Lékaři radí, jak o nich psát. Přečtěte si instruktáž

19.01.2011 5:28

V rámci akci Děkujeme, odcházíme začali její iniciátoři radit novinářům, jak by o lékařích v nemocnicích měli veřejnost informovat. Na webových stránkách k tomu dokonce využili optickou iluzi.

Lékaři radí, jak o nich psát. Přečtěte si instruktáž

Iniciátoři protestní akce nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme se tentokrát neobracejí na ministra zdravotnictví, hejtmany, ředitele nemocnic ani veřejnost, ale na novináře. Na svém webu je pomocí obrázků a doprovodných textů nabádají, jak by měli psát, aby neposkytovali čtenářům neúplné informace.

Na prvním obrázku je auto s uvedenou cenou 174 917 Kč. „Pokud napíšete prostě, že auto je k mání za tuto cenu, je to NEÚPLNÁ informace. Novinář přece musí přijít na to, že cena je uvedena bez DPH a zákazník si musí vzít na vůz ´výhodnou´ půjčku a ´nehodného´ obchodníka vystavit odhalení," dostává se žurnalistům prvního poučení.

SLEDUJEME TÉMA Exodus lékařů

Optickou iluzi je třeba čtenářům vysvětlit

Nápadité „školení" ale pokračuje. Na dalším obrázku jsou dvě stejně dlouhé úsečky, ale jedna je zakončena uzavírajícími a druhá otevírajícími šipkami. Pokud je pokusná osoba požádána, aby řekla, která z úseček je delší, většinou označí tu spodní. Jde o optickou iluzi, kterou způsobuje, že náš zrakový systém sledující statickou realitu není tak přesný jako zrakový systém pro zachycení pohybu.

úsečky

 
„Pokud napíšete prostě, že obě úsečky jsou stejně dlouhé, jedná se o NEÚPLNOU informaci. Novinář přece musí vysvětlit, proč, a pokusit se tento optický klam ozřejmit," pokračuje vysvětlování, jak by si měli novináři při své práci počínat.

Zkreslení, ale už ne optické, vzniká i u výše průměrných platů

A pak přichází třešnička na dortu, která komentuje údaje, že průměrná hrubá mzda mladého lékaře je 32 584 korun a průměrná hrubá mzda zkušeného lékaře 50 000 korun. „Pokud napíšete, že průměrný plat lékaře v nemocnici je 50 000, je to NEÚPLNÁ informace. Novinář přece musí vědět, že to je ve většině případů mzda za dvojnásobný počet hodin práce, než je běžná pracovní doba v ČR," uvádí se na webu.

„Tuhle ideologickou hříčku úřadů přece musíte čtenářům rozklíčovat. Proč to neděláte? Zdá-li se Vám to složité, používejte hodinovou sazbu. Lékař bez atestace 100 Kč na hodinu, lékař atestovaný 200 Kč na hodinu. A to je ÚPLNÁ a jednoduchá informace. Děkujeme," končí na webu iniciátorů akce Děkujeme, odcházíme školení novinářů, jak by měli veřejnost správně informovat.

Nápaditě pojatá instruktáž vypadá na webu, který navštěvují hlavně lékaři a ostatní zaměstnanci ve zdravotnictví, trochu utopeně. „Také jsme zvažovali zveřejnit to formou inzerátu, ale pak převážila obava, že by lékařům placenou inzerci vyčetli. Tak jsme to rozeslali alespoň do všech redakcí. A důkazem toho, že šlo o trefu do černého, je skutečnost, že to nikdo dosud nepoužil," podotýká pro ParlamentníListy.cz Martin Jaroš, který má v agentuře Ewing PR protestní kampaň lékařů mediálně na starosti.   

Apel lékařů s novináři stěží pohne

„Chápu, že lékaře štve, když se o nich takhle zkresleně informuje," říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala. „Vím, kolik si účtuje třeba zedník a ze srovnání na hodinovou sazbu vycházejí lékaři hůř. Ale to přežívá ještě z dob socialismu, že inteligence za to, že není špinavá od vazelíny, může brát méně," poznamenává Hvížďala. „Ale že by tento apel na novináře mohl změnit způsob jejich psaní, to si nemyslím," dodává.

Totéž si myslí i exředitel Českého rozhlasu a Národní knihovny Vlastimil Ježek. "Je to naivní po mé zkušenosti s médii," komentoval pro ParlamentníListy.cz Ježek snahu umravňovat novináře. Spíše se pozastavil nad tím, že dlouhou dobu se v novinách nepsalo o tom, že akce Děkujeme, odcházíme je organizována PR agenturou, kterou platí Lékařský odborový klub.

"Na počátku navíc bylo velmi jednostranné informování, kdy dostávali prostor lékaři, kteří chtějí odejít, ale většina ze 40 tisíc českých lékařů nikam odejít nechce," upozornil dále Ježek a dodal: "Nejlépe je poskytovat co nejvíce informací, například jako to děláte v ParlamentníchListech.cz. V tématu Exodus lékařů zaznívají názory obou stran, nikomu nestraníte a nechť si laskavý čtenář vybere."

Za neúplnými informacemi, jak si na ně stěžují lékaři, ale podle Hvížďaly nemusí být jen pohodlnost novinářů sáhnout po prvním statistickém údaji nebo jejich neochota dobrat se ke srovnání mezi profesemi hodinovou sazbou. „Místo transferu informací média čím dál víc zprostředkovávají transfer emocí. Zaujme tedy to, co dráždí. A tím je informace, že lékaři berou padesát tisíc a ještě je jim to málo. To má emoční náboj," upozorňuje Hvížďala na možný motiv žurnalistů.

Ježek pak varuje před tím, aby se celá akce nemocničních lékařů neobrátila proti nim samým. "Mísí se tu prvek strašení s prvkem vydírání a to se může obrátit proti samotným lékařům u části veřejnosti," poznamenal mediální odborník Ježek. 

K věci:

Kubek řádil na tiskovce. Reakce ODS: Nesmysly a LSD  

Kubek varuje: Pro lékaře - cizince jsme jen transitní zemí 

K exodu připraveni, hlásí pražští medici. Diplom a sbohem 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…