Jílková v šoku z vyhazovu učitelky za svůj pořad. Vše prošetří Dobeš

02.11.2011 13:36

AKTUALIZOVÁNO Vystoupila v televizi, zkritizovala způsob výuky sexuální výchovy a teď čelí hrozbám o výpovědi z práce. To je výsledek, který padá na vrub poslednímu dílu pořadu Máte slovo moderovaném Michaelou Jílkovou. Tématem byla sexuální výchova, proti které se ostře ohradila jedna z diskutujících, učitelka francouzštiny na škole v Praze 13. Zato jí nyní hrozí "padák" ze školy. Jelikož je v celém případu však mnoho "ale", slíbil ministr školství Josef Dobeš ParlamentnímListům.cz, že se v případě, kdy by skutečně učitelka výpověď ze školy dostala, zasadí o co nejdetailnější prošetření důvodů.

Jílková v šoku z vyhazovu učitelky za svůj pořad. Vše prošetří Dobeš
Foto: Repro ČT
Popisek: Učitelka francouzštiny v pořadu Máte slovo

"Ano, ten případ je třeba vidět hned z několika rovin. Pro mě je ale velmi důležité například to, že u nadřízeného zmiňované učitelky, může jít o jistý střet zájmů. On má totiž sexuální výchovu jako svůj obor podnikání, byl autorem i didaktické části sexuální příručky, kterou jsem se rozhodl ze škol a školní výuky stáhnout. Nepovažoval jsem ji totiž rozhodně za ideální řešení výuky," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr školství Josef Dobeš (VV).

Jak dodal, pokud by skutečně učitelka byla propuštěna z práce na základě toho, že projevila veřejně svůj názor, rozhodně by nechal vše důkladně prošetřit jak školní inspekcí, tak i zřizovatelem školy.

Ředitel školy k učitelce: Hrubě porušila pracovní smlouvu

Celý problém spočívá v tom, že učitelka francouzštiny Arjana Shameti v pořadu České televize Máte slovo, zkritizovala nejen způsob sexuální výchovy na škole, kde vyučuje, ale kriticky se vyslovila i k formě výuky, jež praktikuje její nadřízení, ředitel školy Pavel Petrnoušek. Jelikož on ve studiu v dané chvíli nebyl, ačkoli jeho jméno v pořadu následně zaznělo ještě několikrát, cítí se tím jako její nadřízený poškozený. I když to, že by pedagožce dal výpověď, popírá, ona si stojí za svým a tvrdí, že jí řekl, aby výpověď podala sama, jelikož se dopustila hned několika hrubých porušení pracovní smlouvy.

Čtěte také:

"Zvažuji taktéž žalobu za poškození dobrého jména školy, mě a dokonce i mé rodiny," řekl ParlamentnímListům.cz ředitel školy Petrnoušek. Podle něj je forma výuky sexuální výchovy vhodná, protože se za 17 let praxe prý nesetkal s žádnou negativní reakcí. Navíc prý speciálně v Praze, kde podle jeho slov až 17 procent dětí do 15 let již žije sexuálním životem, ji nelze ignorovat. Po odvysílání pořadu navíc podle jeho slov dostal řadu podporujících sms zpráv a emailů od rodičů, kteří stojí prý jednoznačně na jeho straně.

"Ano, jeden email mi oznamoval, že by své dítě k nám na školu nějaký otec nedal. Ale ne kvůli mně a sexuální výchově, ale kvůli tomu, že tam učí žena, jež zastává takové názory, jaké prezentovala v pořadu Michaely Jílkové," dodal ještě Petrnoušek.

Chtěl, abych podepsala výpověď dohodou. Neudělám to. Z principu

Samotná učitelka však trvá na svém. "Výpověď mi pan ředitel navrhl. Chtěl, abych přistoupila na dohodu. To ale udělat nechci, jde i o princip. Pracuji tam osm let, získala jsem i ocenění a možnost se zapojit do mezinárodního projektu Commenius, jež mně umožňuje komunikovat s pedagogy na mezinárodní úrovni, dál pracovat a věnovat se výuce naplno. Nevidím důvod, proč bych měla školu opustit. A dokonce nemám ani problém s dalším setkáváním se s osobou pana ředitele. I přesto, že hovoří skutečně i o žalobě na mou osobu," uvedla i ona pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:

  •  U Jílkové jako ve středověku: Za monogamii a zákaz antikoncepce

Pořad Máte slovo proti sobě staví dlouhodobě různé diskutující s velmi odlišnými a otevřenými mnohdy až ostrými názory na aktuální témata. Jak ale moderátorka pořadu říká, za celou dobu jeho vysílání se ještě nikdy nestalo, aby někdo byl za své vystoupení pracovně-právně postižen. Teď se zdá, došlo k průlomu.

"Jsem absolutně pobouřena tím, že je v demokratické společnosti něco takového možné. A musím říct, že za celou dobu svého moderování jak Máte slovo, tak ale i Kotle, jsem od žádného z hostů pořadů nikdy podobnou informaci o takovýchto následcích nedostala," sdělila rozhořčeně ParlamentnímListům.cz moderátorka pořadu Michaela Jílková.

Jejímu pobouření se však Pavel Petrnoušek podivuje. "Nebylo to přece profesionální, když nechala několikrát padat na moji hlavu různé názory a polopravdy, proti kterým jsem se nemohl bránit. Navíc nebylo to vůbec vyvážené. Ve studiu byli dva zastánci sexuální výuky proti čtyřem odpůrcům," myslí si Petrnoušek.

I když ve sporu vůbec nejde o konflikt mezi moderátorkou a  ředitelem školy, Michaela Jílková se ostře ohrazuje proti tomu, že by byla jakkoli neprofesionální.

Jílková: Chci, aby v pořadu byly názory různobarevné - ne černé a bílé

"Velmi si zakládám na korektnosti. Pokud by došlo k jakýmkoli osobním útokům, nedopustila bych to. Ale jméno pana Petrnouška bylo zmiňováno v souvislosti nikoli nějakých osobních ataků v rovině, kterou odmítám, ale jako autora didaktických námětů, s kterými sexuální výchova a příručka k ní, pracuje," odmítá kritiku Petrnouška moderátorka. (pozn. red. Pavel Petrnoušek byl hostem pořadu Máte slovo se stejnou tématikou v loňském roce).

A vysvětluje, že se ředitel školy také velmi mýlí i v tom, že by do studia v tomto případě pozvala nevyvážený poměr hostů. "Snažím se, aby v pořadu zazněly různobarevné názory - ne jen černé nebo bílé. A pokud divák pořad sledoval pečlivě, pak ví, že skutečně proti sobě stáli, zastánci sexuální výchovy, odpůrci a pak ti, kteří ji neodmítají, ale vadí jim ta forma, kterou je praktikována. Do této kategorie patří i Arjana Shameti. Ona  přece neříká, že by se sexuální výchova neměla učit, ale podivuje se, jakou formou to na škole, kde pracuje, probíhá. Sestava hostů byla naprosto vyvážená, protože taktéž Jana Votavová z iniciativy "Kecejme do toho" není přece odpůrkyní sexuální výchovy, jen odmítá spolu s ostatními některé její formy," uvedla svůj postoj k celé záležitosti moderátorka pořadu.

Dětská psycholožka: Sexuální výchova obecně dětem neškodí, ale...

Podle dlouholeté dětské psycholožky a pedagožky Václavy Masákové je kritika vyslovená Arjanou Shameti ohledně sexuální výchovy v mnoha ohledech na místě. I když jedním dechem dodává, že samotná sexuální výchova dětem ze zásady škodit nemůže.

Čtěte také:

"Jde ovšem o to, jak se uchopí. Není to jeden z hlavních základních předmětů, prolíná se vlastně do celé řady ostatních předmětů, a toho by si měl být vyučující pedagog vědomý. Sexuální výchovu nelze ignorovat, i když by měla být primárně záležitostí rodiny. Děti by však měly být informovány o tom, že existují sexuálně přenosné choroby, že sexuální život s sebou nese i některá další rizika. Nemyslím si ovšem, že je pro děti přínosné třeba to, aby se musely učit, jak navlékat kondom na banán," uvedla Václava Masáková pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:

I podle ní by sexuální výchova měla být vnímána a vedena tak, jako že sexualita je vysoce intimní záležitostí každého jedince. Neměla by vzbuzovat u dětí v pubertálním věku zvýšenou zvědavost, než jaká je přirozená. "Didaktická hra zvaná Kompot, kterou prosazuje v jedné z kapitol sexuální příručky pan Pavel Petrnoušek, však nesplňuje to, co by pro děti bylo přínosem. Ba naopak - citlivější dívky v tomto období, mohou skutečně podléhat velmi nepříjemným pocitům, pokud se mají zpovídat a hlásit před spolužáky k tomu, zda mají menstruaci, zda jim rostou chlupy či zda masturbují. V tomto ohledu si nemyslím, že by byla takto prezentovaná výuka sexuální výchovy šťastným řešením a naprosto chápu výhrady učitelky Shameti," vysvětlila Václava Masáková.

Učitelka šla do obrovského rizika, když v pořadu vystoupila

Specialistka na sexuální chování a prevenci rizik, zároveň taktéž pedagožka, Marie Nováková televizní debatu pozorně sledovala. "Bylo zřejmé, že Arjana Shameti šla už jen tím, že kývla na svoji účast ve studiu, do obrovského rizika. Bylo totiž jasné, že svými názory, půjde proti svému nadřízenému. Přesto se nebála a vystoupila. To, že to má takovéto následky, je velmi smutné a pevně doufám, že paní Shameti najde zastání - protože se prostě vyjádřila podle svého svědomí  a názorů. A za to by trestána být neměla. Ani já nemohu říci, že by sexuální výchova obecně měla na děti v pubertě nějaký negativní vliv, ovšem musí být důsledně zvažována její forma. Pokud se setkávám ve své praxi s tím, že žáci pátých a šestých tříd základních škol dostávají v rodinách sexuální vzdělání tou formou, že s tatínky sledují porno, pak je jistě dobré umět nabídnout vhodnější formu znalostí. Ovšem to, co je prezentováno Pavlem Petrnouškem, kterého jeho podřízená veřejně kritizovala, nepatří ani dle mého pohledu, k správnému řešení. Jsem proto velmi ráda, že i ministr školství rozhodl o tom, že bude sexuální příručka ze škol stažena," sdělila ParlamentnímListům.cz Marie Nováková.

Sexuální výchova na školách u ledu nezůstane

Na závěr je nutné zdůraznit, že debata o tom, jakým způsobem se nadále bude sexuální výchova na základních školách prezentovat, neskončila. I po stažení příručky, podle které se stále praktikuje sexuální výuka na škole, kde učí paní Shameti, se připravují plány, jak sexuální výchovy prolnout z dalšími předměty.

Čtěte také:

"V tuto chvíli se připravují na ministerstvu školství závazné standardy pro rámcové vzdělávací programy u hlavních předmětů - tedy mimo jiné jazyků a matematiky. To je prioritní. Samostatného tématu sexuální výchovy se tyto standardy netýkají, ovšem neznamená to, že se tomuto tématu nevěnujeme vůbec. Já byl s formou sexuální výuky, jež navrhovala zmiňovaná příručka, výrazně nespokojen, nechtěl bych, aby se z vyučovacího předmětu stal mimo jiné byznys. Dle mého názoru je navíc sexuální osvěta primárně věcí rodiny a až poté pedagoga," uzavřel pro ParlamentníListy.cz současné vize školství ohledně dané problematiky ministr Josef Dobeš.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…