Dopravní podnik uctí bojovníky Pražského povstání z řad tramvajáků

04.05.2015 20:34

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v rámci oslav 70. výročí od ukončení 2. světové války připomene veřejnosti v úterý 5. května 2015 hrdinství pražských dopraváků, kteří bojovali za osvobození republiky v Pražském povstání.

Dopravní podnik uctí bojovníky Pražského povstání z řad tramvajáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

DPP ve spolupráci s organizátory oslav 70. výročí Českého národního a Pražského povstání, plánovaných na 5. května na Staroměstském náměstí, vypraví historickou tramvaj, která přepraví čestného velitele jedné z 10 posádek historických vozidel. Vyjede od Právnické fakulty do areálu vozovny Střešovice. Zde pak společně za účasti pracovníků DPP, oblečených do dobových uniforem, položí věnec k památníku obětí 2. světové války a uctí tak památku padlých zaměstnanců bývalých Elektrických podniků.

„Pražské povstání je klíčovým okamžikem závěrečné fáze druhé světové války na našem území a zásadní příspěvek zaměstnanců veřejné dopravy k němu je momentem, na který můžeme být právem pyšní,“ konstatoval pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Zaměstnanci DPP (tehdejší Elektrické podniky) sehráli před 70 lety v bojích za osvobození Prahy významnou roli. Dobové dokumenty udávají, že se Pražského povstání zúčastnilo 1480 provozních zaměstnanců Elektrických drah a 239 pracovníků Elektráren. Barikády, jejichž součástí se na mnoha místech Prahy staly i tramvajové vozy, se staly symbolem pražského odporu.

„Pražští dopraváci neváhali před 70 lety zastavit provoz a bojovat za naši svobodu na barikádách. Osobně si jejich hrdinství velmi vážím a je potřeba jej připomínat mladším generacím. Pro Dopravní podnik je ctí odvaze bývalých kolegů a tisícovkám dalších bojovníků Pražského povstání vzdát hold symbolickou jízdou,“ uvedl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Pražská městská doprava se 5. května 1945 zcela zastavila. Podle dobového přehledu bylo během květnových bojů poškozeno nebo zničeno 153 tramvajových motorových vozů, 294 vlečných vozů a dva autobusy. Přesto se podařilo již 14. května 1945 obnovit provoz prvních čtyř autobusových linek a o den později vyjely první dvě tramvajové linky, i když v omezených trasách. Každý následující den se tramvajová doprava rozšiřovala o další traťové úseky a linky.

České národní a Pražské povstání ukončily boje 2. světové války v Evropě. Jen v Praze bojovalo 30 tisíc mužů a žen. Od 4. do 9. května 1945 padlo v boji 1694 Čechů, 300 vojáků Vlasovovy armády a 25 vojáků Rudé armády. Mezi oběťmi bylo i 73 zaměstnanců bývalých Elektrických podniků. Dalších 88 zaměstnanců bylo během okupace popraveno nebo zemřelo v koncentračních táborech. V některých tramvajových vozovnách jejich osudy dodnes připomínají pamětní desky nebo pomníčky. Jeden z nich je nyní na nádvoří vozovny Střešovice, kde bude v rámci oslav položen věnec na uctění památky padlých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dpp.cz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

16:08 Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

Ministerstvo kultury přijímá návrhy na udělení ceny v oblasti literatury, překladu, divadla, hudby, …