AČCKA: Cestovní kanceláře z bezpečnostních důvodů repatriují klienty z Egypta

19.08.2013 16:27

V návaznosti na páteční doporučení MZV ČR k cestám do Egypta cestovní kanceláře začaly postupně dopravovat své klienty zpět do České republiky z preventivních důvodů.

AČCKA: Cestovní kanceláře z bezpečnostních důvodů repatriují klienty z Egypta
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Většina se jich navrátila již během víkendu. Dalších cca 2 000 v Egyptě stále zůstává a domů se vrátí v průběhu tohoto týdne. Poslední klienti by se měli vrátit v pondělí 26.8.

Cestovní kanceláře se chovají zodpovědně a z preventivních důvodů dopravují české turisty zpět. Možnosti odletět z egyptských letovisek co nejdříve z důvodu obav o bezpečnost turistů, využilo jen minimum lidí. Většina chtěla zůstat v resortech a dokončit svůj pobyt, neboť situace v turistických letoviscích je podle informací od delegátů a partnerských agentur stále klidná a pobyty zde probíhají jako obvykle.

Většina klientů dokončí svou dovolenou v řádném termínu, nicméně odhadem 10 % zákazníků se dovolená zkrátí. Podle zákona č. 159/1999 Sb. se cestovní kancelář může zprostit odpovědnosti za škodu, prokáže-li, že ke zrušení zájezdu došlo v důsledku neodvratitelné události, které nemohla zabránit ani při vynaložení veškerého úsilí, které lze na ni rozumně požadovat, tedy z důvodu vyšší moci.

MZV ČR v pátek 16.8. sdělilo, že v souvislosti se zhoršováním bezpečnostní situace na celém území Egypta a vzhledem k nepředvídatelnému dalšímu vývoji doporučuje českým občanům do Egypta v současné době necestovat. Toto doporučení se týká i turistických resortů u Rudého moře, tj. Marsa Alam, Hurghady,Šarm aš-Šajchu, Dahabu, Nuweiby a Taby. Turisté, kteří v těchto resortech v současné době pobývají, by měli zůstat uvnitř hotelových areálů a do odletu z Egypta z nich nevycházet.

Cestovní kanceláře odlety od soboty 17.8. zrušily a dále budou postupovat podle aktuální situace v Egyptě a stanoviska MZV ČR. Nyní řeší celou situaci s leteckou společností Travel Service a egyptskými ubytovateli. CK se pokouší klienty, kteří ještě neodletěli na dovolenou do Egypta, přesunout do jiných destinací. Nabídka je ovšem velmi omezená, mnoho kapacit je vyprodaných, některé CK dokonce navyšovaly v jiných destinacích ubytovací kapacity. Největší zájem o náhradní dovolenou je u zájezdů do Řecka, Turecka, Tuniska a Bulharska. Zákazníků, kteří si z alternativní nabídky pobytů nevybrali a požadovali vrácení peněz za nerealizovaný zájezd, je naprosté minimum, řádově desítky.

Egypt je pro svou historii, jedinečné kulturní památky a především pro své geografické umístění ideální zemí vhodnou pro strávení dovolené v průběhu celého roku. Svým stálým klimatem v létě i zimě, písčitými plážemi a korálovými útesy představuje nenahraditelnou turistickou destinaci.

Jsme si vědomi velmi složité situace, která v Egyptě nastala. Po celou dobu vývoje politických událostí v Egyptě jsme neustále v kontaktu s MZV ČR a informujeme cestovní kanceláře. Nyní se však situace vyostřuje a je nutné ochránit turisty za každou cenu. Byznys cestovních kanceláří se dostává do pozadí, jde hlavně o bezpečnost lidí. Z tohoto důvodu jsou turisté z Egypta repatriováni a další turisté zatím do egyptských letovisek neodletí. Všem, kteří se těší na dovolenou, je cestovními kancelářemi nabídnuta jiná destinace nebo překnihování na pozdější termíny.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…