Odbory: Jen bohatí budou zdraví. Vy, chudí, asi zemřete

19.05.2011 5:11

Sociální propast mezi bohatými a chudými se prohlubuje. Desítky tisíc zaměstnanců přijdou o práci, další nebudou mít na řízenou léčebnou péči a placený nadstandard. I to lze vyčíst z letáků, které mezi občany distribuuje největší odborová centrála v České republice.

Odbory: Jen bohatí budou zdraví. Vy, chudí, asi zemřete

Jak už ParlamentníListy.cz ve středu informovaly, zástupcům odborů a sdružení pro lidi se zdravotním postižením se plánované vládní reformy jednoznačně nezamlouvají. Kabinetu to dají najevo už tuto sobotu, a to během dlouho avizované demonstrace v centru Prahy.

Ve středu dopoledne se navíc kvůli plánované sobotní akci proti reformám kabinetu Petra Nečase sešli právě zástupci odborářů. Ty se ústy místopředsedy ČMKOS Václava Pícla budou snažit bojovat proti "zákeřným vládním reformám."

AKTUÁLNĚ:

Odborům se nelíbí zejména zdravotní a sociální změny, které plánují ministři Heger a Drábek. Odborářům vadí například to, že by se vyplácení dávek a podpor mělo převést z obcí na úřady práce. Tvrdí, že se tak zhorší jejich dostupnost.

Kritizují i záměr zavést takzvané sociální karty. Na ně by stát vyplácel sociální dávky, podpory a příspěvky, sloužit by měly i jako karty platební. Odboráři nesouhlasí také se změnami příspěvků na pomůcky a dopravu pro postižené, podle nich handicapovaní přijdou o peníze. 

Ještě ostřejší vymezení oproti plánům Nečasova kabinetu však mohou nalézt všichni, kteří se na demonstraci chystají. Na oficiálních stránkách ČMKOS jsou už nyní k dispozici letáky, z jejichž četby místy mrazí. Hlavní je slogan: Otveřete oči, než vám je vláda zatlačí.

Podle propagačních materiálů tak budou zlikvidovány zaměstnanecké benefity, přes tři miliony zaměstnanců přijdou o příspěvek na stravování, desetitisíce zaměstnanců ve stravovacích službách o práci, řízená léčebná péče a placený nadstandard přinutí pacienty, aby si na každý výkon přispívali. Většina občanů na to nebude mít, a tudíž může dojít k ohrožení jejich životů. A ti, kteří o práci náhodou nepřijdou, budou podle odborů "daňoví soumaři".


Řekli o vládních reformách:

Odborový svaz KOVO: "V říjnu minulého roku jsme konstatovali, že tato země nepotřebuje sociální bouře a demonstrace, ale vzájemnou úctu a respekt jednoho k druhému a vyzvali jsme k zastavení kroků proti poctivým zaměstnancům a zaměstnavatelům. To se však minulo účinkem. Vyzýváme proto ke spolupráci všechny ty, kterým není vývoj v České republice lhostejný a kteří jsou nespokojeni s navrhovanými nepromyšlenými nápady této vlády."

Bohuslav Sobotka, ČSSD: "Nechceme, aby byli lidé v pozici nevolníků vůči institucím."

Petr Nečas, ODS: "Nebudou-li reformy, nebude ani tato vládní koalice."

Zdeněk Škromach, ČSSD: "ČSSD považuje vládní podobu reformy penzí ve stávající podobě za sociálně i společensky nepřijatelnou a využijeme všech svých sil v Poslanecké sněmovně i v Senátu k tomu, aby tyto chybné návrhy nebyly přijaty."

Miloš Zeman: "Vláda dělá reformu z blbosti."

Vojtěch Filip, KSČM: "Ti, dnes nejmladší, tak budou odcházet do důchodu téměř v sedmdesáti letech. Co na tom, že podle lékařů většina lidí nebude v tomto věku již schopna ze zdravotních důvodů pracovat. Pracující tak budou patrně umírat už před důchodem a stát, a možná i soukromé fondy, které si chtějí nenasytní členové vládní koalice zřídit, tak ušetří nemalé finanční prostředky."

Josef Novotný, VV: "Přestože se řeklo, že se Pandořina skříňka nebude otevírat, tak diskuse nad penzijní reformou bude pokračovat."

Leoš Heger, TOP 09: "Rád bych byl sociální."


A co víc: "Výpadky z průběžně financovaného systému vyrovná zvýšenou sazbou DPH (zdražení!) a takto získané peníze pak vyvede do soukromých kapitálových fondů, kde investiční rizika ponesou budoucí senioři."

Podobné tvrzení však pro ParlamentníListy.cz rezolutně odmítl jak ministr financí Kalousek, tak i jeho partajní kolega Jaromír Drábek.

Odborové postoje pro změnu jednoznačně podporuje předseda komunistů Vojtěch Filip. Ten v prohlášením zaslaném ParlamentnímListům.cz uvedl: "KSČM vyzývá občany, aby k tomuto autoritářskému a arogantnímu chování současné vlády nezůstali lhostejní. Ta nás všechny vede na pokraj ekonomické a sociální katastrofy. Jedná jen v zájmu větších zisků úzké skupiny ovládající domácí, ale především zahraniční kapitál, do jehož kapes jde drtivá většina hodnot vyprodukovaných občany naší země."

A jak Filip dodal: "KSČM se obrací na občany z celé republiky, na pracující, studenty i důchodce, aby dne 21. 5. od 13.00 hodin podpořili v Praze na Václavském náměstí demonstraci proti zákeřným reformám současné vládní koalice."

Poslední masivní demonstrace v režii odborů proběhla na sklonku září loňského roku. Proti resortním škrtům tehdy vyšly do ulic desítky tisíc zaměstnanců, včetně zdravotních sester, hasičů a policistů. Propouštění a snižování platů ovšem zabránit nedokázaly.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…