Koaliční smlouva přestane platit ve čtvrtek, vyhrožuje John

27.06.2011 14:04

Konec vládní koalice se zřejmě skutečně blíží. Věci veřejné ze svých požadavků nesleví a ze strany zbylých dvou koaličních stran není patrná přílišná vůle, aby jejich podmínkám vyhověly.

Koaliční smlouva přestane platit ve čtvrtek, vyhrožuje John

"Už nemá cenu zametat problémy pod koberec," uvedl v rozhovoru pro server Týden.cz Radek John.

Na nedělním jednání se podle něho základním kamenem úrazu stala debata o školství. "My jsme o tom hovořili asi hodinu a pak TOP 09 řekla, že o tom dál jednat nebude. To nás utvrzuje v podezření, že naši koaliční partneři chtějí porušit smlouvu a nedat peníze do školstvím," říká šéf Věcí veřejných.

Vládní krize

Právě nedělní neochota k jednání jej prý utvrdila v tom, že cesta k uzavření koaličního dodatku, s nímž budou souhlasit všichni partneři, je téměř nereálná.

Problémy pod koberec nepatří

"Už nemá cenu zamést nějaký problém pod koberec a jakoby se domluvit, když by ten problém vyvstal při jednání o rozpočtu na příští rok. Známe návrh ministra financí Kalouska do rady ekonomických ministrů, kde je navrženo vzít školství v příštím roce devět miliard korun (resort spravovaný ministrem VV Josefem Dobešem, navíc bylo slibováno, že na zvýšení platů učitelů půjdou 4 miliardy korun, pozn. red.). My bychom se rozhodně na takovém rozpočtu nedomluvili. Jestli se máme domluvit, abychom neotravovali lidi věčnými spory, tak nyní. A o všem, nebo o ničem," uvedl rezolutní John.

Ten trvá na tom, že pokud se do 30. června se zbylými vládními stranami jeho partaj nedohodne, koaliční smlouva přestane být platná.

Jednání ještě budou

"Opakuji, že jsme velmi znepokojeni návrhy na krácení rozpočtu školství pro příští rok, a pokud se na tom nedomluvíme, tak v té vládě nechceme být. Pro nás je to prostě nepřijatelné. Jsme ale otevřeni jakémukoli jednání na toto téma. Musíme si potvrdit, co všechno platí, aby ten konflikt nenastal znovu na podzim při projednávání rozpočtu. Myslím, že nějaká jednání ještě do čtvrtka proběhnou," zmírnil John obavy o konci vlády. Jestliže ale jednání skončí podobně jako to nedělní, lze očekávat, že vláda skutečně pande.

Více čtěte:
Hrozí krach Nečasovy vlády. Kvůli majetkovým přiznáním boháčů
Radikál topkař Polčák: Najít rozumné poslance véček. Ideální řešení

Fanynka véček už nevěří. Proč hlasujete s tím dobytkem?
Personálie dneska ne. Času dost, překvapila Peake

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…