vymáhání tak dluhu převzali určení exekutoři. "Lidé by se s nimi měli spojit co nejrychleji. Čím dříve vše zaplatí, tím ušetří. Poplatek za exekuci se pohybuje od 5000 do 7000 korun. Právě podle náročnosti," vysvětlil starosta. 

Připustil, že měl trochu strach z reakce obyvatel. "Čekali jsme že k nám přiběhne 50 rozzuřených lidí. To se nestalo. Ti, co přišli, přiznali svou chybu," uvedl Olšar. Věří také, že další dlužníci se poučí a v obavě před další vlnou exekucí raději ihned zaplatí. 

"Přistoupili jsme k tomuto kroku i proto, aby se zlepšila platební morálka. Bez tohoto výchovného kroku bychom to vše táhli před sebou. Na druhou stranu je naší povinností pohledávky vymáhat," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

18:12 D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

Skupina konzervativců s názvem Sdružení Akce D.O.S.T uspořádala letos již druhý ročník pochodu na Hr…