Odcházíme. Plníme tak Klausovo přání, vzkazuje Hradu šéf komory

02.01.2011 13:52

Prezidentův novoroční projev, při kterém nazval hromadný exodus lékařů nepřijatelným vydíráním, není pro šéfa ČLK Milana Kubka žádným překvapením. Lékař a poslanec Boris Šťastný, blízký prezidentovi, postoj lékařů chápe, ale varuje před organizovaným podáváním výpovědí.

Odcházíme. Plníme tak Klausovo přání, vzkazuje Hradu šéf komory

Novoroční řeč hlavy státu je v zásadě první větší politickou a mediální událostí roku. Václav Klaus si během svých dvou funkčních období na Pražském hradě navykl využívat této příležitosti beze zbytku ke kritice svých oponentů, teorie globálního oteplování či EU. Letos ale hodně zmírnil, a jeho projev je hodnocen jeho ideovými oponenty jako slabý.

Celý projev ZDE 

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek pak kritizoval Klausovu podporu kabinetu Petra Nečase, který nyní čelí skandálu s ovlivňováním veřejných zakázek na Ministerstvu životního prostředí. Ostře se letos Klaus opřel do jediné skupiny obyvatel-lékařů, kteří hrozí hromadným odchodem do zahraničí kvůli nízkým platům.

Reakce politiků na Klausův projev pro ParlamentníListy.cz:
Kalousek projevu prezidenta tleskal ve stoje. Filip je znechucen
SLEDUJEME téma Novoroční projev

Vždyť jen plníme jeho přání

Pro šéfa ČLK Milana Kubka nebyl Klaus se svým útokem proti odcházejícím lékařům nijak překvapující. Na lékaře měl prý špatný názor vždy, a nevynechal příležitost, aby to ve sdělovacích prostředcích náležitě zdůraznil. „Například před patnácti lety jako předseda vlády nás vyzýval, ať jdeme dělat taxikáře, pokud se nám naše platy nelíbí. Vždyť ti odcházející doktoři jen plní jeho přání," konstatoval s nadsázkou pro ParlamentníListy.cz Kubek.

Sledujeme téma Exodus lékařů

Klaus chce solidaritu? Nelze než souhlasit

Slova o vydírání jsou prý na místě, nicméně nejsou to prý lékaři, ale právě zdejší společenství politiků, které podle Kubka již dvacet let vydírá lékaře, neboť na jejich úkor zajišťují velmi levnou a špičkovou lékařskou péči obyvatelstvu.

„Zaujala mě ale ještě jedna část projevu, kde hovořil o potřebě solidarity. Opět říkám, že s tím nelze než souhlasit, lékaři musí postupovat solidárně a trvat na svých požadavcích," řekl ParlamentnímListům.cz Kubek.

Šťastného lékařsko-politická schizofrenie

S lékaři soucítí i velký Klausův příznivec, šéf pražské ODS Boris Šťastný. Při posuzování prezidentského projevu se prý nemůže ubránit pocitu schizofrenie.

„Na jednu stranu jsem lékař z rodiny, která již mnoho generací vykonává tuto profesi, a jasně vidím neutěšenou situaci v odměňování nejen lékařů, ale všech zdravotníků. Jako politik ale chápu to vysoce organizované vyzývání k odchodu do zahraničí jako velmi problematické," uvedl pro ParlamentníListy.cz Šťastný. Chápe, že lékaři nemohou se současnými platy vidět svou budocnost v ČR příliš růžově. "Bez zásadních reforem v oblasti zdravotnictví ale k navýšení platů v tomto oboru dojít prostě nemůže," konstatoval šéf pražské ODS.

"Občanskou solidaritu vnímejme v co nejširších souvislostech. A držme při sobě. Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet "za lepším" do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání," uvedl na Nový rok Klaus na adresu lékařů.

Související:

Bradík: Klaus byl v projevu k lékařům zbytečně konfkliktní
Klausův projev zahraničí nezajímá. Kromě Slovenska
Lékař a předseda LOK dal výpověď. Stejně jako syn a manželka
Klaus podpořil v projevu Nečase a reformy. Poškádlil Véčka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…