ČR měla svůj elitní tým proti Usámovi. Rozložili ho prý Parkanová a Barták

06.05.2011 7:27

JINÝMA OČIMA Dlouhodobý chaos na ministerstvu obrany má nebezpečné vyústění v současnosti. Česko ztratilo proti útokům teroristických skupin tu nejlepší zbraň. Důvod spadá do minulosti a podepsalo se na něm několik posledních ministrů obrany. Taková obvinění jsou slyšet od bývalých příslušníků elitního Útvaru speciálních operací vojenské policie SOG, kteří se zúčastnili mnoha bojových misí v Afghánistánu. Tento útvar byl rozpuštěn v polovině roku 2009.

ČR měla svůj elitní tým proti Usámovi. Rozložili ho prý Parkanová a Barták

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

 

Rozpuštění speciální jednotky SOG bylo ukázkou nekoncepčnosti vládnoucí na ministerstvu obrany. Členové jednotky se účastnili tvrdých bojů v Afghánistánu a získali neocenitelné zkušenosti. Zatýkali jak vůdce Talibanu, tak i členy al - Káidy. Česko ztratilo praktické zkušenosti s operacemi proti teroristům v misích, ale i možnost tvrdě se vypořádat s hrozbou některých promyšlených teroristických útoků u nás. Útvar byl například vycvičen a vybaven na zatýkání teroristů s chemickými a biologickými zbraněmi, dlouhodobě pracoval na možnostech zákroků v případě únosů českých občanů v zahraničí anebo se zabýval specializovanou ochranou důležitých tuzemských objektů. Vojenská policie dnes dokáže předvést pouze zásah v České televizi.

Takové výtky jsou slyšet od bývalých elitních bojovníků SOG. ParlamentníListy.cz se s dvěma setkaly a zaručily jim kvůli výbušnosti rozebíraného tématu anonymitu.

Hrozba útoků

Po smrti arciteroristy Usámy bin Ládina se vyrojila spousta dohadů, že stoupenci al - Káidy chystají odvetné útoky jak na území Pákistánu, tak i po celém světě. Před měsícem česká policie pozatýkala osm cizinců z islámské organizace Jamaat Shariat. Při domovních prohlídkách byly nalezeny knihy s náboženskou tematikou, drogy a zbraně. Pět z nich bylo přímo obviněno z podpory terorismu. V současnosti se ukazuje, že měli přes severokavkazské radikální islamisty vazby i na al - Káidu. Údajně jí posílali peníze. Zatýkal je policejní Útvar rychlého nasazení URNA.

Protiteroristických operací v Afghánistánu se účastnili příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova, ale i SOG. „Komplexní elitní útvar v Česku prostě chybí," doplňuje jeden ze spoluzakladatelů jednotky a podotýká, že SOG ve své vrcholné formě, tedy těsně před rozpuštěním v roce 2009, toto splňoval a měl stejnou operační razanci jako Seal Team VI, který zlikvidoval Usámu bin Ládina.

"Odmítáme tezi, že by zrušením jednotky SOG přišlo ministerstvo obrany o účinnou ochranu proti teroristům. Příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova patří mezi světovou elitu a mají všchny potřebné schopnosti. Boj s terorismem navíc není primárně věcí armády, nýbrž policie," zareagoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Exkluzivně: Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce


Důvody jeho zrušení

Postup likvidace útvaru SOG probíhal podle něj v několik na sebe navazujících vlnách. „Za ministryně Vlasty Parkanové musel ve funkci skončit náčelník Vojenské policie Oldřich Kubát a nový náčelník Vladimír Ložek za dodnes neobjasněných důvodů útvar rozložil. Zrušit SOG se podařilo za následujícího ministra Martina Bartáka. Krátce na to byl zrušen i odbor Vojenské policie vyšetřující korupci na ministerstvu obrany, například dnes známou kauzu Vojenské ubytovací zprávy," popisuje pro ParlamentníListy.cz bývalý člen speciálního týmu.

Útvaru pomohl do hrobu prý i článek Jana Gazdíka z Mladé Fronty Dnes o tom, že jeho příslušníci utekli z boje a nechali v něm samotné Brity. Britové to později vyvrátili, ale s jednotkou se nařčení táhlo dál. Exministr obrany Barták pak poslancům branně bezpečnostního výboru předložil zprávu o zrušení útvaru s tím, že v Logaru operačně nepůsobil a nevyjížděl mimo základnu.

V médiích se přitom objevily zprávy o tom, jak vojáky SOG v Afghánistánu navštívil britský náčelník generálního štábu Richard Donnatt, protože se k němu donesla pověst o jejich odvaze, profesionalitě a odhodlání. Také britský velitel Richard Westley, pod nějž příslušníci SOG spadali v Helmandu, na ně vždy pěl chválu.


Útvar plný bojovníků

Útvar SOG vznikl za ministrování Jaroslava Tvrdíka v roce 2002. Nejdříve fungoval jako speciální oddělení ochranné služby vojenské policie, které se po dvou letech rozrostlo v útvar. Byl rozdělen na oddělení ochrany ministra obrany a bojovníky. Tehdy v něm pracovalo kolem pětasedmdesáti mužů vycvičených v mnoha dovednostech jako útoky na bodové cíle, bojové akce v protichemických oblecích a tak dále. V roce 2003 se účastnili první mise v Iráku a v letech 2007 až 2008 bojovali po boku Britů v afghánské provincii Helmand. Tam byl zabit při sebevražedném útoku poručík Milan Štěrba. Později byl kontingent SOG přesunut do Lógaru.

Tam se situace v roce 2008 vyhrotila poté, co při najetí opancéřovaného vozidla na nastraženou minu zemřel praporčík Radim Vaculík a byl těžce raněn nadporučík Robert Chudý. „Situaci v provincii měl pomoci vyřešit i přesun jednotky SOG z Helmandu. Shodou okolností se SOG v závěru mise zúčastnil spolu s rumunskými, afghánskými a americkými speciálními jednotkami zatčení místního velitele Talibanu, který byl za útok proti českým vojákům odpovědný," dodává závěrem pro ParlamentníListy.cz elitní bojovník.

Z příslušníků SOG našlo po rozpuštění jednotky v roce 2009 uplatnění v armádě jen několik z nich. Příslušnost k zlikvidovanému útvaru byl prý pro každého cejchem a některým členům SOG nabídla armáda potupná místa. Většina z nich proto odešla do civilu.


Reakce tiskového mluvčího ministerstva obrany:

Odmítám tezi, že by zrušením jednotky SOG přišlo Ministerstvo obrany o účinnou ochranu proti teroristům. Příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova patří mezi světovou elitu a mají všechny potřebné schopnosti. Boj s terorismem navíc není primárně věcí armády, nýbrž policie.



Čtěte také:


Foto: Redakční archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…