Volnější obchod se zbraněmi zatím nebude možný

16.03.2011 14:08

Poslanci koalice nezdvihli ruku pro návrh ČSSD, podle něhož by v České republice mohly obchodovat s vojenským materiálem i firmy se sídlem v zemích Evropské unie a Severoatlantické aliance. Nyní totiž mají takovou možnost jen společnosti sídlící v Česku.

Volnější obchod se zbraněmi zatím nebude možný

Sociální demokraté uvádějí, že exkluzivita pro tuzemské firmy představuje možné nebezpečí úplatků. Podle jednoho z předkladatelů Jeronýma Tejce exkluzivita pro firmy se sídlem v ČR představuje velké riziko korupce ve vztahu mezi státem a dodavatelem. Novela by také podle něho rozšířila okruh možných dodavatelů zbraní. Jenže s tím vůbec nesouhlasila koalice.

Především poslanci z Věcí veřejných (VV) upozorňovali na to, že s vojenským materiálem by mohly podle předlohy obchodovat v Česku například také firmy z Turecka a Albánie, které jsou v NATO. A pokud by společnost nezískala licenci v ČR, mohla by si založit pobočku v Albánii.  VV proto normu považují za nebezpečnou. Vláda už má podle Viktora Paggia (VV) vlastní návrh. 

Negativně se vyjádřil i poslanec Daniel Korte (TOP 09 a Starostové). "Představa, že zde albánské gangy kšeftují se zbraněmi, mi nahání děs," zdůraznil Korte. Jenže ČSSD se nedala. Například Antonín Seďa z ČSSD poznamenal, že ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) chce s korupcí na ministerstvu zřejmě bojovat víc než kritici návrhu ve sněmovně.

O změně zákona, která by umožnila státu nakupovat zbraně bez prostředníků, hovořil už dříve i premiér Petr Nečas (ODS). Ten už začátkem loňského srpna uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být "dojnou krávou" pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy. Prostředníky označil za parazity a vyhlásil, že vláda takovou praxi změnou zákona ukončí.

Povolení k obchodování měly podle předlohy dostávat jen firmy s jasnou vlastnickou strukturou. Pokud by měly anonymní akcie, majitele by musely odkrýt. O nákupech obrany a ministerstva vnitra by už nerozhodovala vláda, ale sama ministerstva. ČSSD poukazuje na to, že jednání kabinetu jsou neveřejná.
    

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…