Úvahy o Havlově pomníku jsou předčasné, míní primátor Svoboda

09.01.2012 7:26

Bude se po prezidentu Václavu Havlovi nakonec jmenovat pražské letiště nebo bude mít svou sochu třeba na dolním konci Václavského náměstí? Ani ne měsíc po odchodu Václava Havla se umělci i politici přou o to, jak by mohl pomník prvního polistopadového prezidenta vypadat. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) se přiklání k nějaké netradiční formě pomníku, pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) má pak za to, že na podobné úvahy je ještě příliš brzy.

Úvahy o Havlově pomníku jsou předčasné, míní primátor Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Od skonu prezidenta Václava Havla neuplynul ještě asi měsíc a už se hovoří o tom, že by bylo dobré postavit první polistopadové hlavě státu sochu, a vedou se spory o to, jak by mohla vypadat a kde by měla stát. Bývalá tajemnice Václava Havla Simona Tančevová by uvítala sochu prezidenta v nenuceném postoji a s šálou okolo krku. Zprávu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

Letiště, sochu, nebo něco úplně jiného?

„Mám představu spíše figurálního pomníku Václava Havla v nenuceném postoji s rukama v kapsách, s nenuceným úsměvem a šálou kolem krku“ popsala svou vizi Tančevová. Ztvárnit by ji mohl např. sochař Stefan Milkov.

Debatu o pomníku odstartoval ministr financí Miroslav Kalousek, když prohlásil, že pomník se mu zdá vhodnější k uctění Havlovy spíše, než přejmenování Ruzyňského letiště. Za zmínku ovšem stojí, že pod peticí, která o přejmenování žádá, je už přes osmdesát tisíc podpisů a přibývají další.

TÉMA: skon Václava Havla

Premiér Petr Nečas má za to, že o to, jaký pomník se prezidentovi postaví a kdo ho ztvární, musí rozhodnout veřejná soutěž a odborná komise, která zaslané návrhy posoudí. Vkus politiků by zde podle premiéra neměl hrát roli. I on však nakonec prozradil svého uměleckého favorita. Prý by uvítal, kdyby Havlovu sochu vytvořil např. akademický sochař z jihomoravského Velehradu Otmar Oliva.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) však míní, že na podobné diskuse je ještě čas, počkal by s nimi pět i deset let. Především proto, aby vzniklé dílo neodráželo jen Havlovu osobu samotnou, ale především jeho vize, to, co se snažil se světem udělat.

Havel by si možná sochu nepřál

Podobně smýšlí také ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). I on má za to, že debaty o stavbě pomníku jsou dnes předčasné. Navíc dodává, že sám Havel by si možná bronzovou sochu ani nepřál. Za příhodnou památku na Havla označil betonové desky stojící dnes na Hradě, z nichž vychází prezidentův hlas. Toto dílo vytvořil umělec Jiří David.  

„Takový pomník podtrhuje sílu slova a navíc koresponduje s 21. Stoletím, kdy už není nutné stavět bronzové sochy. Myslím, že pan prezident Havel by takové pomníky možná ani nechtěl,“ uzavřel Dobeš.  

Umělec Jiří David, který přišel s nápadem betonových kvádrů, dodává, že nechtěl vytvořit něco, co by Havla zbožšťovalo, ale něco, co by připomínalo jeho sílu. A co by také ukazovalo, že Havel jaksi překážel českým politiků. Stejně tak dnes Davidovy desky překážejí na Hradě.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…