Bývalý detektiv varuje před „absolutní mocí" dvojice Šlachta a Bradáčová. Vrchní žalobkyně to odmítá

07.03.2014 6:47

KAUZA Absolutní moc v rukou údajného páru Roberta Šlachty a Lenky Bradáčové. Toho se bojí i v souvislosti se svou kauzou protikorupční policista Rostislav Kotrč, jehož propuštění z ÚOKFK je u soudu. Osočená šéfka vrchního státního zastupitelství (VSZ) sdělila, že ke spekulacím, které používají obvinění v rámci své obhajoby, se nikdy nevyjadřuje.

Bývalý detektiv varuje před „absolutní mocí" dvojice Šlachta a Bradáčová. Vrchní žalobkyně to odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

„Pokud by se vydařily záměry spojit celorepublikové útvary policie pod vedením Roberta Šlachty a spojit vrchní státní zastupitelství do jednoho pod vedením Lenky Bradáčové, pak by se takřka absolutní moc prostřednictvím trestního stíhání politiků, soudců i státních zástupců dostala do rukou dvou lidí, kteří se dlouho a dobře znají, spolupracují spolu a mají spolu milenecký vztah,“ uvedl třeba bývalý detektiv Rostislav Kotrč, když se jej ParlamentníListy.cz zeptaly, jaké důvody mohly vést k vyšetřování jeho osoby. Pracoval totiž na kauze Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a nyní je sám vyšetřován Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli vynášení informací z trestního spisu. Měl prozradit pravé jméno utajované svědkyně, ale média ho zveřejnila dříve, než začal na Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalistiky (ÚOKFK) vůbec pracovat a případu ŘSD se věnovat.

Reakce Bradáčové

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová ParlamentnímListům.cz napsala, že sdělovacím prostředkům na podobné věci, které zadává přímo obviněný policista, v minulosti již několikrát odpovídala. „Obviněný podává opakovaně různé námitky a podněty, jejichž obsahem jsou vámi tvrzené skutečnosti. Tyto byly opakovaně přezkoumávány v rámci zákonných postupů Nejvyšším státním zastupitelstvím. Postup GIBSu jsem na základě zákonem mi uložené povinnosti iniciovala osobně, neboť pokud bych toto neučinila, vystavila bych se porušení povinnosti státního zástupce. Iniciace trestního řízení není důvodem pro vyloučení se z věci, kdy tuto argumentaci přijal opakovaně Ústavní soud ČR a Nejvyšší soud ČR,“ uvedla při otázce, jestli GIBS v případě Kotrč pracuje přímo na její zadání.

„Obviněný má právo na vedení obhajoby, tuto zvolil ve stylu vašich dotazů a jakákoli argumentace je v tomto smyslu bezpředmětná, jelikož má své místo v řízení před soudem. Rozumím tomu, že obviněný policista se snaží hájit všemi možnými prostředky. Ke spekulacím, jež používají obvinění v rámci své obhajoby, se nikdy nevyjadřuji,“ odpověděla Bradáčová na otázku ohledně soustředění absolutní moci v jejích a Šlachtových rukou. Jde o její reakci na informace výše i níže uvedené.

Riskantní rozhovory

„GIBS či Vrchní státní zastupitelství v Praze se mne pokusí zdiskreditovat nebo nějaký důkaz v této věci či jiné vyrobit, jak se to občas dělá. Protože existuje dostatek důkazů, že jsem žádnou utajovanou informaci neprozradil, snaží se nalézt něco jiného. Nedávno se totiž jedna pracovnice odboru vnitřní kontroly ÚOKFK v restauračním zařízení podřekla, že věděli dopředu, že mi sdělí obvinění, aby mne mohli vyhodit. Odpověděl jsem totiž jednomu novináři z Lidových novin na otázky, které se týkaly vyšetřování mé osoby a vlastně zazněly jen věci, které již dávno byly zveřejněny, ale nikoliv mnou. Protože jsem se dovolil zmínit o JUDr. Bradáčové, snažili se mne umlčet vazbou, což se nepovedlo, protože tam tehdy seděla rozumná soudkyně, která řekla, že snažit se obhájit v médiích je hloupé, ale ne trestné. Vlastně i tímto rozhovorem riskuji, že se mne opět GIBS či VSZ pokusí nějak umlčet, ale na druhou stranu mi nic moc nezbývá. Přesto, že upozorňuji opakovaně na jasná a narůstající porušení trestního řádu vyšetřujícími orgány i služebního zákona vedením ÚOKFK, nikoho z kompetentních orgánů a institucí to po několik měsíců nezajímá,“ vysvětlil Kotrč.

Scénáře Kotrčova sestřelení

Důvodů, proč měl být Rostislav Kotrč sestřelen, je prý hned několik. Sám vyšetřovaný je rozvedl do jednotlivých scénářů, ale dopředu upozorňuje, že jde jen o dedukce. „GIBS kryje sama sebe. Pochybení předchozího vyšetřovatele i celou kauzu GIBS prověřoval ještě před mým nástupem. Já jsem někdy v únoru 2013 po nálezu mnohých pochybení ve spise podával osobně na GIBS trestní oznámení,“ uvedl první a šel k druhému scénáři: „GIBS kryje vedení odboru korupce ÚOKFK a některé policisty. Pro vedení jsem tím, že jsem odmítal dělat některé věci, byl nepohodlný a tlak ze strany vedení se neustále zvyšoval. Bývalý vedoucí, který fakticky vedl vyšetřování kauzy ŘSD a měl rozhodovací pravomoc, o nezákonných úkonech a pochybeních věděl. Navíc policisté, kteří se jich dopustili, byli jeho blízkými přáteli. Také byl v přátelském vztahu s JUDr. Bradáčovou, která celou věc oznámila GIBS a ta okamžitě začala jednat. Zajímavé je, že policisté, kteří skutečně identitu utajované svědkyně prozradili, pracují bez problémů na útvaru dále, pobírají za svou nečinnost vysoké odměny a občas je v kanceláři navštěvují pracovníci GIBS k družnému a smíchem provázenému rozhovoru.“

Podle Kotrče je možný i scénář politické objednávky. „Ačkoliv mi bylo opakovaně sdělováno, že údajné zisky z dálničních odpočívadel mají končit v zahraničních společnostech, na základě některých indicií jsem se snažil ve vyšetřování zjistit, zdali nekončily v některé z politických stran, se kterými byli obvinění, ale i bývalé vedení odboru korupce a vedení GIBS propojeno. Vzhledem k tomu, že vyšetřování doposud probíhá, nemohu sdělovat žádné podrobnosti,“ doplnil.

O moci plukovníka a romantičky

Zástupkyně Lenka Bradáčová se nevyloučila z úkonů trestního řízení vedeného proti Kotrčovi. Ten věc komentuje tak, že jako oznamovatelka fakticky dozoruje jeho trestní stíhání, i když je zjevně ve věci podjatá. Následně ParlamentnímListům.cz uvedl detektiv Rostislav Kotrč čtyři důvody, proč mohl být Bradáčové nepohodlný. „Vzhledem k tomu, že vrcholil spor mezi ní a tehdejším ředitelem ÚOKFK Tomášem Martincem, kterého vinila, že na ni vyrábí kauzu a pod jeho vedením ÚOKFK pracuje špatně, by tento boj jistě narušil fakt, že státní zástupkyně – stážistka, která byla přímo podřízena Bradáčové, pochybila a dokonce byla účastna na nezákonných úkonech,“ uvedl první argument.

„Objevení jednoho stručného úředního záznamu z roku 2010, že jeden z obviněných, který je její spolužák, přítel a zastupoval ji v jedné občansko–právní věci, před začátkem kauzy celou věc s Bradáčovou konzultoval, by mohlo poškodit její pověst bojovnice proti zločinu. Možná se jednalo opravdu o propojení zájmů, neboť krátce po svém nástupu vyvíjela tlak, aby se celá kauza co nejrychleji skončila,“ sdělil druhý.

„Ve stejnou dobu, tedy na konci dubna 2013, byl publikován článek v časopisu Týden s názvem Plukovník a romantička o jejím vztahu s ředitelem ÚOOZ plukovníkem Robertem Šlachtou. Tehdy je v rámci kauzy ŘSD operativci náhodou při přípravě domovní prohlídky nafotili při schůzce, což bylo asi shodou náhod v jejím bytě v Krkonoších, který sousedí s bytem jednoho z hlavních obviněných kauzy ŘSD. Vzhledem k tomu, že se to stalo ještě před mým příchodem na útvar a operativci nepředávali informace, dozvěděl jsem se o této věci až z médií. Byl to pro mne ale další důvod, proč by věc nemělo dozorovat VSZ v Praze, neboť celou kauzu pak u soudu mohl kdokoliv shodit pro podjatost státního zastupitelství. Nepříjemné bylo asi i to, že i když byla Bradáčová v rozvodovém řízení, byl mediálně zveřejněn její vztah se Šlachtou,“ vysvětlil třetí.

Nakonec používá nejtěžší kalibr a naznačuje: „Možná jsem jen nevědomky ohrozil jiný plán, neboť propojení JUDr. Bradáčové s plk. Šlachtou je o to závažnější, že před nedávným časem začal ÚOOZ vyšetřovat jemu věcně nepříslušné trestné činy korupce politiků. Zřejmě asi, aby ukázal, že to umí. Také se začalo v policejních kuloárech proslýchat, a tato informace byla již medializovaná, že ÚOKFK by se měl sloučit s ÚOOZ. Proto bylo třeba jakkoliv sesadit plk. Martince, aby bylo jasné, že do vedení tohoto sloučeného celorepublikového útvaru bude jmenován plk. Šlachta. V tomto spojení je jedna podstatná drobnost, ÚOKFK je jediným útvarem v Česku, který je věcně příslušný k vyšetřování trestných činů soudců, státních zástupců a také politiků. Tedy sloučením útvarů by se tato věcná příslušnost přenesla na tento jeden útvar. V obdobném období podávala JUDr. Bradáčová návrh zákona o státních zastupitelstvích, jímž by došlo ke sloučení Vrchního státního zastupitelství v Praze a Olomouci a bylo vytvořeno jedno velké státní zastupitelství. Pokud by se tedy vydařily popsané záměry spojit celorepublikové útvary policie pod vedením plk. Šlachty a spojit vrchní státní zastupitelství pod vedením JUDr. Bradáčové, pak by se takřka absolutní moc prostřednictvím trestního stíhání politiků, soudců i státních zástupců dostala do rukou dvou lidí, kteří se dlouho a dobře znají, spolupracují spolu a mají spolu milenecký vztah. A na to, jak je jednoduché někoho dehonestovat, zkazit mu kariéru a život trestním stíháním nebo ho umlčet nepodloženou vazbou, existuje již několik příkladů. Pokud by se ještě více takto moc centralizovala, mohl by vzniknout u klíčových osob našeho státu strach a byly by mnohem snáze a lépe ovladatelné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…