Pecina s Červíčkem se zjevili na sídlišti Máj. Policejní šéf šel prý na koberec

23.07.2013 21:33

Nejvyšší vedení policie, tedy policejní prezident Martin Červíček a nový ministr vnitra Martin Pecina přijeli do Českých Budějovic. Řešili především měsíc trvající víkendové protiromské demonstrace. Jak se serveru ParlamentníListy.cz podařilo zjistit, oba muži přijeli „hasit“ problémy, které pálí nejen obyvatele sídliště Máj, ale především policii.

Pecina s Červíčkem se zjevili na sídlišti Máj. Policejní šéf šel prý na koberec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Oficiálně přijeli Pecina s Červíčkem řešit situaci, jak lépe zvládat podobné akce, respektive jak jim zabránit, zklidnit celou situaci mezi Romy a ostatními obyvateli problémového sídliště. Jenomže ve skutečnosti musel krajský policejní ředitel Radomír Heřman tak „trochu na kobereček“ a vysvětlovat bylo co.

Vedení policie vysvětlovalo

„Jednak jeho nedávný výrok s 'černými sviněmi', což měli demonstranti, ultrapravičáci vykřikovat údajně po nás těžkooděncích a také prý vysvětloval to, jak je možné, že vůbec vedení jihočeské policie dopustilo, aby v tak klidném kraji, jako je ten Jihočeský, měsíc trvaly takové nepokoje, při kterých bylo vždy pozatýkáno několik lidí a náklady na opatření vyšly na stovky tisíc korun,“ řekl exkluzivně pro ParlamentniListy.cz jeden z policistů, který se na protiromských demonstracích podílel coby člen jednotky, která měla zamezit střetu demonstrantů s Romy.

Už dříve někteří policisté kritizovali své nadřízené, jejich rozhodnutí, nařízení i rozkazy na místě. Sami obyvatelé sídliště Máj v Budějovicích i mnozí demonstranti upozorňovali média na chaos a zmatek, který mezi policejním sborem na akcích vládl. A tohle všechno mělo vedení policie na jihu Čech ministru vnitra i policejnímu prezidentovi osvětlit.

Pecina s Červíčkem slíbili pomoc

Pecina s Červíčkem ale také slíbili pomoc. Přislíbili přeskupení počtu policistů tak, aby jich byl dostatek hlavně v problémových lokalitách, právě jako je sídliště Máj.

„Pomáhat na sídlišti Máj by nově měli také takzvaní asistenti prevence kriminality. V Českých Budějovicích doposud nepůsobili. Zkušenosti s nimi ale máme z jiných míst republiky a nutno říct, že se osvědčili,“ uvedl ministr vnitra Martin Pecina.

„Já jsem v pondělí večer bez policejního doprovodu navštívil Máj a musím říct, že situace tam byla poměrně klidná. Jako problém vidím to, že obyvatele Máje situace hodně překvapila a lidé se tam nyní prostě necítí bezpečně. Policie České republiky s městskou policií musí udělat vše proto, aby se lidé v Českých Budějovicích cítili bezpečně. Dohodli jsme se na dalším postupu," řekl médiím Martin Pecina, který vyžaduje rázné kroky proto, aby i jihočeská policie byla razantnější, ale zároveň k běžných občanům, kteří se nedopouštěli žádných výtržností, vstřícnější.

„Řešily se totiž i stížnosti občanů, že v době, kdy byly demonstrace, se někteří prostě jen chtěli dostat domů, šli z práce, jeli z víkendu a někteří naši kolegové je nechtěli pustit či je rázně vyzývali, aby opustili lokalitu či ulici. To jsem sám viděl a bylo mi stydno,“ prozradil jeden z policistů z jihu Čech.

Právě i to Pecinu a Červíčka zajímalo a i na tyto otázky se nejspíš krajského ředitele, tedy podřízeného, ptali.

Policie má prý situaci pod kontrolou

Sám policejní ředitel Heřman má situaci na Máji nyní za relativně klidnou, kdy ji policie má plně pod kontrolou.

Právě na Máji by měli ještě letos začít fungovat čtyři lidé, jenž zde žijí, a kteří jsou mezi lidmi autoritou. Budou fungovat také jako prostředníci v řešení problémů, především mezi policisty a strážníky a romskou komunitou. A právě oni by měli zajistit klid před jakýmkoli zásadnějším konfliktem.

Chystá se přeskupení obvodů

Sám policejní prezident Martin Červíček také uvedl, že policie na jihu Čech chystá v rámci větší bezpečnosti nejen v Budějovicích přeskupení některých obvodů tak, aby byla činnost policistů efektivnější.

„Ukazuje se, že někde bude možné počet policistů ubrat a naopak posílit hlídky na Máji," řekl Červíček.

Sami obyvatelé Máje věří, že to bude mít smysl a že snad i návštěva vedení Ministerstva vnitra a Policejního prezidia popostrčí jak vedení jihočeské policie, tak i samotný magistrát k tomu, aby byli příště více akčnější a nebrali dlouhodobé problémy v jedné lokalitě na lehkou váhu tak, jak tomu bylo doposud. Následkem pak byly právě poslední nepokoje na Máji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…