Zaměstnanci ÚZSVM opravili zdevastovaný litinový kříž v Otíně

28.07.2017 13:40

Jindřichohradecké pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových úspěšně opravilo drobnou sakrální stavbu, a to litinový kříž s podstavcem v Otíně u Jindřichova Hradce.

Zaměstnanci ÚZSVM opravili zdevastovaný litinový kříž v Otíně
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Pamětní kříž jsou nejčastější drobnou památkou v české krajině. Tyto kříže se objevují od 19. století, často na místech, na kterých dříve stály kříže dřevěné, a liší se tvarem, velikostí a zdobností. Velké množství litinových křížů bylo v průběhu let zničeno. Na rozbitý kříž a odlomený kus podstavce upozornilo v Otíně několik občanů. Pracovníci ÚZSVM proto provedli místní šetření k pozemku, poničené kusy uschovali a ve volném čase opravili, když o tuto sakrální památku neprojevil zájem žádný z patřičných orgánů.

Tento pamětní kříž není památkou evidovanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR a současně je situován na území, na kterém státní památková péče neuplatňuje plošně své zájmy. Snaha pracovníků ÚZSVM v Jindřichově Hradci byla motivována zachováním kulturní a duchovní památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…