Bárta přinesl k Jílkové lebku: Za těch 600 mrtvých, hlavně sebevrahů

11.11.2011 4:13

Něco se povolí a pak už se to těžko zakazuje. To je obecné pravidlo. Ilustrací může být i situace hazardu v Česku. Ze všech evropských států máme totiž nejvíc hracích automatů. A to i proti státům o poznání rozlehlejším. Proč? Protože neumíme regulovat. I o tom se hovořilo ve čtvrtečním pořadu Máte slovo.

Bárta přinesl k Jílkové lebku: Za těch 600 mrtvých, hlavně sebevrahů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

"Jak je v tomhle státě zvykem, vypustili jsme džina z láhve, ale už nevíme, jak ho tam dostat zpátky," parafrázoval stávající situaci starosta Dubí na Teplicku Petr Pípal. "Ano, hazard je všude po světě a nemá smysl ho zakazovat. Všude je ale regulován a u nás nikoliv. Jestliže je v České republice nejvíce hracích automatů v Evropě, tak je asi něco špatně."

Situací kolem hazardu se začala zabývat vláda Petra Nečase. Dlouho očekávaná novela loterijního zákona by měla začít platit od ledna 2012. Navrhuje, aby loterijní společnosti odváděly ze svých zisků 20 procent do kasy státu a obcí. To je významná změna, vzhledem k tomu, že dnes platí praxe, kdy si sama loterijní firma může vybrat "bohulibý účel", kam příslušné peníze pošle. Často za bohulibými účely ale stojí podivné firmy a nekalé praktiky.

Bárta a lebka pro Hermana

Novela, kterou tento týden schválila sněmovna, není dokonalá. To v pořadu přiznal i šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Je to ale začátek. Začátek změny a hlavně regulace, která je podle Bárty klíčová.

Svůj názor dal poslanec vědět už na začátku pořadu, kdy Petru Vrzáňovi ze sdružení provozovatelů loterijních terminálů, daroval v dárkové tašce umělohmotnou lidskou lebku s číslovkou 500 na čelní kosti. "To je, abyste měl upomínku na těch 500 až 600 lidí, kteří každý rok umírá v důsledku hazardu. Nejčastěji na sebevraždu," řekl.

Vrzáň oponoval, že na podobné případy neexistují relevantní statistiky. Bránil se, že loterijní byznys je byznys jako každý jiný, je legální a neškodlivý. "Samozřejmě tu jsou individuální excesy, ale to jsou jen asi dvě procenta populace, které jsou náchylné k tomu prohrát víc, než si mohou domluvit," uvedl.

Krása: Proti alkoholikům nikdo nebrojí, ti jsou zdaněni

Je zajímavé, že se tak ostře brojí proti hazardu, zatímco tabák a alkohol jsou víceméně tolerovány. Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky, na to zná odpověď. "V této zemi je sedmkrát víc alkoholiků než gamblerů, ale ti se nepotírají. Proč? Protože má stát z alkoholu obrovské peníze. Alkohol, tabák a pohonné hmoty, to nejvíc vynáší."

Proto je podle něj logická snaha zdanit podobně "těžce" i hazard. Kvůli penězům. Podle Bárty ale zcela opačně - zdaňuje se, aby se hazard omezil a trpělo na něj méně lidí.

Sportovci se nechali vytunelovat, tak ať si nestěžují

Výnosy z hazardu půjdou přes státní kasu sportovcům, do sociálních dávek a neziskovým organizacím. To vítá zejména Krása. Naopak olympionik Robert Změlík si postěžoval, že se příspěvky do sportu od roku 1989 systematicky snižují.

"Tam byl jiný problém," reagoval pohotově Bárta. "Sportovní svazy si neuhlídaly pana Hušáka a ten - ano, s podporou sportovních svazů - Sazku vytuneloval. A miliardy, které mizely ze Sazky, to byly přesně ty peníze, které měly sloužit k financování sportu." Vláda, v níž Bártova strana je, se podle něj ovšem snaží sportovcům nepřitížit. Zdůraznil, že i v době všeobecných škrtů, se ministr školství Josef Dobeš a ministr financí Miroslav Kalousek zasloužili o to, aby se v kapitole "sport" neškrtalo vůbec. Naopak sportovcům poslali 360 milionů korun navíc.

"Jsem rád, že se o tom začalo takto hovořit," uzavřel starosta Dubí. "Že tahle vláda, i když udělala ve sněmovně jakousi změť novel, takového kočkopsa, tak se snaží tu věc řešit. Je to začátek nějaké změny, aby se do toho průmyslu dostal nějaký řád, který tam teď nevidím."

Sledujeme pořad Máte slovo:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…