Jihočeský kraj bude levicový – ČSSD a KSČM našli společnou řeč

05.11.2012 22:58

Jihočeši už vědí, kdo je v příštích čtyřech letech povede. Bude to levicová koalice složená z ČSSD a KSČM. I když komunisté nedostali to, co očekávali, jsou spokojení. Nyní už jen zbývá vše potvrdit ustavujícím zasedáním zastupitelů tento pátek.

Jihočeský kraj bude levicový – ČSSD a KSČM našli společnou řeč
Foto: ČSÚ
Popisek: Mapka výsledků krajských a senátních voleb 2012

Vítězná ČSSD se po skoro třech týdnech od krajských voleb rozhodla pro jednoho partnera, před dalšími pravicově orientovanými politickými stranami a uskupeními - Jihočeši 2012, KDU-ČSL a Top 09/Starostové

Definitivní rozhodnutí padlo v pondělí v podvečer na zasedání Krajského výkonného výboru sociálnídemokracie, kde byli i noví zastupitelé kraje za tuto stranu.

Koalice bude v 55členném zastupitelstvu disponovat 18 mandáty ČSSD a 13 KSČM.

V jedenáctičlenné radě bude osm sociálních demokratů, kteří obsadí mimo postu hejtmana i místa dvou náměstků. Komunisté získali tři radní, z nichž dva budou uvolnění.

V opozici skončila jak ODS, tak i další strany, včetně uskupení Jihočeši 2012. ČSSD zvažovala koalici s lidovcema a právě Jihočechy, ale vadila jí povolební urpotnost, kdy Jihočeši, TOP 09 a KDU – ČSL měli zájem jít do koalice s ČSSD spolu.

Podle hejtmana Jiřího Ziímoly jednání po volnách ukázala, jaká je neschůdnější cesta a jak může sociální demokracie nejsnáze naplnit svůj program a sliby, které dala voličům.

„Já jsem vcelku spokojený. Pravdou je, že jsme si představovali to poměrné zastoupení ve vedení kraje jiné, ale stalo se a budiž. I tak jsme rádi, že se můžeme podílet na vedení Jihočeského kraje a také se nám podaří něco udělat pro lidi a najít shodu v programu,“ poznamenal předseda KČSM, poslanec a Jihočech Vojtěch Filip.

Tento pátek se uskuteční ustavující zasedání kraje, kde proběhne volba hejtmana, radních a následně i členů komisí.

Prvním náměstkem hejtmana se stane současná náměstkyně pro sociální věci a zdravotnictví Ivana Stráská, druhým náměstekem Jaromír Slíva. Komunisté budou mít dva posty radních jako uvolnění.

Těm připadnou resorty školství a kultury a  životního prostředí, venkova a zemědělství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…