Paraziti, darmožouti, zloději a mafiáni z Kavčích hor. Českou televizi podminovat a srovnat se zemí. Bobošíková, Žantovský a Štěpánek takto debatovali o ČT…

14.03.2017 12:27

REPORTÁŽ V pondělí proběhla veřejná debata na téma „Česká televize – továrna na fake news?“, kterou uspořádala konzervativní Akce D.O.S.T. A zúčastnění hosté se s „veřejnoprávní“ televizí vůbec neparáli.

Paraziti, darmožouti, zloději a mafiáni z Kavčích hor. Českou televizi podminovat a srovnat se zemí. Bobošíková, Žantovský a Štěpánek takto debatovali o ČT…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Na setkání promluvili Jana Bobošíková – bývalá moderátorka a exředitelka zpravodajství ČT, Petr Sak – vysokoškolský docent a iniciátor hnutí Návrat České televize českému národu, Petr Štěpánek – publicista a politik a též Petr Žantovský – pedagog a analytik médií, který nedávno vydal s Jiřím Hronikem knihu Černá kniha České televize.

ČT patří těm, kteří v ní pracují

Večer moderoval předseda Akce D.O.S.T. Petr Bahník. Celým setkáním se nesla ostrá kritika České televize a mnohdy i s návrhy, že by se měla zrušit. „Českou televizi zachránit nelze a nemá to ani smysl,“ řekl na úvod svého vystoupení Petr Žantovský a uvedl pět důvodů, proč by Česká televize neměla existovat.

Prvním je dle něj anachronismus veřejnoprávnosti. Na počátku devadesátých let lidé chtěli konec státní televize spojené s bývalým režimem a očekávali, že veřejnoprávní televize jim bude přinášet objektivní informace.

Citoval ze zákona o České televizi, že „hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů (…) vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel“. Tento zákonem daný úkol dle Žantovského ČT neplní. ČT je financována mimo státní rozpočet a občané takřka nemají vliv na její kontrolu. „ČT je zbytečná,“ dodal.

Druhým důvodem pro zánik ČT je, že se televize aktivně a aktivistisky zapojuje do politiky a podpory určitých skupin. Vyčítá jí umělé vyvolání neklidu například v době takzvané televizní krize, kdy šlo o bezprecedentní okupaci ČT a rebelii proti jejímu legitimní vedení.  Žantovský připomněl výrok Karla Schwarzenberga, že „ČT patří těm, kteří v ní pracují“. „Schwarzenberg má pravdu,“ dodal Žantovský, který též řekl, že na ČT parazitují různé skupiny a osoby.

ČT ročně stojí občany sedm až osm miliard korun. Sprostá krádež

Jako třetí důvod pro zrušení řekl, že ČT ročně stojí občany sedm až osm miliard korun. Označil to za sprostou krádež organizovanou státem a olupování občanů. Vyhnout se placení už možná nepůjde ani odhlášením, protože ČT chce zpoplatnit mobily i internet. Do zpravodajství jde 50 procent nákladů, zbytek jsou zábavní pořady, které by dle Žantovského soukromé televize dělaly lépe a levněji. Bez molocha ČT by mnozí „zhynuli hladem“.

Čtvrtým důvodem je, že ačkoli ČT ráda sebe prezentuje jako vzor žurnalistiky, je plná mladých, sebevědomých, nedovzdělaných redaktorů, a skutečných profesionálů je tam málo. Informace redaktorů jsou zkreslené a neobjektivní a své komentáře redaktoři vydávají za objektivní informace. Většina hostů je názorově na stejné lodi, a pokud ČT přece pozve někoho s jiným názorem, tak ho znevýhodňuje, skáče mu do řeči či ho dehonestuje. Ke komentování zvou lidi, kteří tématu ani nerozumí – bývalý velvyslanec v Rusku Kolář o Číně, zpěvačka Dusilová o Šumavě, režisér Marhoul o Pobaltí…

Též připomněl častá slova redaktorů ČT: „Česká televize váš názor nesdílí.“ Podle Žantovského by ale ČT neměla mít žádný názor, měla by jen informovat. Pátým důvodem je, že existují moderní technologie a alternativní média.

Jako možnost řešení problému ČT Žantovský navrhl vytvořit po vzoru Slovenska státní televizi placenou z rozpočtu a osekávání financí pro ČT na veřejnoprávní nezbytné minimum. Připomněl, že nyní Nejvyšší kontrolní úřad nemůže kontrolovat ČT.

Nejlepším řešením by dle něj byla likvidace ČT bez náhrady a programy veřejné služby by byly outsourcovány soukromým dodavatelům.   

Mafiánská rodina. Zveřejnit platy

Petr Sak promluvil o založení hnutí Návrat České televize českému národu. Připomněl, že Trump v USA zvítězil proti vůli 90 procent médií – to se u nás podařilo i Miloši Zemanovi. Též dodal, že i soukromá média manipulují. Management televize označil za mafiánskou rodinu podléhající lobbismu, korupci, vlivu oligarchů, politickým tlakům a Bruselu. Z televize tečou peníze firmám přátel pracovníků a rodinných příslušníků. Nynější navrhovaná novela by způsobila, že by se v ČT rozkrádalo „za bílého dne“, a ne potají „v noci“ jako nyní.

Faktická privatizace ČT dle něj probíhá na politické i ekonomické úrovni. ČT zve stejné hosty, kteří mají nízkou odbornou úroveň. Redaktoři jsou často arogantní. Dle frekvence výskytů to vypadá, že Kalousek ovládá více ČT než Babiš svou MF Dnes. ČT cenzuruje a dehonestuje prezidenta Zemana a vede proti němu permanentní kampaň. Dle definice BIS je podle něho ČT extremistickou organizací, protože podporuje protiústavní jednání.

K úvaze dle něho může být akce občanské neposlušnosti inspirovaná Mahátmou Gándhím, že by občané masově neplatili koncesionářské poplatky. Dle Saka je také nezbytné zveřejnit platy a odměny manažerů i redaktorů České televize. Ředitele ČT by podle něho měli občané vybírat v referendu a ČT by měla být převedena do režimu státní televize. ČT nyní dle něj vede k debilizaci společnosti, ale byly doby, kdy společnost kultivovala.

ČT ztrácí vliv, nepotřebujeme ji…

Jana Bobošíková zdůraznila, že v době mobilů a internetu už vlastně Českou televizi nepotřebujeme a jednodušší než ji zrušit či reformovat je ignorovat ji a sledovat alternativní média a alternativní komunikační prostředky.

Fake news nepublikuje podle ní pouze ČT, ale nevyhne se tomu žádné médium. Problémem dle ní ale je, že České televizi za to musíme platit. To, že musíme platit ČT ze svých peněz, a to, jak dnes ČT vypadá, je podle ní odpovědností politických stran.

K tomu Žantovský dodal, že někteří politici se snaží ČT zalíbit, aby je tam zvali. Je dle něho třeba politikům dokázat, že ČT ztrácí vliv a že se jim nevyplatí se ČT vlichocovat. Strana, která by se postavila proti ČT, by dle něj mohla získat velkou podporu voličů. Podle něho se nezveřejňuje, kolik lidí doopravdy sleduje Otázky Václava Moravce.

ČT dle Bobošíkové ztrácí vliv, čehož dokladem je popularita Miloše Zemana či Tomio Okamury navzdory jejímu vysílání.   

Manipulativní techniky ČT. Podminovat a srovnat se zemí

Podle Petra Štěpánka občané platí České televizi výpalné. Dle velkého množství lidí ČT nenaplňuje své poslání a je nemravné, že ji musí platit i ti, kteří ji nesledují.

Štěpánek následně zmínil manipulativní techniky České televize. Správný je dle ČT jen jediný názor – na Trumpa, Majdan, imigraci, Evropskou unii… ČT lidi nálepkuje jako xenofoby, extremisty a jsou dehonestováni a ponižováni. ČT vyprazdňuje pojmy. „Já nejsem protievropský, já jsem proevropský, ale protiunijní,“ řekl Štěpánek.

Debatující v ČT většinou mají stejný názor, a pokud někdo hájí například Putina, pozvou komunistu, aby to vypadalo, že Putina hájí jen komunisté. Probíhá exhibice bojovníků minulé studené války. „Socialismus se na nás nevalí z Moskvy, ale z Bruselu a Berlína. Putin není Brežněv a Obama není Reagan,“ řekl Štěpánek.

V ČT dle něho dochází k selekci informací, propagaci eurohujerství  a neomarxismu. ČT z našich peněz krmí neziskovky a przní duše dětem. Živí pravdoláskové hochy a děvčata, kteří spolu mluví. „Živí se tam spousta darmožroutů,“ dodal.

„Je to benotové monstrum. Českou televizi je třeba podminovat a srovnat se zemí,“ nastínil řešení, jak zrušit televizi, Štěpánek. To je dle něho ale málo reálné. Čili horším řešením je státní televize. Koncesionářské poplatky jsou dle něho asociální daní z hlavy, kdy miliardář platí stejně jako ten, kdo má sotva na nájem.

Zbyněk Passer v debatě upozornil na neziskovky, v nichž dle něj působí agenti tajných služeb cizích států. Upozornil, že v ČT se manipulativně „vytvářela“ válka v reportážích. Tato manipulace může vést k zapojení zemí do geopolitických konfliktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…