Paroubkové dávají peníze na charitu zemanovci

15.02.2010 11:59

V charitě Zuzany Paroubkové došlo k zásadnímu obratu. Zatímco před lety do charity dávali peníze lidé spřízněni s ČSSD, teď podle Mladé fronty Dnes peníze do nadace „sypou“ lidé blízcí Miloši Zemanovi a jeho straně SPO. Navíc charita přišla o dlouholeté sponzory.

Paroubkové dávají peníze na charitu zemanovci

Charita exmanželky šéfa ČSSD Zuzany Paroubkové Pomoc pro budoucnost našim dětem podle Mladé fronty Dnes  (MfD) i dva a půl roku po rozvodu žije ze čtrnácti milionů korun, které jí v minulosti poslali vlivní byznysmeni.

MfD připomíná, že její sdružení za ně chce letos v květnu otevřít zrekonstruovanou chatu v Krkonoších, kam budou jezdit děti z dětských domovů. Sdružení už dříve koupilo zchátralý penzion za 5,2 milionu.

Jenže do nadace nově podle MfD tečou i peníze, které Paroubková inkasuje od vlivných byznysmenů, jenž jsou však zaháčkováni ve straně Miloše Zemana SPO. Například Jaroslav Syrový, který sdružení s Paroubkovou vede, je zároveň je i předsedou zemanovské Strany práv občanů ve východních Čechách.

Majitel penzionu je lídrem zemanovců

Majitel krkonošského penzionu Jan Patzelt, kam zásluhou Paroubkové jezdí děti z dětských domovů, je pak lídrem zemanovců pro sněmovní volby v královéhradeckém kraji. "S mou kandidaturou ale zakázky na ubytování placené charitou Zuzany Paroubkové nesouvisejí," uvedl však pro MfD Patzelt.

Naopak, někteří sponzoři od Paroubkové již odešli. Jako například Mostecká uhelná společnost, o níž bylo nedávno hojně slyšet v souvislosti s případem poslance za Stranu zelených Martinem Bursíkem.

Mostecká uhelná dnes patří firmě Czech Coal. "Nadaci už nepodporujeme," oznámila ale deníku MfD mluvčí Czech Coalu Liběna Novotná. Proč ale tahle movitá firma Paroubkové nedává už nic, Novotná nevysvětlila. Objasnění lze snad nalézt jen v tom, že Paroubek už není premiér a Zuzana Paroubková není prostě jeho chotí.  

"Už jí nic nedáváme, ale souvislost s rozvodem v tom nehledejte," uvedl další zástupce firmy, jenž od nadace couvla. Podle MfD jde o Metrostav. Podobně ale hovoří údajně i další představitelé firem, jenž za poslední dva roky do nadace Paroubkové nepřispěli ani korunou.

Věrné ovečky? Jansta a Chrenek

Jedinými věrnými sponzory zůstali advokát a Paroubkův známý Miroslav Jansta a ocelář Tomáš Chrenek. "Mé sponzorování nesouvisí s politikou, sponzoruji mnoho dalších projektů," uvedl pro deník Jansta, který ročně přispívá v řádu statisíců.

MfD také připomíná, že začátky nadace v roce 2007 připomínalo malý zázrak: Nově založené sdružení, které sídlilo v malé kanceláři, totiž vůbec nikdo ho neznal, přesto dostalo od sponzorů daleko více peněz, než například známá charita modelky Terezy Maxové.

Mají to jenom poštovní schránku

"Sdružení Zuzany Paroubkové? To se už vystěhovalo, mají tu jenom poštovní schránku. Ani nevím, jestli ještě existují," uvádí dnes recepční oprýskaného domu u vysokoškolských kolejí na pražském Strahově.

Kde ale nadace Paroubkové nyní sídlí? "Úřadujeme teď v privátních prostorách," vysvětluje společník Paroubkové Jaroslav Syrový.

Zuzana Paroubková založila sdružení v roce 2006. Poté, co zázračně zbohatlo, byl největší problém, že Paroubková i její manžel vytrvale odmítali oznámit jména sponzorů. Ta se dostávala na veřejnost až postupně díky pátrání novinářů. Předseda ČSSD tak mohl upadnout v podezření, že se byznysmeni podporou charity vtírají do jeho přízně, kterou jim pak může oplatit.

Když se Jiří Paroubek se Zuzanou rozváděl, slíbil, že její charitě bude nadále pomáhat shánět sponzory. Naznačil dokonce, že to je jedna z forem jejich vyrovnání. Na konci minulého týdne však MfD řekl, že sdružení už není jeho starost.

Becario Topolánkových je před krachem

Ani charita stále ještě manželů Topolánkových Becario na tom není nejlépe. Tu založil před lety Mirek Topolánek se svou manželkou Pavlou. Občanské sdružení Becario, které vzniklo kvůli podpoře talentovaných studentů, právně sice existuje, ale fakticky už nevyvíjí žádnou činnost.

"Pomalu končíme. Všechno, co jsme dělali, se stalo terčem kritiky. Zakladatelé to nemají zapotřebí," řekl pro MfD ředitel Becaria Fares Shima.

Stejně jako u charity Paroubkové, ovšem visí nad sdružením manželů Topolánkových otazníky ohledně hospodaření. Do svého účetnictví totiž nechalo Becario novináře nahlédnout  jen v letech 2005 až 2007.

Do provozu byly zahrnuty i golfové turnaje

Z některých zápisů pak vyplynulo, že Becario utratilo čtyři pětiny příjmů za provoz charity, do nichž byly zahrnuty i golfové turnaje. "Za celou dobu existence sdružení šlo na provoz asi 55 procent příjmů. Jednoduše řečeno - museli jsme ty dary někde získat. Proto ty golfové turnaje," vysvětlil pro deník Shima. Kde ale Becario utratilo další milióny od sponzorů, to nezveřejnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …