Nový policejní prezident bude pod šíleným tlakem, varuje Bublan

06.01.2011 11:30

Válčete si mezi sebou, vzkazuje ministru Johnovi a Nečasovi poslanec za ČSSD František Bublan poté, co premiér zpochybnil výběr členů do komise hledající nového policejního prezidenta. Její členové nebyli podle něj vybíráni podle žádného politického klíče.

Nový policejní prezident bude pod šíleným tlakem, varuje Bublan

Spor mezi premiérem a ministrem vnitra se opět rozhořel jasným plamenem. Petr Nečas označil Johnem navržené složení komise za kočkopsa, lídr VV se teprve vyjádří na tiskovce, ale téměř určitě padnou slova o vlivu bývalého šéfa resortu Ivana Langera na policii. Ve světle těchto událostí zavelel šéf ČSSD Bohuslav Sobotka rázné čelem vzad pro dvojici sociálních demokratů, kteří se měli na výběru policejního prezidenta podílet, tedy exministry vnitra za ČSSD Františka Bublana a Martina Pecinu.


Nejsme politický dozor, pane premiére!

„Stačilo přitom málo, neprezentovat nás jako zástupce stran, ale lidi z oboru," vzkazuje současnému vládci resortu Bublan. Právě Johnova prezentace odborníků jako politiků prý poskytla Nečasovi záminku. „Já to skutečně vnímám jako útok premiéra na ministra vnitra. Svoji nominaci jsem dosud chápal ve dvou směrech. Že tam jsem jako odborník, který už resort vedl, stejně jako Martin Pecina. A ta druhá má funkce tam vycházela z členství ve Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR," konstatoval Bublan. Stejně tak se za „stranický" dohled nedají považovat ostatní členové komise, například první náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar (ODS) či bezpečnostní expert Michal Mazel (TOP 09).

Politické „ano" pro nového policejního prezidenta pak podle jeho představ mělo padnout na samotném VOB, kde by měl vybraný kandidát odpovídat poslancům všech pěti sněmovních stran.

Kdo do toho půjde?

„Pokud se z toho dělá takové šílené politikum, bude nový policejní prezident pod strašně silným tlakem. A já si jen kladu otázku, kdo se jim pak na to výběrové řízení přihlásí. Asi nikdo," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Navíc podle Bublana, měl-li by nový policejní prezident být skutečně politicky nezávislý, není možné, aby se nedostal do střetů s ministrem vnitra. "Žádný politicky nezávislý prezident si nemůže vzít souhlasně na triko škrty, kterými policie prochází," dodal.

Spor mezi Johnem a Nečasem je skutečným evergreenem, zakončujícím první rok společného vládnutí ODS, TOP 09 a VV. Boj VV o odvolání policejního prezidenta Martinů, podle VV napojeného na exministra Ivana Langera, vstoupil i do předvánoční Drobilovy kauzy na MŽP. A odvolání policejního prezidenta je podle některých kuloárních zdrojů i součástí tajné dohody koaliční K9 a prezidenta Klause na Pražském hradě.


Související:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…