Dvě třetiny rodičů dávají dětem za vysvědčení odměnu

25.06.2014 11:40

Celých 67 % českých rodičů se snaží své děti motivovat a za lepší známky ve škole jim slibuje odměnu. Podobné je to v Polsku, kde své potomky za vysvědčení nějak odmění 64 % dospělých. Slováci jsou přísnější. Téměř polovina z nich (47 %) dětem za vysvědčení nedá nic. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT.

Dvě třetiny rodičů dávají dětem za vysvědčení odměnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Student a vysvědčení, ilustrační foto

Většina českých rodičů (63 %) dává svým potomkům za vysvědčení věcný dárek, nejčastěji hračku, oblečení nebo elektroniku. Téměř třetina dětí (27 %) si pak závěr školního roku užije v cukrárně, v ZOO, v bazénu nebo třeba na výletě. „Peníze dává za dobré známky v Česku každý čtrnáctý rodič, v Polsku dostane finanční odměnu dvakrát tolik dětí, naopak na Slovensku dávají peníze za školní výsledky jen 3 % rodičů, “ komentuje výsledky průzkumu výkonný ředitel PROFI CREDITu Rudolf Cejnar. Prarodiče jsou k dětem štědřejší než rodiče.

Čeští školáci dostávají dárky, polští zážitky

Zatímco v Česku (63 %) a na Slovensku (57 %) je nejčastější odměnou za školní prospěch věcný dárek, Poláci se přiklánějí k zážitkům. 46 % rodičů v Polsku se svými dětmi vyrazí za zábavou nebo do restaurace, do obchodu zamíří pro odměnu za vysvědčení jen 39 % polských školáků. „Češi a Slováci utratí za poslední školní den v průměru pětistovku, nejméně investují do odměny za vysvědčení Poláci – v přepočtu v průměru 350 korun,“ upřesňuje Rudolf Cejnar z PROFI CREDITu. Rozdíl je podle něj také v tom, zda jde o pololetní vysvědčení nebo o konec školního roku. V pololetí většina rodičů děti za známky nijak neodměňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…