ANO je proti zavedení minimální daně pro živnostníky

12.12.2013 13:30

Hnutí ANO je proti zavedení minimální daně pro živnostníky, kterou chce do koaliční smlouvy prosadit ČSSD. Na dnešní jednání nad finálním textem koaliční smlouvy proto přinesou zástupci ANO své propočty, kterými chtějí proti dani pro živnostníky argumentovat. ČTK to řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák doufá, že se strany dnes na konečném textu dohodnou. Podle něj by se daň měla dotknout jen těch živnostníků, kteří dlouhodobě vykazují ztrátu, ale jejich majetkové poměry tomu neodpovídají.

ANO je proti zavedení minimální daně pro živnostníky

Přestože na základních parametrech programové části koaliční smlouvy se vyjednávači dohodli v noci na středu, Faltýnek před dnešním jednáním optimistický nebyl. "Myslím, že to dneska nebude formalita. Pořád zůstaly otevřené některé drobnosti, zejména v té daňové oblasti. Provedli jsme nějaké výpočty a zkusíme dneska zaargumentovat," řekl ČTK Faltýnek. ANO je především proti zavedení minimální daně pro živnostníky.


Podle Sklenáka ale sociální demokracie nechce minimální daň pro všechny živnostníky. "Nejde nám o šikanu živnostníků, ale abychom do procesu placení zatáhli ty podnikatele, kteří jsou řadu let ve ztrátě, ale jejich majetkové poměry tomu neodpovídají," řekl ČTK šéf poslaneckého klubu ČSSD.


Sklenák nepředpokládá, že by některá z koaličních stran dnes na jednání požadovala zásadní revizi programové části koaliční smlouvy. "Mám za to, že jsme se na poslední schůzce dohodli na principu, jak by to mělo fungovat a byla jen otázka, jak přesně to nastavit, aby to splnilo účel, o který nám jde," dodal Sklenák.


Místopředseda lidovců Marian Jurečka se k možnému zavedení minimální daně pro živnostníky dnes vyjadřoval opatrně. Předpokládá, že se dnes tato část programu dopracuje tak, aby to vyhovovalo všem.

Dnes odpoledne jede opět Sobotka za Zemanem
Strany vznikající koalice se v úterý večer dohodly na většině programových bodů. V pátek by mohli koaliční partneři návrh programové dohody zveřejnit. Pokud se strany na programovém textu dnes definitivně dohodnou, o víkendu by jej mohly schválit orgány ČSSD a lidovců, ve středu pak o něm bude jednat výbor hnutí ANO.

S postupem koaličního vyjednávání dnes odpoledne seznámí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prezidenta Miloše Zemana.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…