Vyhozený úředník bude za čtvrt milionu radit, jak stavět silnice. Máme smlouvy

22.05.2013 17:13

DOKUMENT UVNITŘ Vyhozený úředník se do státní firmy vrací za velké peníze. ParlamentníListy.cz už několikrát upozornily na podivné praktiky spojené s lidmi kolem Ředitelství silnic a dálnic. Nyní vyšel najevo další zajímavý případ, jak to v této Ministerstvem dopravy zřizované organizaci chodí.

Vyhozený úředník bude za čtvrt milionu radit, jak stavět silnice. Máme smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Někdejší ředitel regionální správy ŘSD v Brně Pavel Kremitovský byl červenci 2010 ze své funkce odvolán nyní také už bývalým generálním ředitelem Alfredem Brunclíkem. Teď se Kremitovský na ŘSD de facto vrací. Nikoli však jako zaměstnanec, ale jako soukromá osoba. Bude poskytovat poradenské služby a koordinační činnosti.

Za necelé tři měsíce Pavel Kremitovský podle smlouvy, kterou má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici, obdrží téměř čtvrt milionu korun. K tomu mu navíc ŘSD poskytne kancelářské prostory s veškerým vybavením.

Poradenství za čtvrt milionu za tři měsíce

Podle smlouvy s ŘSD by měl v Brně mít Kremitovský na starosti koordinaci činnosti jednotlivých úseků, kontrolní, koncepční a v neposlední řadě poradenskou činnost.

Na externím zaměstnání kohokoliv by jistě nebylo nic divného. Nicméně vzhledem k tomu, že ředitelé jednotlivých regionálních správ Ředitelství silnic a dálnic pobírají měsíční plat zhruba mezi 30 a 40 tisíci korun, je částka 238 tisíc za tři měsíce pro externí subjekt, jakým je Pavel Kremitovský, přinejmenším podivná. Za odvedené služby tak dostane víc peněz, než pobírá šéf regionální pobočky ŘSD, pro kterou bude pracovat.

Redakce ParlamentníchListů.cz se proto obrátila na tiskovou mluvčí ŘSD Martinu Vápeníkovou s několika dotazy. Zda je nezbytně nutné, aby druh zakázky, kterou Pavel Kremitovský pro Ředitelství silnic a dálnic vykonává, byl řešen soukromým subjektem mimo státní organizaci a zda ŘSD nemá vlastní odborné personální kapacity pro tento druh práce.

Proč právě on?

Tiskové mluvčí Vápeníkové jsme se též dotázali, na čí podnět nebo z jakého důvodu bylo přistoupeno na spolupráci právě s dříve odvolaným ředitelem Pavlem Kremitovským.

„Ing. Kremitovský byl odvolán bývalým GŘ z pozice ředitele s tím, že měl být přeřazen do jiné složky ŘSD ČR, při následné reorganizaci celého ŘSD ČR a sloučení Závodu Brno a Správy Brno byl v rámci snižování stavu pracovníků s ním ukončen pracovní poměr. ŘSD ČR, Závod Brno uzavřel s Ing. Kremitovským smlouvu na koordinace činností. Předmětem smlouvy je především koncepční činnost přípravy staveb pro jednotlivé úseky Závodu Brno, koordinace činností jednotlivých úseků Závodu Brno, kontrolní činnost při přípravě a realizaci staveb Závodu Brno,“ uvedla vedoucí odboru komunikace ŘSD Martina Vápeníková.

„Odměna pracovníka je určena hodinovou sazbou ve výši 350 a 550 Kč a bude fakturována dle skutečného počtu odpracovaných hodin,“ uvedla mluvčí. Nezmínila však, že smlouva již přesně počet hodin vymezila a to v součtu na 510.

A proč si vybrali právě Pavla Kremitovského? „Má odborné znalosti k zajištění uvedené činnosti. Jeho zkušenosti budou využity především pro zvýšení počtu, zajištění projednání a přípravy připravovaných staveb v Jihomoravském kraji. Smlouva o spolupráci je uzavřena na 3 měsíce,“ dodala tisková mluvčí ŘSD Vápeníková.

Náhled na části smlouvy ŘSD s Pavlem Kremitovským včetně jeho podpisu:

Bývalý ministr dopravy za VV Vít Bárta dokonce Kremitovského označil za postrach. Nedávno také uvedl, že v době, kdy byl šéfem resortu dopravy, dostával od různých lidí vzkazy, že když Pavla Kremitovského jmenuje generálním ředitelem celého ŘSD, dostane se mu za to štědré odměny.

Betonová mafie, která rozkrádá stát

Kolem Ředitelství silnic a dálnic se poslední dobou točí čím dál více pozornosti. Majitel dopravní firmy Student Agency Radim Jančura nedávno pro server ParlamentníListy.cz obsáhle mluvil o „betonové mafii“, která podle jeho slov celou oblast dopravních staveb drží pevně v rukou a odsává z ní peníze i díky „svým“ lidem v akademické sféře, kteří ke stavbám dodávají potřebné odborné posudky.

Zajímavou postavou ŘSD, která by neměla ujít pozornosti, je i regionální šéf v Hradci Králové Marek Novotný, který i přes zhruba čtyřicetitisícový plat vede dost luxusní život. ParlamentníListy.cz již přinesly informace o jeho mnohamilionovém Jaguaru či luxusním venkovském sídle nedaleko Pardubic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…