Ivo Rittig se jízlivě vysmál „partě, která po něm jde". A generál Randák s Ištvanem mu vzkazují...

31.03.2014 12:57

Lobbista a podnikatel vyšetřovaný kvůli machinacím s veřejnými zakázkami Ivo Rittig v rozhovoru pro časopis Týden uvedl, že klientelistická síť, přes kterou měl údajně ovládat českou politiku, je výmysl olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana. Policisté po Rittigovi jdou prý proto, že se dostal do sporu s miliardářem Karlem Janečkem a někdejším šéfem rozvědky Karlem Randákem. Ištvan i Randák pak na slova Rittiga zareagovali pro ParlamentníListy.cz.

 Ivo Rittig se jízlivě vysmál „partě, která po něm jde". A generál Randák s Ištvanem mu vzkazují...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

„Statni zastupitelství výroky obviněných v médiích nekomentuje. Mají právo hájit se jakýmkoli způsobem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Randák: Snad se ukáže, co všechno Rittig napáchal

Podobně se vyjádřil i bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Ten nejprve označil Rittigova slova za zoufalství. Poté uvedl, že každý se má právo hájit, jak uzná za vhodné. Dál už věc nechtěl komentovat s tím, že není co. „Je to jeho názor, je to jeho věc. Pokud si to takto myslí, ať si to myslí. Doufám, že se ukáže, co všechno Ivo Rittig v této republice napáchal. Pak se uvidí, kdo měl pravdu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Randák, který dnes působí jako investigativec Janečkova Nadačního fondu proti korupci.

Právě s Janečkem se měl Rittig podle svých slov dostat také do sporu. Ten pak měl vést k tomu, že se stal předmětem zájmu policie. „Měli mě v rámci svého populistického tažení `přejet` už před dvěma lety, ale nějak si na mně vylámali zuby,“ řekl Rittig časopisu Týden. „Pak přišlo zesměšnění Janečka s tou jeho Pozitivní evolucí, provaření Randákovy party, prohrané volby. Plánovali si Janečka, ale přišel Babiš,“ doplnil Rittig.

„Teď tahle parta musí mít hrozný vztek. Já jsem samozřejmě součást toho, že jim to nevyšlo, takže ta nenávist vůči mně je prostě živočišná. Ale hodně toho zkazili i jinak,“ uvedl dále Rittig a připomněl jejich snahu o změnu volebního systému, což považuje za šaškárnu. „To byla hodně špatná volba,“ poznamenal k tomu Rittig.

Volební systém měl podle Janečka při volbách do Poslanecké sněmovny vypadat tak, že bude existovat 81 volebních obvodů, stejně jako v Senátu, a v každém z nich voliči vyberou dva poslance, přičemž budou moci označit také toho kandidáta, kterého nechtějí.

Ištvan by měl podle Rittiga zavést nový trestný čin

V reakci na dotaz týkající se údajné spojitosti Rittiga s velkými zakázkami typu dostavby Temelína pak Rittig odmítl, že by se v této záležitosti nějakým způsobem angažoval. „Ale úvaha o propojení skrze stejný dům je mi povědomá z mých trestních spisů. Pan Ištvan by měl zavést nový trestný čin  - použití stejného advokáta, sdílení stejné adresy nebo potkání někoho na chodbě,“ sdělil Týdnu Rittig.

Podle něj si Ivo Ištvan klientelistickou síť vymyslel jako Tolkien Pána prstenů. „On musí ve vyprávění pokračovat. Cokoliv jiného by ode mne bylo nekorektní. Já se bavím se spoustou lidí a spoustu lidí znám, vždy jsem se zajímal o dění okolo ODS. Jestli je to nějaká klientelistická hydra…“ seznámil čtenáře se svou verzí Rittig, který je stále považován za vlivného zákulisního hráče ODS.

Agresivita podnikatelů okolo Kalouska

Na serveru Lidovky.cz pak jako důvod policejní razie také zmínil konkurenční boj mezi vlivnými podnikatelskými skupinami. „Každý v téhle zemi ví například o agresivitě podnikatelů sdružených okolo pana Kalouska,“ prohlásil Rittig, který oficiálně zbohatl na obchodech s módou.

„A ony ty menší příběhy samy vylézají na povrch. Pokus o privatizaci DPP, Randák versus tehdejší ředitel DPP (Martin) Dvořák a jejich osobní spor, to už je známé. Pak tu máme americké oblíbence v čele se soudruhem Janečkem a jejich politické tažení před volbami, naprosté fiasko naštěstí. Příběh tehdejšího primátora (Bohuslava) Svobody a jeho koně (Václava) Lásky, který dnes už zajímá i policii. To už jsou známé příběhy. Já jsem měl přivést spoustu lidí ke slávě, že mě tou kauzou sešrotují. Ale nějak to nevyšlo a dodnes nevychází,“ prozradil serveru Rittig.

Obvinění z utajovaných skutečností

O čem ale obviněný nemůže mluvit, je únik informací z BIS, které mu měla dávat Jana Nagyová (dnes Nečasová). „Je to v tajném režimu, dostal bych pokutu. Obecně můžu říct, že obvinění z utajovaných skutečností je asi nejabsurdnější, co se okolo mě objevilo,“ tvrdí lobbista v rozhovoru pro Lidovky.cz. A negativně se tváři i k tvrzení, že by Nečasova manželka měla v pražské Pařížské ulici, kde Rittig vlastnil obchod, otevřený účet na luxusní zboží. „U mě vždy platilo, bez peněz do hospody nelez,“ tvrdí.

Policie při policejní razii vloni 13. června prohledala Rittigovu kancelář u Prašné brány a jeho vilu na Vinohradech. Rittig byl tehdy v Monaku. Podle spekulací v médiích byl o razii předem informován. Při další razii 13. února 2014 byl zatčen a obviněn. Podle vyšetřovatelů u něj končily miliony z pražského dopravního podniku, kdy měl kontrolovat firmu Neograph, s níž dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek. Rittig zároveň čelí obvinění kvůli úniku tajných informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). V této kauze je obviněna i Jana Nečasová (dříve Nagyová).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…