Odbory budou jednat s Kalouskem o daňové a penzijní reformě

09.06.2011 6:10

Odboráři by se měli dnes sejít s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Prodiskutovat by s ním měli vládní reformy.

Odbory budou jednat s Kalouskem o daňové a penzijní reformě

U daňové reformy se bude předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek mimo jiné snažit dojednat zachování stravenek a režijních jízdenek. Vláda je chce totiž nahradit slevou na dani ve výši tří tisíc korun. Podle odborářů to znevýhodňuje především lidi s nízkými příjmy. 
 
Co se týče penzijní reformy, tak bude Dufek požadovat oddělení státního penzijního systému od rozpočtu. Nesouhlasí ani s podobou nového důchodového pilíře, který navrhuje vláda. Podle vládního návrhu by si totiž lidé mohli od roku 2013 převádět část pojistného ze státního pilíře na individuální účty u soukromých společností. To prohloubí deficit státního pilíře, varují odbory.
    

Jednání s Kalouskem není jediné, které dnes odboráři absolvují. Dopoledne se železniční odbory setkají s ministrem dopravy Radkem Šmerdou. Jednat budou zejména o přidělování státních dotací krajům na podporu regionální osobní železniční dopravy a vládních reformách.

Například z pohledu dopraváků prý není reálné, aby strojvedoucí nebo vozmistr pracoval do 65 let.Dosavadní jednání v rámci tripartity zatím nepřinesla žádný výsledek a tak si dopravní odbory stanovily termín 10. června, do kdy chtějí dosáhnout alespoň částečného posunu.

Pokud se dnes nepodaří dojednat alespoň dílčí kompromisy, chtějí dopraváci okamžitě začít s přípravami ke stávce na železnici a k blokádě silnic. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslava Pejši už rozdávají odboráři cestujícím ve vlacích letáky, ve kterých upozorňují na možnost stávky v železniční dopravě kdykoliv po desátém červnu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…