Vykrádáte mě, zuří Tlustý. Program není vlastnictví, kontruje Nečas

20.07.2010 12:31

Vlastimil Tlustý zuří. Bývalý dlouholetý poslanec ODS a ministr financí v první Topolánkově vládě má vztek, že současný kabinet vydává jeho ekonomickou strategii za svou. Podle Tlustého premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek vykradli jeho práci a teď ji vydávají za svou.

Vykrádáte mě, zuří Tlustý. Program není vlastnictví, kontruje Nečas

„To, s čím dneska přichází Nečasova vláda, mě fascinuje. Všechny jejich takzvaně nové myšlenky jsem sepsal v roce 2003 v publikaci Modrá šance pro veřejné finance. Univerzální sociální dávka, tedy jedna základní dávka, státem zaručený příjem, rovná daň... to vše jsou mé myšlenky, stejně jako důchodová reforma," řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý.

Patnáct procent jim bylo moc

„Dobře si vzpomínám na můj návrh na zrušení výjimek u daně z příjmu. Topolánek, Nečas a Kalousek vše zásadně odmítli. Topolánek dokonce jmenoval komisi pod vedením Michala Doktora, která všechno zničila. Zbyla pouze diskuze o stravenkách," stěžuje si Tlustý.

„U daně z příjmu existuje 360 výjimek, chtěl jsem jich zrušit 330, protože některé z nich my přišly smysluplné, například u hypoték. Teď chtějí zrušit všechny, při tom před pár lety o tom nechtěli ani slyšet. Stejně tak jsem navrhoval jedno výběrní místo pro daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění. Ani to se nesetkalo s podporou," tvrdí Tlustý. Když jsem chtěl sjednotit sazbu DPH na patnáct procent, Kalouskovi se to zdálo příliš mnoho. A dnes chce devatenáct procent," zlobí se exministr financí, kterému především vadí, že si jeho myšlenky údajně přisvojují ministři TOP 09.

Modrá šance není jeho vlastnictví

Současný ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 se odmítá záležitostí zabývat. „Mně je úplně jedno, co si pan Tlustý myslí, nebo říká. Koneckonců - ať si povídá, co chce! Ale když se nad tím trochu zamyslím, tak si opravdu nejsem vědom toho, že bychom používali nějaké jeho myšlenky," sdělil redakci Kalousek.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ze stejné strany se diví. „Já si myslím, že pan Tlustý může být rád, že se některé jeho myšlenky po letech realizují. Mně není známo, že by napsal nějakou knihu, ve které by své nápady realizoval a měl na ni copyright. Možná mu přijde, že některé nápady měl dříve, ale rozhodně bych nehovořil o nějakém vykrádání jeho myšlenek. To je celé směšné," prohlásil Drábek.

Premiér Petr Nečas (ODS) se diví proč se Tlustý rozčiluje. „Nechápu ho. Modrá šance přece není jeho vlastnictví," konstatoval premiér.

Čtěte také:
Tlustý: Topolánek na popud Kalouska zlikvidoval program ODS
Tlustý velvyslancem? To snad ne, říká Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…