Profesor Valtr Komárek: Beznaděj. Lidé chtějí utíkat ze země

18.05.2011 10:38

Neutěšená situace ve vrcholné politice vzbuzuje prý mezi českou veřejností větší rozčarování než divoký průběh 90. let, zázračná zbohatnutí Viktora Koženého nebo podivné okolnosti kupónové privatizace.

Profesor Valtr Komárek: Beznaděj. Lidé chtějí utíkat ze země

"V devadesátých letech lidé cítili alespoň euforii z demokracie, měli schopnost odpouštět, stále jako by čekali na svého Godota," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz odlišnost současných frustrací a těch, které zemí prostupovaly  před dvaceti lety, ekonom, prognostik a čestný předseda sociální demokracie, profesor Valtr Komárek.

Beznaděj. Dnes horší než kdy předtím

Současné zklamání je podle něho z mnoha důvodů daleko silnější než tehdy. "Dnes je to spojeno se ztrátou naděje, je horší než všechny předchozí výkyvy a krize, přechází až do beznaděje," posteskl si doyen české politiky.

Slabí chtějí emigrovat

Aféry a skandály, které zmítají zejména křehkou stabilitou současné vlády, podle něho  ohrožují jednak důvěru v demokracii, ale i ji samotnou. "Hodně s lidmi hovořím, slabší povahy mluví dokonce o tom, že by emigrovaly," popsal Komárek ParlamentnímListům.cz své zkušenosti z rozhovorů s běžnými občany. 

Více čtěte:

 Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé

Plány na emigraci či jim podobné sice ekonom a politik v jedné osobě považuje za přehnané, dobře však podle něho ilustrují obecné rozčarování napříč celou společností.

Zachrání to Sobotka?

Právě z něho by nespokojené Čechy mohla podle Komárka vyvést "jeho" sociální demokracie. "ČSSD by mohla přispět k rozvoji demokracie, musí se ale dát poctivou cestou, poučit se z chyb, vyjadřovat respekt k morálním hodnotám," vyjmenoval politik závazky, které si ČSSD v případě, že chce ze současné vládní krize vytěžit, musí dát.

"Sociální demokracie z toho může vyjít s velkou důvěryhodností," nastínil možné důsledky vnitrovládních půtek na největší levicovou stranu v případě její disciplinovanosti Komárek.

Více čtěte:

Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří
Bárta (VV): Kmenta má jediného svědka. Škárku

I přesto, že tristní situace, v níž se zejména kvůli skandálům zmítajícím nejmenší vládní stranou, Věcmi veřejnými,  ocitla středopravicová vláda, levici na první pohled zvýhodňuje, může ale budoucnost sociální demokracie ovlivnit i negativně.

"Dotýká se jí to i nepříznivě. Lidé si říkají, že všichni politici jsou stejní, nevěří jim," připomněl Komárek například "nechutné věci," jichž se dopouští funkcionáři Věcí veřejných.

Nečas se učí od Jezuitů

Ty podle něho zůstávají ve vládě jen za zástěrkou nutnosti zrealizovat nutné reformy. "Tato snaha napodobuje staré heslo Jezuitů - účel světí prostředky," zhodnotil čestný předseda ČSSD.

Ten se pozastavuje zejména nad tím, že i přes řadu afér, skandálními nahrávkami začínaje, pochybnostmi o provázání se soukromou agenturou a podivnými okolnostmi financování konče, zůstavají zkompromitované Věci veřejné stále ve vládě.

Škárka, Kočí a tak dál

Věci veřejné se v posledních měsících staly terčem mediálních a posléze i politických útoků. Zahájila je sdělení dnes již bývalých poslanců této strany, Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí, kteří tvrdí, že byli za loajalitu a mlčení o stranických financích upláceni.

Bárto, dnešní noviny ani nečti. Vytáhly Tvého strýce Pavla

Posléze na Véčka vyšlo najevo mnoho dalších "špinavých pravd". Souvisely zejména s jejich neformálním lídrem Vítem Bártou.

Ten měl prý do politiky vstoupit, aby si splnil svůj podnikatelský záměr, ve straně budoval systém odměn související s provizemi ze státních zakázek a podobně. Sám Bárta veškerá nařčení popírá.

Čtěte také:

 Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…