Ekonomika.cz: Lídři světové ekonomiky 2050 - Brazílie, Rusko, Indie, Čína

31.01.2014 14:28

Podle předpovědí společnosti PwC budou světové ekonomice v roce 2050 dominovat v první desítce země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína).

Ekonomika.cz: Lídři světové ekonomiky 2050 - Brazílie, Rusko, Indie, Čína
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína)

Spojené státy poklesnou z dnešní první pozice na třetí. Rusko, Mexiko a Indonésie přeskočí Německo a Velkou Británii, což budou jediné dvě evropské země, které se vůbec v první desítce udrží. Jaká je tedy perspektiva Evropy jako celku a jaké místo bude patřit České republice? Na to ve svém článku pro portál Ekonomika.cz hledá odpověď náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Martin Tlapa.

Protekcionismus ovládá světové trhy a levná pracovní síla z průmyslu je nahrazována levnou sílou kvalitních mozků z Číny, Ruska, Indie, tedy zemí, jež společně „vyprodukují“ 14 miliónů ambiciózních, motivovaných a pracovitých absolventů univerzit ročně, upozorňuje Tlapa na Ekonomice.cz. Absolventů, kteří díky informačním technologiím řeší úkoly přicházející z celého světa. Soutěž hodnotových systémů, růst sociálních výdajů Asie, absolutní snižování chudoby, růst Afriky, atomizace hodnotového systému Evropy...

Ztráta pozic Evropy a její pokles v žebříčcích konkurenceschopnosti se podle Tlapy pro diskusi o naší budoucnosti musejí stát klíčovým tématem. Je bláhové věřit v zachování sociálních standardů Evropy, když Unie neobstojí v parametrech ekonomickému výkonu světa.

Z pohledu evropské politiky to lze přičítat přílišné snaze o vyrovnání různé ekonomické úrovně regionů, pokušení morálního hazardu nejrůznějších dotačních schémat, při kterých se velmi často zapomíná na tlak globální konkurence a nutnosti měnit a hledat světová řešení jako protipól udržení toho tradičního (a tak dobře ošetřeného) zájmu toho minulého.

Vítězství díky lepšímu řešení či větší kreativitě jsou neskonale více než sto nových definic konkurenceschopnosti. A globální příležitosti jsou důležitější než domácí zahrádka. Navíc, dotace státu - zkasírovaná podvodem - není tou lampou, která nám posvítí na cestě slušného a smysluplného života, varuje Tlapa. Národní tým složený po známostech bude dobrou partou na nedělní opékání selete, ale sotva obstojí v souboji na mezinárodních kolbištích.

A právě proto je čas pro dlouhodobou hospodářskou politiku státu, která podpoří prostředí pro růst produktivity v nejširším slova smyslu, podnikatelské prostředí, které uvolní kreativitu firem při jejich hledání přidané hodnoty svých řešení a přiláká kapitál investujícího do naší schopnosti inovovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…