Bulvár analyzuje Kalouska: Hrubián, vyděrač? Nebo zachránce a oběť?

15.07.2012 20:28

Ministr Kalousek v posledních dnech neprožívá klidné okamžiky. Vrcholem série afér je odhalení skandálního telefonátu policejnímu prezidentovi Lessymu. Píše o tom nejčtenější deník v zemi, bulvární Blesk.

Bulvár analyzuje Kalouska: Hrubián, vyděrač? Nebo zachránce a oběť?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

Spor o ministra financí uvedl do válečného stavu celou politickou scénu. Prezident policie Petr Lessy uvedl, že mu Kalousek vyhrožoval. Zákonodárce Petr Skokan naznačuje, že ministr používá výrazy vulgárního primitiva. Bezpečnostní výbor sněmovny vyzval šéfa vlády Nečase, aby Kalouska odvolal. Opoziční strany požadují rezignaci Kalouska i pád celé vlády. Je ministr financí skutečně desperátem nebo se dostal do pozice oběti neprávem?

Kalousek zachránce?
 
Ministr financí se snaží ČR vyvést z krize pomocí série finančních opatření. Podle Blesku se ale úsporná politika Kalouskovi příliš nedaří. "Nad rámec své ministerské funkce je však prý Kalousek připraven zasáhnout kdekoli proti bezpráví, kde ho jasně uvidí," píše bulvární deník. Z tohoto důvodu ve Sněmovně pronesl projev na obranu Vlasty Parkanové. Tím ale prý chrání i sebe.

 
Vydírá ministr financí?
 
Kalousek je totiž sám do kauzy letounů CASA zapleten. Například tím, že prý vyvíjel nátlak na vyšetřovatele Mazánka a údajně i na šéfa policie Petra Lessyho. Ten ohlásil, že je odhodlán jít i na detektor lži, aby prokázal, že mu Kalousek vyhrožoval. Ministr to označil za provokaci. Jisté je, že někdo skutečně lže. Výpovědi Lessyho a Kalouska se totiž rozcházejí.

Sám Kalousek k Lessymu slovům pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Není to o tom, že to je tvrzení proti tvrzení. Je to o tvrzení Lessy I., Lessy II. Pan prezident jeden den na výboru pro bezpečnost řekl, že jsem svým telefonátem ovlivňoval vyšetřování a že to znělo jako zastrašování, druhý den na otázku, proč o tom nepořídil záznam, řekl, že to vyhodnotil tak, že se nejednalo o nátlak a ovlivňování vyšetřování a zastrašování. Pravda nemůže být obojí. Pravda je buď varianta Lessy I., nebo Lessy II."
 
Je Kalousek hrubián?
 
Kalouskova facka se už stala legendární. Petr Skokan ovšem na půdě sněmovny odstartoval další aféru, když přečetl přepis svého údajného telefonátu s Kalouskem. Výroky jsou nevybíravé „Nazdar, ty debile,“ řekl ministr podle Skokana a smršť nadávek pokračovala.
 
Jde o nemocného jedince?
 
Možné je, že jednání ministra financí připomínající zkratové chování je vyvoláno bolestivými záchvaty dny, kterou údajně trpí. "Jde o typ artritidy, ke kterému dochází, pokud se příliš velké množství kyseliny močové usazuje ve tkáních. Její krystalky pak pronikají do kloubů, nepříjemně bodají a způsobují záchvaty prudké bolesti," píše Blesk. Chorobu "přiživuje" špatná životospráva, extrémní zátěž, hladovění nebo přemíra červeného masa a alkoholu. Kalouska alkoholikem nazval před časem exhejtman David Rath, kterému soud za toto nařčení nařídil zaplatit desetitisícovou pokutu.

Sám Kalousek přiznal, že je cholerik. Předseda TOP 09 Karel Swarzenber o něm hovoří jako o inteligentním cholerikovi. "Se svými povahovými rysy se člověk rodí. Řekne-li o mně někdo, že jsem cholerik, neznamená, že mě pomlouvá. Ale nemohu s tím nesouhlasit. Rád bych cholerik nebyl, ale s tím nic neudělám. Povahou jsem cholerik, to uznávám," řekl Kalousek exkluzivně pro ParlamentníListy.cz.
 
Oběť?
 
Ministr financí je skutečně pod extrémní zátěží. A buď nyní odkryl svoji skutečnou osobnost, anebo se stal štvancem politických protivníků. K prudkému střetu došlo na zasedání bezpečnostního výboru. "Já bych rád věděl, komu všemu jste ještě volal," křičel zde místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Miroslav Kalousek kontroval. "Mě se osobně se, pane místopředsedo, také nelíbí, když si vyslechnu, komu všemu jsem prý volal," řekl ministr.
 
 
Co na to Kalousek?
 
Ministr Blesku odmítl komentovat pravost přepisu rozhovoru, který ve sněmovně přečetl Petr Skokan. Prohlásil, že se nebude dohadovat o autenticitě nebo neautenticitě. "Já k tomu mám jen jediný komentář – to, co předvedl, je vrchol trapnosti a absolutní lidské dno. Víc k tomu nemám co dodat,“ řekl Kalousek Blesku. O něco později pak ministr naznačil, že přepis zcela autentický nebude.

ParlamentnímListům.cz nicméně řekl o něco více: "Rozhovor vypadal jinak, i pan Skokan v něm říkal spoustu zajímavých věcí. Tohle vyjádření je tak maximum, co k tomu mohu říci, kromě toho, že se nad tím jeho počínáním myslím každému slušnému člověku zvedl žaludek."

Tři brutální provokace

Kalousek tak podle svých slov čelí soustředěnému tlaku policejních provokací. "Pomluvy o telefonátech nezveřejňuji já, nejsou mi příjemné. Během 14 dnů jsem se stal terčem celkem tří brutálních provokací. Poprvé, že jsem měl údajně vyhrožovat vyšetřovateli, podruhé, že se na protikorupčním sešli 3 Kalouskovi emisaři, aby ovlivňovali kauzu a teď potřetí ten nesmysl, co říká pan policejní prezident. Nic z toho jsem nezveřejňoval já," brání se Kalousek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob, jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…