Vláda se nepoloží, ale z reforem už neprosadí nic

18.04.2011 4:50

POLITOLOGOVÉ Ačkoli se strany vládní koalice neumějí dohodnout v posledních dnech skoro na ničem, zatím jsou jednotné v tom, že vytrvale dodržují mlčení, na kterém se dohodly až do pondělního jednání ve formátu K12. Veřejnost tak neví nic o jejich variantách řešení krize. ParlamentníListy.cz proto oslovily politology, aby prozradili, jaké jsou jejich vize, jak by mohlo vládní vyjednávání skončit. Příliš optimistické nejsou.

Vláda se nepoloží, ale z reforem už neprosadí nic

Karolína Peake, předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných v Otázkách Václava Moravce jen naznačila, že jednou z možných cest je i odchod véčkařů z vlády. Jablkem sváru se stává totiž stává post ministra vnitra.  

"O odchodu z vlády uvažujeme velmi vážně. Počítáme s podporou menšinové vládě, je to jedna z variant," řekla Peake. 

A předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tuto možnost nevyvrátil. "Já mám radši koalici než tuto variantu, ale v nouzi je přijatelná," reagoval. Prohlásil také, že jeho strana trvá na setrvání svého ministra financí Miroslava Kalouska ve vládě. Právě jeho odstoupení přitom požadovali véčkaři. 

Související: Peake u Moravce: Nevyměníme vnitro za trafiku pro Johna


Je tedy zřejmé, že napjaté očekávání potrvá a nejistota na české politické scéně bude ještě nějaký čas panovat. ParlamentnímiListy.cz oslovení politologové se v tom totiž shodují a příliš růžově budoucnost a ukončení vládní krize nevidí.


Prohloubí se současný úpadek

"Ano, bojuje se nyní o post ministra vnitra. Pokud Věci veřejné ze svých požadavků neustoupí, nějaká dohoda není možná. Mohou také ustoupit až na poslední chvíli - těsně před hlasováním o nedůvěře vládě. To znamená, že by tato situace trvala ještě několik dalších dnů - to je osobně můj tip na další vývoj," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bohumil Doležal.

Ten vidí zcela jasně nad současnou vládou Damoklův meč v podobě hlasování o nedůvěře. "To všechno prohloubí současný úpadek, není totiž moc variant, z čeho vybírat.Také může nakonec dojít k nějakému kompromisu, na který Petr Nečas jako premiér přistoupí. Ale ten by představoval už tak jako tak v podstatě kapitulaci," shrnul politolog.

Vláda se nepoloží, ale už nic neprosadí

Nepřímou odpověď dala tentokrát i politoložka Vladimíra Dvořáková. "Neodvážím se odhadnout výsledek zítřejšího jednání. Vláda se podle mě ale nepoloží. Myslím, že ani ve sněmovně není v tuto chvíli nějaká významná podpora předčasných voleb - z mnoha důvodů. Problém této vlády však bude trvat - nebude už mít jakoukoli sílu prosadit vůbec nic - tedy ani vládní reformy, které oznamovala," myslí si Dvořáková. Podle ní bylo zásadní chybou této vlády to, že neprosadila základní reformu zákona o státní správě.

"Zabránilo by se tím lobbování, ovlivňování uvnitř stran různými zájmovými skupinami, musely by se překazit penězotoky, které v současné době ovlivňují v této zemi zcela vše. A do jisté míry vlivy lobbingu a zájmů jistých skupin ovlivnily i tuto nepřehlednou a smutnou politickou bilanci," uvedla pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Dodala, že zajímavé bude nyní sledovat to, jak dalece dal prezident svými postoji vládě vůbec prostor k manévrování.

Komentátoři smýšlí stejně jako politologové

Komentátoři českých novin nastiňují pak i následující možnou variantu. Očekávají , že se vláda v pondělí dohodne. Nicméně nebude již mít sílu přijmout zásadní proreformní zákony. Pouze připraví a schválí rozpočet, a pak bude vše směřovat k předčasným volbám. Ty se budou konat současně s krajskými volbami, které jsou plánovány na podzim 2012. Jak je vidět, vize s politology se tím shodují.


K vládní krizi:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…