Švýcarsko volá k výslechu ministry Zemanovy vlády

06.08.2010 16:44

K vyšetření podezřelé privatizace Mostecké uhelné je zapotřebí vyslechnout ještě členy české vlády z roku 1999. K tomu dojde na žádost švýcarských úřadů během příštího měsíce, informuje Aktuálně.cz.

Švýcarsko volá k výslechu ministry Zemanovy vlády

Ani po letech nepřestala švýcarské úřady zajímat Mostecká uhelná. Kvůli údajnému miliardovému tunelu při její privatizaci půjdou jako svědkové k výslechu na policii členové někdejší vlády Miloše Zemana. „Švýcarské straně byly poskytnuty doposud všechny vyžádané informace, vyjma výslechů všech členů vlády České republiky z období roku 1999," uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová s tím, že budou uskutečněny během následujícího měsíce.

Při privatizaci Mostecké uhelné existovalo podezření, že její management nakoupil akcie vlastní firmy pro společnost Appian group, a to za peníze, které měly doly uloženy na rekultivace. Český stát ztratil kontrolu nad hnědouhelnou společností v roce 1998.

K převzetí použili majetek samotné přebírané společnosti

České policii se podezření nepodařilo prokázat. Pak se ale do případu vložila švýcarská strana. Stopy podivných transakcí podle Švýcarů vedou k desítkám offshorových společností, které použily přes 100 bankovních účtů. Část z nich policie nedávno zablokovala. Případ následně znovu otevřela i česká strana.

Jak už dříve informoval iHNed.cz, podezírá policie aktéry transakce ze čtyř hospodářských trestných činů, včetně padělání dokumentů či praní špinavých peněž. „Manažeři k převzetí použili majetek samotné přebírané společnosti. Podle našich předpokladů způsobily tyto operace finanční ztráty jak přebírané společnosti, tak České republice," sdělila před časem švýcarská generální prokuratura.

Za hlavní postavy jsou považováni tehdejší ředitel a Čechošvýcar

„Vyšetřováno je šest českých občanů, z nichž dva mají rovněž švýcarské občanství, a jeden Belgičan," dodala prokuratura. Za hlavní postavy podezřelé transakce jsou považováni tehdejší ředitel dolů Antonín Koláček, českošvýcarský podnikatel Jiří Diviš a bývalý vysoký manažer Mezinárodního měnového fondu Jacques de Groot.

Čtěte také:

Za nákupem Škody Holding stála vytunelovaná miliarda, tvrdí Švýcaři 

Paroubkové dávají peníze na charitu zemanovci 

Topolánek: Takový jsem byl 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…