ČRo: Lékaři budou za neprávem účtované poplatky platit až milión

07.07.2011 14:17

Ministerstvo zdravotnictví chce posílit práva pacientů kvůli neoprávněnému vybírání některých regulačních poplatků v ordinacích. Uvádí to Český rozhlas a zdůrazňuje, že takovým ordinacím, kde se tato praxe uplatňuje, hrozí, že budou platit větší pokuty. A to mnohonásobně vyšší, než nyní.

ČRo: Lékaři budou za neprávem účtované poplatky platit až milión

Zatímco nyní může dát lékařům pojišťovna pokutu do padesáti tisíc korun, novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou připravil ministr zdravotnictví Leoš Heger, ale už stanoví sankci do jednoho milionu.

Související:

Připomíná to Český rozhlas v souvislosti s tím, že neoprávněné vybírání některých regulačních poplatků z ordinací zdaleka nezmizelo, na což stále více poukazují pacientské organizace.

Podle Jany Petrenko z Koalice pro zdraví chodí nejvíce stížností od lidí z menších obcí, kde je třeba jenom jeden nebo dva lékaři.

„Vybírají poplatky od chronických pacientů za recepty. Když pacienti protestují, že za to se vybírat nemá, tak jim doktor řekne, ať si jezdí do okresního města, kde to budou mít bez poplatků. Pacient proto nemá, co řešit, protože cesta a čas by byly větší ztráta než těch 30 korun," uvedl Petrenko pro rozhlas.

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek k tomu Radiožurnálu řekl, že ale vše i tak zůstane na pacientech. Ti si totiž budou muset o své nároky říci u své zdravotní pojišťovny.

„Je potřeba, aby se s příslušnými doklady obrátil na svou zdravotní pojišťovnu. Doporučoval bych, aby si pacient vždy nechal vystavit doklad o zaplacení. Lékař není povinen jej vystavit automaticky," dodal Nosek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …