Škárka: Bárta mi posílá cash. Neměl bych o tom mluvit

04.04.2011 7:05

Poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka tvrdí, že dostává peníze za loajalitu neformálnímu předsedovi strany Vítu Bártovi. Má prý také mlčet o podezřelém způsobu financování VV. Přesto o tom poskytl několik rozhovorů časopisu Respekt.

Škárka: Bárta mi posílá cash. Neměl bych o tom mluvit

Škárka tvrdí, že je sledován a zastrašován. Prý za to může místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta, který k tomu údajně využívá svou bývalou bezpečnostní agenturu ABL. Poskytl o tom rozhovor časopisu Respekt za příslib anonymity. Novináři si ho ale tajně nahrávali a nakonec vše zveřejnili.

Kandidatura posílila obavy ve straně

Bárta nedávno oznámil, že bude kandidovat na předsedu strany proti Radku Johnovi. Podle týdeníku Respekt rozhodne o novém šéfovi VV buď férový boj nebo úplatky, řízené skandalizace a sledování.

Psali jsme:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

„Ano, od září dostávám měsíčně cash za loajalitu. Ta částka se blíží poslaneckému platu bez náhrad a znovu ji mám dostat právě dnes. Oficiálně to říct nemůžu, protože jak bych vysvětlil, že jsem to doteď bral," řekl Škárka Respektu.

Bárta mu prý přes své lidi, poslance Michala Babáka a Radima Vysloužila, posílá peníze navíc k jeho platu. Podle Škárky si tak snaží upevnit svou moc ve straně, která mu později poslouží k dosažení dalšího politického cíle - stát se premiérem nebo prezidentem.

Peníze za mlčení o nekalém financování

Škárka má ale za peníze také mlčet. Působí totiž jako statutární zástupce VV. Tím pádem má detailní přehled o financování strany a jejím chodu. Tvrdí, že někteří sponzoři VV nejsou skutečnými sponzory.

Podle časopisu Respekt může mít Škárkův útok na Bártu několik důvodů. Jednak byl Vítem Bártou upozaděn a už se neobjevuje v médiích. Jednak se mu na ideové konferenci nepodařilo prosadit změnu politického konceptu VV, aby strana nevycházela vstříc levicovým voličům.

Škárka se snažil zůstat v anonymitě a najít si podporu uvnitř strany, aby společně mohli vzdorovat autoritě Víta Bárty. Týdeník Respekt se ale rozhodl rozhovory s ním uveřejnit pro jejich závažnost.

„Je třeba zatáhnout za brzdu. Tím, že se o tom začíná mluvit a psát i v médiích, roste šance, že to zatažení bude úspěšné. Nejde mi o to svrhnout pana Bártu a nechci ho nahradit, jen ho chci přimět k tomu, abychom společně tu politiku začali dělat jinak a lépe," vysvětluje své počínání týdeníku Respekt. Škárka pak dodal, že pokud se mu to nepodaří, ze strany vystoupí.

Bárta: Pan Škárka musel zešílet

Bártu tyto informace překvapily, zároveň je popřel. „Pro mě je to opravdu nepřestavitelná věc a nejdřív o tom s panem Škárkou chci mluvit. Což se mi vzhledem k jeho současné zahraniční cestě zatím nepodařilo. Nemá to logiku, je to na hlavu postavené," řekl Bárta s tím, že Škárka prý musel zešílet nebo čelí nějakému vnějšímu tlaku.

Na výplatní úplatkové pásce má být i Radek John. I ten ale na dotaz Respektu popřel, že by někdy vzal peníze od Bárty.

Případem se prý začne zabývat policie. Věci veřejné kvůli tomu svolají mimořádnou schůzku sněmovního klubu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…