Tlustý velvyslancem? To snad ne, říká Nečas

18.06.2010 9:14

Rebel ODS v době Topolánkovy vlády Tlustý by měl získat místo velvyslance v Asii. Tento záměr se vůbec nelíbí předsedovi budoucí vlády Nečasovi, píše MF Dnes.

Tlustý velvyslancem? To snad ne, říká Nečas

Pomohl svrhnout vládu a teď by se měl stát velvyslancem v Kazachstánu. Řeč je o bývalém poslanci ODS Vlastimilu Tlustém, který válčil s kabinetem stranického šéfa Topolánka a nakonec pomohl k jeho pádu. O možnosti získat lukrativní post se však Tlustý odmítl bavit. „Nebudu to komentovat," reagoval jen pro MF Dnes.

Na dnešní schůzce nynějšího ministra zahraničí Jana Kohouta a prezidenta republiky Václava Klause by měly padnout návrhy na jmenování jak Tlustého v Kazachstánu, tak právě Kohouta v USA. Zatímco šéf resortu zahraničí na dotaz MF Dnes neodpověděl, Petr Nečas, pověřený sestavením vlády, se k Tlustého jmenování staví odmítavě. „Ano, slyšel jsem o tom. A pevně doufám, že to není pravda," uvedl budoucí premiér.

Prezident Klaus by se jmenováním problém zřejmě neměl

O tom, proč by odpadlík za ODS dostával diplomatickou trafiku, lze jen spekulovat. Třeba i proto, že pomohl ČSSD svrhnout Topolánkovu vládu a nynějšího ministra zahraničí navrhla do Fischerovy vlády právě sociální demokracie. Představitelé ČSSD se však dušují, že o „Tlustém v Kazachstánu" nic nevědí.

Velvyslance vláda pouze navrhuje, jmenování je pravomocí prezidenta. Vzhledem k tomu, že Václav Klaus a Vlastimil Tlustý mají k sobě dlouhodobě blízko, nemuselo by to pro hlavu státu být nepřijatelné. Jmenování velvyslanců spolupodepisuje i premiér. Jan Fischer oficiálně nezareagoval na Nečasovu výzvu, aby už vláda nenavrhovala velvyslance.

Související:

Tlustý: Vedení ODS je jako kapitánský můstek na Titaniku 

Tlustý je politikou zhnusen. Nevylučuje ale kandidaturu do Senátu 

Foto: tlusty.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…