Policejní odbory: Odchod Johna již chce více než polovina policistů

04.04.2011 12:00

AKTUALIZACE Petici za dovolání ministra vnitra Radka Johna podepsalo už přes padesát všech policistů - tedy 26 168 - a víc než polovina hasičského sboru, což je 4 521 hasičů. Pod protest se podepsalo i 215 občanských zaměstnanců ministerstva vnitra. Uvedly to policejní odboty na své dnešní tiskové konferenci.

Policejní odbory: Odchod Johna již chce více než polovina policistů

Podle šéfa odborového svazu policie České republiky Milana Štěpánka výzvu odboráři chtějí předat premiérovi Petru Nečasovi. Odbory ale nechtějí zatím situaci nijak hrotit - pokud premiér jejich požadavku na sesazení Johna z resortu nevyhoví, tak prý další návazné kroky odboráři zatím neplánují.

„Nechci tlačit na pana premiéra. Řeknu mu naše stanovisko, žádnou nátlakovou akci zatím neplánujeme," uvedl k tomu dnes Štěpánek.

Protestní akci organizují Nezávislý odborový svaz Policie ČR, Unie bezpečnostních složek a Odborový svaz hasičů. Upozorňují na to, že s nimi John málo komunikuje a vadí jim i způsob, jakým se John vyjadřuje o policistech a hasičích.

Tito zástupci tří odborových svazů dnes varovali navíc před snižováním stavů policie a hasičského sboru a kritizovali škrty v resortu. „Jde o pokračování Langerovy likvidace policie," shrnul názor odborářů na působení Johna v čele resortu předseda Unie bezpečnostních složek ministerstva vnitra Zdeněk Buřič.

Pohonné hmoty brzy nebudou

Příslušníkům bezpečnostních složek se nelíbí ani postoj Johna k jejich platům. Od ledna se totiž snížily platové tarify o deset procent, odbory ale namítají, že kvůli škrtání různých příplatků, rušení zvýšeného tarifu za směnnost nebo služebních pohotovostí je propad vyšší.

„Žijeme ze zásob, i pohonné hmoty budou brzy vyčerpány," podotkl předseda hasičských odborů Zdeněk Oberraiter. Hasičského sboru se krácení rozpočtu dotklo nejcitelněji. Podle Oberraitera počítá rozpočet v letošním roce se zkrácením investičních výdajů o 61 procent, provozních o 26 procent. „Radek John je historicky prvním ministrem vnitra, který se nedokázal postarat o rozpočet sboru," dodal Oberraiter.

Jak uvedl předseda NOSP Milan Štěpánek, peticí si odboráři chtěli především otestovat pravdivost Johnových slov, když se ministr po vyhlášení úsporných opatření v resortu vnitra holedbal, že mezi řadovými policisty má jako politik a ministr podporu.

Již dříve John prohlásil, že jiný ministr by nezajistil "ani korunu" ze státního rozpočtu navíc. Kontroly podle něj potvrdily průměrné snížení policejních mezd o 7,7 procenta. Odbory podle Johna prezentují veřejnosti nepřesná čísla, politizují se a snaží se zvrátit výsledky voleb.

Jeho odchod by prý podle něj ani nic neřešil. Řekl také, že by raději emigroval, pokud by v Česku začaly vládnout odbory.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…