Ve Francii budou moci zaměstnanci převzít provoz krachující firmy

28.12.2013 19:20

Poslanci francouzského Národního shromáždění budou na jaře projednávat zákon o sociálním podnikání. Ten mimo jiné umožní vytvářet družstva zaměstnanců, která by převzala podniky v úpadku. Informoval o tom web Jiřího Paroubka Vasevec.cz s tím, že návrh zákona už v listopadu úspěšně prošel francouzským Senátem.

Ve Francii budou moci zaměstnanci převzít provoz krachující firmy
Foto: Librabunda Blog
Popisek: Francouzský prezident Francois Hollande

Podle serveru ve Francii bude dále sílit tlak na přijetí radikálnějšího zákona, protože statistiky potvrzují pokračující vysokou nezaměstnanost, přestože HDP přestal klesat.

Mnohé z prvků solidární ekonomiky jsou již v zemi galského kohouta zavedeny, ale jako celek nemají právní, a hlavně zákonný rámec. Francouzská vláda si od podpory solidární ekonomiky slibuje zejména zvýšení zaměstnanosti, podporu soudržnosti regionů a zvýšení jejich ekonomické soběstačnosti. Jenže - velké podnikatelské skupiny už vyjádřily své znepokojení nad novým zákonem.

Pracující budou znát situaci podniku

A jaké jsou hlavní body návrhu zákona? Investoři budou moci držet v sociálním podniku i více než 50 % po dobu 7 let, ale většinové rozhodovací právo musí trvale patřit jeho zaměstnancům. Pracující podniku také zřejmě dostanou právo převzít zavřené, ale životaschopné filiálky podniků a provozovat je ve vlastní režii jako sociální podnik. Bankroty stojí každým rokem kolem 100-200 tisíc pracovních sil a solidární ekonomika může pomoci zastavit tento typ bankrotů. Uzákoní se také, aby pracující znali situaci podniku, který má více než 250 zaměstnanců. Podnikatel bude mít zákonnou povinnost upozornit zaměstnance 2 měsíce před zavřením podniku na jeho skutečnou situaci. Po vyhlášení úpadku by pracující měli mít možnost pokračovat v aktivitách podniku, a to v jakékoliv zákonné formě podnikání, kterou uznají za vhodnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …