MPSV: Standardy délky trvání dočasné pracovní neschopnosti u vybraných diagnóz

05.07.2017 13:14

S účinností od 1. července 2017 vydala náměstkyně pro řízení sekce sociálně pojistných systémů Ministerstva práce a sociálních věcí Instrukci č. 9/2017 „Standardy délky trvání dočasné pracovní neschopnosti u vybraných diagnóz dle MKN - 10“.

MPSV: Standardy délky trvání dočasné pracovní neschopnosti u vybraných diagnóz
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Tato instrukce upravuje doporučené délky trvání jednoho případu dočasné pracovní neschopnosti u nejčastějších diagnóz (příčin dočasné pracovní neschopnosti) v případech obvyklých a v případech komplikovaných a měla by vést ke sjednocení pracovních postupů lékařů okresních správ sociálního zabezpečení při provádění kontroly správnosti posuzování zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti ošetřujícími lékaři pro účely nemocenského pojištění podle zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Podkladem pro vznik standardů délky trvání dočasné pracovní neschopnosti pro vybrané diagnózy nemocí uvedených v příloze instrukce se staly výstupy projektů výzkumu organizovaných Technologickou agenturou ČR pod číslem TB02MPSV014 a TB05MPSV017. Řešitelem prvního z nich byla Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích ve spolupráci s Krajskou nemocnicí České Budějovice; řešitelem druhého pak Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Pohled řešitelů projektů výzkumu - odborných lékařů - zajišťuje, že na základě znalostí a zkušeností specialistů s dlouholetou lékařskou praxí byla k jednotlivým diagnózám vybraným na základě požadavku zadavatele projektů – Ministerstva práce a sociálních věcí – sestavena klinická charakteristika průběhu, rozsahu a tíže nemoci způsobující dočasnou pracovní neschopnost, včetně případných komplikací nemoci. K jednotlivým diagnózám byla stanovena doporučení formou tzv. optimální délky trvání dočasné pracovní neschopnosti při obvyklém klinickém průběhu nemoci a tzv. maximální doporučené délky trvání dočasné pracovní neschopnosti pro případ možných komplikací. Doporučené standardy délky trvání jednoho případu dočasné pracovní neschopnosti v případech obvyklých a v případech komplikovaných jsou definovány ve dvou variantách s ohledem na dosavadní pojištěnou činnost dočasně práce neschopného - pro duševně pracující a pro fyzicky pracující. Instrukce nastavuje jednotící pravidla pro posuzování délky trvání dočasné pracovní neschopnosti u vybraných diagnóz nemocí a pro provádění kontrol správnosti posuzování zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti lékaři okresních správ sociálního zabezpečení u případů, které se oproti stanoveným standardům budou odchylovat. Měla by přispět ke zvýšení kvality lékařské posudkové činnosti, dále k optimalizaci fungování systému nemocenského pojištění a k objektivizaci potřeb systému z hlediska provádění kontrol správnosti posuzování zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti ošetřujícími lékaři.

Instrukce byla předána příslušným útvarům České správy sociálního zabezpečení k zajištění jejího dodržování. Dále byla zaslána pro informaci Sdružení praktických lékařů ČR, České lékařské komoře a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Ministerstvo práce a sociálních věcí bude pokračovat v pracích na stanovení standardů délky trvání dočasné pracovní neschopnosti u diagnóz, které nebyly zpracovány v předchozích projektech výzkumu. Následně bude ve věci vydána příslušná instrukce. Cílem Ministerstva práce a sociálních věcí je získat ucelenou odbornou platformu, která by sjednotila názory ošetřujících lékařů a posudkových orgánů na optimální a maximální délku trvání jednoho případu dočasné pracovní neschopnosti u jednotlivých diagnóz dle MKN – 10. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…