Až se Bárta očistí, předá mu Šmerda ministerstvo dopravy zpátky

19.04.2011 10:45

Jako dočasnou vnímá svou nominaci do čela ministerstva dopravy dosavadní náměstek Radek Šmerda. ČTK v úterý řekl, že úřad hodlá vést jen do té doby, než Vít Bárta, neformální lídr nejmenší vládní strany Věci veřejné a dosavadní šéf resortu, očistí své jméno v kauze možného uplácení vlastních poslanců i údajných snah o průnik agentury ABL do státní správy.

Až se Bárta očistí, předá mu Šmerda ministerstvo dopravy zpátky

Na Šmerdovi jako příštím ministrovi dopravy se v noci dohodli lídři koaličních stran. "Já jsem za těchto podmínek i do toho šel. Doufám, že se Vít Bárta očistí, a jsem ochotný to do té doby převzít," řekl Šmerda ČTK.

Za půl roku bude mít Bárta čistý štít

Lidé z Věcí veřejných a okolí Bárty počítají s tím, že ministr by svou pověst mohl očistit přibližně za půl roku, tedy do podzimu.

Bárta nabídl před 11 dny svou rezignaci poté, co jej dva poslanci vlastní strany obvinili z toho, že se snažil koupit si jejich loajalitu a mlčení o stranickém financování. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) také zveřejnil údajný tajný plán Bárty, tehdy majitele bezpečnostní agentury ABL, na postupnou infiltraci jeho společnosti do státních struktur.

Výsledek jednání koalice: Na vlastní Kočí a Nejslabší, máte Babáka

Předseda ODS a premiér Petr Nečas jeho demisi před týdnem doručil na Pražský hrad spolu s návrhem na odvolání předsedy VV Radka Johna z funkce ministra vnitra a Josefa Dobeše (VV) z ministerstva školství.

Klaus s přijetím těchto vládních změn váhal a koalice v noci z pondělí na úterý rozhodla, že Dobeš na školství zůstává. John vnitro opouští, ve vládě ale pokračuje jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí.

Šmerda zatím nemá informace o tom, kdy by jej měl prezident Václav Klaus do funkce jmenovat. Je ale pravděpodobné, že se tak stane ještě v tomto týdnu. Po Velikonocích začíná schůze Poslanecké sněmovny, v jejímž rámci se má konat schůze mimořádná, kde chce opoziční ČSSD vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry současnému kabinetu.

Šmerda: Budu stejně nekompromisní

Práce ministerstva dopravy bude pod dočasným vedením pokračovat bez výraznějších změn, míní nový šéf resortu. "Já jsem se podílel na řízení ministerstva, nic zásadního se měnit nebude," řekl Šmerda.

Na rozdíl od Bárty však například snahu tlačit dopravní stavitele ke slevám nehodlá Šmerda realizovat přes média. "Budu to řešit především na jednáních. Nejsem politik a nikdy jsem být nechtěl. Ale jednání budou stejně nekompromisní," řekl ČTK.

Šmerda dlouhou dobu spolupracoval s poslanci za KDU-ČSL, zdůraznil ale, že členem této strany nikdy nebyl. V minulosti působil jako náměstek na ministerstvu obrany, má zkušenost i ze soudnictví a z Vězeňské služby.

Související:

Bárta předal svůj úřad náměstku Šmerdovi 

Paroubek trpce glosuje: Když Kubice, do vlády také Kajínek a Kožený 

Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…